ABD'de ekonomik veriler beklentilerin altında olumsuz geldi
[Karar]
Bu veriler ABD ekonomisinin hala istenen düzeyde sağlam büyüme noktasına gelmediğini gösteriyor. ABD ekonomsinin beklenen büyüme ve sağlam ekonomiye sahip olmadığının ortaya çıkması ile FED'in faiz artırma ihtimali zayıflıyıor beklentilerin gerçekleşmemesi FED'in faiz artırım kararını ertelemesine neden oluyor.
FED,ABD'nin bu görünümü nedeniyle yatırımın ve tüketimin daralacağı tasarrufun artacağı dolayısıyla ekonominin soğuyacağı endişesi ile faiz artırımına gidemiyor. Bu da doları vuruyor ve dolar bu nedenle TL karşısında değer kaybediyor/eriyor. 2,70'lere yükselen dolar bu sabah itibariyle 2,68 seviyelerine geriledi.
ABD'de ekonomik veriler olumsuz
ABD'de işsizlik başvuruları 281 bin kişi arttı.
ABD'de işsizlik maaşı ödemelerinden faydalanmak üzere başvuranların sayısı geçtiğimiz hafta bir önceki haftanın üzerinde oldu.Ancak rakam tarihi düşük seviyelerde oluşmaya devam etti.
ABD Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 27 haziran tarihinde sona eren bir haftalık sürede işsizlik başvuruları önceki haftaya kıyasla 10 bin kişi artış gösterdi ve 281 bin kişi oldu.beklentiler ise 271 bin kişi seviyesinde kaldı
İşsizlik başvuruları volatilitenin yüksek olduğu bir veri olabiliyor ancak 2009 yılından bu yana genel olarak düşüş trendi içinde hareket ediyor ve son 17 haftadır 300 bin sınırının altında oluşuyor. Volatilitenin daha düşük olduğu 4 haftalık ortalama başvurular ise 27 haziran haftasında bin kişi artışla 274,750 kişi oldu.
İşsizlik başvurularının düşük seyretmesi sağlıklı bir istihdam piyasasının işareti olabiliyor. İşe alımlar 2015'in başlarında bir parça yavaşlamıştı ancak geçtiğimiz aylarda yeniden yükselişe geçti işsizlik oranları da aşağı yönlü bir eğilim izledi.
İşsizlik maaşı alanların sayısı artıyor
Bugün açıklanan verilere göre 20 haziran itibariyle işsizlik maaşı almakta olanların sayısı ise bir önceki haftaya göre 15 bin kişi artışla 2.3 milyon kişi oldu. ABD'de geniş tanımlı işsizlik haziranda %10.5 olarak gerçekleşti bir önceki ayda bu oran %10.8 idi.
Büyüme beklenen düzeyde değil
İşsizlik oranlarında küçük bir düşüş var evet ama ABD'de beklenen işsizlik oranı %5 seviylerindeydi dolayısıyla bu oran %5'in çok üzerinde kalıyor. ABD'nin 2010 yılından bu yana ekonomik krizden çıktığı ve hızla büyümeye devam ettiği söyleniyordu ancak gelen verilere baktığımza gelişmelerin beklenen düzeyde olmadığı dolayısıyle ABD'nin beklenen düzeyde büyüme gerçekleştiremediği görülüyor.
Federal hükümet istihdamını 1 kişi bile artıramadı
ABD' de saatlik kazanç geçen ay %0.3 oranında gerçekleşirken bu ay %0 oranında kalıyor ve artmıyor. Yine ABD'nin tarım dışı istihdam değişimi geçen ay 280 bin kişi olurken haziran ayında bu rakam 223 bin seviyelerine geriliyor.Federal hükümet istihdamı geçen ay 3000 kişi olurken haziran ayında ise Federal Hükümet istihdamı 1 kişi bile değişmiyor.
Özel sektörde de bir daralma olduğunu görüyoruz geçen ay ABD'de özel sektörde istihdam değişimi 262 bin kişi olmuştu bu ay bu rakam 223 bin kişi seviyelerine geriledi. Kamu sektöründe de geçen ay 18 bin kişi istihdam edilirken bu ay bu sektörde bir kişilik bir istihdam artışının dahi olmadğı gelen veriler arasında.
Şuanda devam eden işsizlik başvuruları 2.264 milyon kişi beklenti ise 2.247 seviyelerindeydi geçen dönemde bu rakam 2.247 olmuştu yani bir artış beklenmiyordu ancak işsizlik başvurularında artış devam ediyor.
FITCH ABD'den gelen kötü haberlere ilişkin açıklama yaptı:
FİTCH,yapısal reformlar ve FED'in sıkıştırılması ABD'nin büyümesini sınırlandırıyor şeklinde bir açıklama yaptı
ABD'de fabrika siparişleri de mayıs ayında yüzde 1 gerileyerek beklentinin çok altında kaldı.
10 ayın 9'unda düşüş
ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıklanan verilerine göre, fabrika siparişleri mayısta yüzde 1 azaldı. Son 10 ayın 9'unda düşüş gösteren siparişlere ilişkin mayıs beklentisi, yüzde 0,3 düşüş yönündeydi.
Beklentilerin altında kalan siparişlerde, ulaşım ve elektrik teçhizatı gibi kalemlerde yaşanan zayıflık etkili oldu. Veriler, ayrıca değişkenlik gösteren ulaşım kalemi hariç fabrika siparişlerinin yüzde 0,1 arttığını ortaya koydu.
10 ayın ilk ve tek artışı
Bu arada, nisan ayı fabrika siparişlerindeki düşüş yüzde 0,4'ten yüzde 0,7'ye revize edildi. Siparişler martta ise yüzde 2,2 artarak son 10 ayın ilk ve tek artışını göstermişti.
Fabrika siparişleri, ABD ekonomisinin yüzde 12'sini oluşturan sanayi sektörünün yakın gelecekteki üretim ve yatırım eğilimleri üzerine bilgi sağlaması açısından önem taşıyor.
Sanayi böyle giderse büyüme sınırlanacak
Ekonomistler, mayısta beklentinin altında kalan fabrika siparişlerini, güçlenen dolar ve düşük petrol fiyatlarının devam eden etkisine dayandırırken, sanayi sektörünün beklenen iyileşmeyi göstermemesinin büyümeyi sınırlandıracağı öngörüsünde bulunuyor.
Öte yandan, ABD'de bu sabah açıklanan istihdam verilerinin ardından güne yükselişle başlayan New York borsası, fabrika siparişleri verisinin ardından dalgalı seyrediyor.