Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa'ya sığınmacı akışının azaltılmasında Türkiye'nin anahtar rolünün ve Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin öneminin Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kabul edildiğini söyledi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Avrupa’ya olan sığınmacı akışının azaltılmasında Türkiye’nin anahtar role sahip olduğunun AB tarafından kabul edildiğini belirterek, bu kapsamda Türk-Yunan ilişkilerinin büyük önem arz ettiğini söyledi.
Çipras, Brüksel’de, AB Zirve Toplantısının birinci gün çalışmalarının ardından yaptığı açıklamada, Avrupa’da, mülteci olarak tanımlanmayan göçmenlerin geri gönderilmeleri için, Türkiye’nin, AB ve Yunanistan ile olan anlaşmaları bütünüyle uygulaması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.
"Mülteci akışının azaltılmasında Türkiye'nin rolü anahtar"
AB’nin, "eski geri kabul anlaşmalarının uygulanması için, üçüncü ülkelere baskı yapılması konusunu taahhüt ettiğini” anlatan Çipras, “Mülteci akışının azaltılmasında Türkiye’nin anahtar rolü bulunduğu AB tarafından kabul edildi. Ayrıca, mülteci akışının azaltılması ve kontrolü konusunda Yunanistan-Türkiye ilişkilerinin önemi de AB liderlerince kabul edildi. Türkiye, AB-Türkiye mini zirvesinde anlaşmaya varılanları ve Yunanistan ile Türkiye arasındaki geri iade anlaşmasını uygulamalı” dedi.
"İltica hakkı bulunmayanlar geri gönderilmeli"
Çipras, mültecilerin hedeflerine taşınmasıyla ilgili güvenli ve kalıcı bir kanal olması gerektiğini belirterek, bunun yanı sıra, iltica hakkı bulunmayan göçmenlerin de geri gönderilmesi konusunda bütün bir politika oluşturulmasının gerekliliğini vurguladı.
AB Zirvesi’nde, Avrupalı liderlerin, “mültecilerin başka ülkelere doğrudan yerleştirilmeleri için Türkiye’de bir mekanizma oluşturulması konusunda görüş birliğine vardığını” ifade eden Çipras, bu konudaki çalışmaların şubattan itibaren başlatılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.
ATİNA/AA