Dünya Bankası açıkladı: Türkiye en borçlu 6. ülke

Dünya Bankası açıkladı: Türkiye en borçlu 6. ülke

Dünya Bankası 2019 yılı dış borç verilerini açıkladı. Rapora göre Türkiye 120 ülke arasında dış borcu en fazla olan 6. ülke konumunda. Listenin ilk sırasında ise 9. iflasını açıklayan Arjantin var.

Dünya Bankası, 2019 yılı Uluslararası Borç İstatistikleri raporunu dün yayımladı. Düşük ve orta gelirli 120 ülke arasında Türkiye, 2019 sonundaki 440,9 milyar dolarlık dış borçla en çok dış borcu olan 6. ülke oldu.

En çok dış borcu olan 10 ülke içinde Türkiye, dış borcun milli gelire oranında ise yüzde 59’luk oranla ikinci sırada yer aldı. Bu alanda ilk sırada, yüzde 65’lik oranla Arjantin yer alıyor. Türk lirasının dolar ve euro karşısındaki büyük değer kaybı da, borç yükünü ağırlaştırıyor.

İLK SIRADAKİ ÇİN'İN MİLLİ GELİRİ BORCUNU KARŞILIYOR

Listede Çin, 2 trilyon 114 milyar dolarlık dış borçla ilk sırada yer alıyor ancak bu ülkenin dış borcunun milli gelire oranı yüzde 15 ile görece düşük bir seviyede.

En çok dış borcu olan ülkeler sıralamasında Çin’i, 569,4 milyar dolarla Brezilya takip ediyor. Ancak Brezilya’nın dış borcu da milli gelire oranla yüzde 32 ile görece düşük seviyede. Hindistan 560 milyar dolarla listede üçüncü ancak onun da dış borcunun milli gelire oranı yüzde 20. Rusya’nın dış borcu 490,7 milyar dolar ancak bu ülkenin de dış borcunun milli gelire oranı sadece yüzde 30.

Meksika da 469,7 milyar dolarlık dış borcuna karşılık yüzde 38’lik dış borç/milli gelir oranıyla yine görece düşük borç yüküne sahip.

Türkiye için emsal ülkelerden biri olan Güney Afrika’nın dış borcu 188,1 milyar dolar, dış borcun milli gelire oranı ise yüzde 55 seviyesinde.

IMF ile 50 milyar dolarlık rekor borç anlaşması yapan Arjantin’in toplam dış borcu 279,3 milyar dolar seviyesinde.

Raporda, düşük ve orta gelirli 120 ülkenin toplam dış borcunun 2019 sonunda 8 trilyon 139 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştığı belirtildi. Bir önceki yıla göre toplam dış borçtaki artış oran olarak yüzde 5,4, miktar olarak 420 milyar dolar oldu.10 yıl önce toplam dış borç miktarı 3 trilyon 618 milyar dolar seviyesindeydi.

TÜRKİYE VE ARJANTİN DİKKAT ÇEKTİ

120 ülkede dış borcun milli gelire oranı ortalama yüzde 26 ile görece düşük seviyede ancak Türkiye ve Arjantin, hem borç miktarı hem de dış borcun milli gelire oranı ile listede dikkat çekiyor.

120 ülkede rezervlerin dış borca oranı yüzde 72 seviyesinde ancak Türkiye’de bu oran yüzde 18 ile ortalamanın çok altında yer alıyor ve bu Türkiye’nin dış borç riskini artırıyor. 3 yıldır ağır bir kriz yaşayan ve tarihindeki 9. iflasını açıklayan Arjantin’de bu oran yüzde 15 ile Türkiye’ye yakın seviyede.

Üstelik 2020’de Türkiye, TL’deki değer kaybının önünde geçmek için yüksek düzeyde rezerv harcadı ve swap (takas) ile yurt içi ve yurt dışındaki bankalardan ödünç aldığı döviz ve altınlar hariç tutulduğunda rezerv eksi seviyelere geriledi.

CARİ AÇIKTA ÜRKÜTEN ARTIŞ

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, ağustosta 4 milyar 631 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari açık 23 milyar 203 milyon dolar olmuştu. Buna göre, cari açık geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyar 300 milyon artmış oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN