Münbiç'te tedirgin sessizlik hakim. Demokratik Suriye Güçleri (SDG) ile Suriye Milli Ordusu (SMO) güçleri arasında yer yer çatışmalar devam ederken bölgede artan ABD askeri varlığı ve Türkiye'nin olası yeni hamleleri, Suriye'deki dengeleri yeniden şekillendiriyor.
Dün gece, Demokratik Suriye Güçleri (SDG) ile Türkiye destekli gruplar arasında çatışmaların azalmasıyla Münbiç bölgesinde tedirgin bir sessizlik hâkim oldu, bölgedeki çatışmaların yoğunluğu azaldı.
ABD'NİN ASKERİ VARLIĞI ARTIYOR
Son iki hafta içinde Suriye'deki ABD askerlerinin sayısında artış yaşandığı belirtilirken cephane yüklü kamyonlar ve nakliye uçakları, Uluslararası Koalisyon'un üslerine dağıtılmak üzere bölgeye ulaştı. ABD’nin Kobani’de üs kurmayı değerlendirdiği ve bu doğrultuda farklı bir yaklaşıma yöneldiği düşünülüyor.
ATEŞKESİN ÇÖKÜŞÜ
SDG ve Türkiye arasında önceki gün tamamen sona eren ateşkesin ardından, Türk topçusu Münbiç bölgesinde bulunan Tişrin Barajı yakınlarındaki SDG mevzilerini hedef aldı.
Suriye’nin kuzeyinde, 8 Aralık’ta Beşşar Esad rejiminin devrilmesinden bu yana çatışmaların şiddeti arttı. ABD, Türkiye ve SDG arasında hassas bir ateşkesi sağlamak için arabuluculuk yapmıştı.
ABD destekli Kürtlerin liderliğindeki SDG, perşembe günü yaptığı açıklamada, Kobani’de Türkiye ve onun desteklediği gruplara karşı mücadele edeceğini ilan etmişti. Kobani, 2014 yılında Kürt güçler ile IŞİD arasında büyük bir çatışmaya sahne olmuştu.
ÜÇ BÜYÜK ASKERİ OPERASYON
Türkiye, NATO üyesi olarak 2016 ile 2019 yılları arasında Suriye’nin kuzeyinde SDG ve IŞİD hedeflerine yönelik üç geniş çaplı operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlardan sonra Türkiye, bölgede 16 ila 18 bin civarında asker konuşlandırdı. Bu sayı, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik tarafından da doğrulandı.
SURİYE'DEKİ DENGELER DEĞİŞİYOR
Son iki hafta içinde Suriye'deki gelişmeler hız kazandı. Beşşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından silahlı gruplar, büyük şehirlerin tamamında kontrolü sağlayarak başkent Şam’a ilerledi. Bazı gruplar Türkiye ile ittifak hâlinde hareket ediyor.
Bu durum, Suriye denkleminde Türkiye’nin elini güçlendirirken İran ve Rusya’nın nüfuzunun azalmasına yol açtı. Türkiye, yeni Şam yönetiminden "Kürt güçleri" meselesini tamamen çözmesini talep ederek, yakın bir saldırının sinyallerini verdi.