Davutoğlu ve Merkel'den basın toplantısı: Türkiye mültecileri alıyor diye Rus kıyımı meşru görülemez

Davutoğlu ve Merkel'den basın toplantısı: Türkiye mültecileri alıyor diye Rus kıyımı meşru görülemez

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alman mevkidaşı Merkel ile düzenlediği basın toplantısında "Kimse nasıl olsa Türkiye mültecileri alıyor diye Rusya'nın hava saldırılarını meşru göremez" dedi. Başbakan, Rusya'nın Halep'teki hava saldırılarının durdurulması için çağrıda bulundu. Merkel ise Putin'e tepki gösterdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Alman Şamsölyesi Angela Merkel, Ankara'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, konuşmasında Rusya ve Esad rejiminin Suriye'nin Halep kentine yönelik saldırıları sonrası ortaya çıkan yeni göçmen dalgasına dikkat çekti.

Toplantıdan öne çıkan ifadeler şu şekilde:

Halep'teki milyonlarca Suriyeli için yeni bir insani krizin eşiğindeyiz. Bütün bu gelişmeler Rusya ve rejimi destekleyen bütün güçlerin ne kadar samimiyetsiz olduğunu gösteriyor.

Bütün bu gelişmelerden en fazla Avrupa ve Türkiye etkileniyor. Bu bağlamda Türkiye ve Almanya arasındaki istişareler çok büyük önem tşıyor. Sınırlarımız da 30 bine yakın Suriyeli birikmiş durumda. Gerektiğinde alacağız. Bunu açık bir şekilde ifade ettik.

Alman gazeteciye Davutoğlu'ndan tarihi cevap:

Türkiye mültecileri alıyor diye etnik kıyım meşru görülemez

Kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor' diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Hiç kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor' diye Türkiye'den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez. Sayın şansölye bu konuda en duyarlı isimlerden biri. Kendisine teşekkürü bir borç biliyorum. 

Suriyeli mültecilerin acıları üzerinde istismar yapan bir başka grup ise Suriyeli olmayıp da mülteci olarak gelmeye çalışanlar. Bunların önlenmesi için ortak çalışacağız.

İnsan kaçakçılığını terörle eş görüyoruz

Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz. Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek onları bilinmez, meçhule doğru götürmek, olabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık.

NATO da devreye girecek

Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye'den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO'nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO'ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO'nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının sınırda ve Ege'de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz.

Teyit edilmemiş haberlere itibar edilmemesi lazım

(Cizre'de yaralıların bulunduğu öne sürülen binaya operasyon yapıldığı iddiasıyla ilgili) Dün çıkan haberlerle ilgili olarak, resmi olarak bizim tarafımızdan yayınlanmamış, teyit edilmemiş hiçbir habere itibar edilmemesi lazım. Bu sabah Şırnak Valiliğimizce bir açıklama yapıldı, sadece ona itibar edilsin. Öyle bir intiba oluşturuluyor ki sanki bir binada çok sayıda yaralı vardı ve oraya yapılan operasyonla çok sayıda ölüm olayı gerçekleşti. Böyle bir durum, yaralıların mevcudiyeti anlamında da bir durum teyit edilmedi.

Merkel'den Putin'e tepki

Binlerce kişi Rus bombardımanından kaçıyor. Rusya sivil toplumlara yönelik her türlü saldırıyı durduracaklarını açıklamıştı. Bu bildirge Rusya tarafından da imzalandı. Türkiye Suriye sınırına baktığımızda oradaki insanların korku içinde olduklarını görüyoruz.

O kamplardaki insanlara her türlü yardımı yapacağız.

Emniyet güçleri arasında işbirliği olacaktır. Özlelikle insan kaçakçılığı ile mücadele edeceğiz. İnsan kaçakçılığına karşı işbirliği yapacağız. Nato toplantısında bunu ele alacağız.

Mültecilerin geri dönüşü için çalışmalar yürütülecek.

3 milyarlık ödeme söz konusu olacaktır. Bunun da hızlı olmasını istiyoruz.

Yasal zeminde göç içinde hazırlık yapılmalı

Mümkün olduğu kadar kontenjan yaratarak Suriyelilerin Avrupa'ya gelmesini sağlamak istiyoruz. Türkiye'deki bütün mültecileri kabul edeceğimiz anlamına gelmiyor.

Arada tacirler var insan kaçakçılığını engellemek istiyoruz.

Suriyeliler için vatanlarına evlerine yakın olmak da önemli.

Buralarda 3 milyarlık euro harcama önemli olacaktır.

Her ülkenin teröre karşı mücadele etme hakkı vardır

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN