Brüksel'deki Türkiye-AB Zirvesi'nin süresi uzatıldı

Brüksel'deki Türkiye-AB Zirvesi'nin süresi uzatıldı

Türkiye Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği zirvesinde sığınmacı krizinin aşılması için yeni ve kapsamlı öneriler sundu. Bu öneriler nedeniyle zirve süresi uzatıldı.

Avrupa Konseyi'nde, basına kapalı gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi, yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi'nde gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi'nde, düzensiz göç meselesine kalıcı çözüm içeren Türkiye'nin önerisini sundu. 

Türkiye'nin getirdiği öneriyi, toplantıya katılan 28 AB üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanları bugün yapılacak oturumda kendi aralarında değerlendirerek bir karara varmaya çalışacak. 

AB ÜYELERİ KENDİ ARALARINDA GÖRÜŞECEK

Liderlerin öneri konusunda anlaşması durumunda Başbakan Davutoğlu'nun da AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenleyecekleri ifade ediliyor. AB liderlerinin, Türkiye'nin önerisiyle hakkında mutabakata varmaları durumunda Başbakan Davutoğlu ile akşam yemeğinde tekrar bir araya gelmesi bekleniyor.

Aile fotoğrafı çekiminin ardından düzenleneceği belirtilen yemekte Başbakan Davutoğlu, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AP Başkanı Schulz'un ortak basın toplantısının ise yapılmayacağı kaydedildi.

AB ÜYELİK SÜRECİ DE ELE ALINACAK 

Sığınmacı krizi konusunda anlaşma arayışı bu yemekte de devam edecek. Zirve öncesi konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin AB üyelik sürecinin de ele alınacağı AB-Türkiye zirvesinin bir "dönüm noktası" olmasını umut ettiğini söyledi.

TÜRKİYE'DEN DAHA FAZLA TALEP  

Türkiye-AB zirvesiyle ilgili bir açıklamada AB'li bir yetkiliden geldi. İsmi açıklanmayan AB'li yetkili, Türkiye'nin Sığınmacı Eylem Planı'nda çerçevesi çizilenden daha fazla talepte bulunduğunu iddia etti.

16-03/07/20160307_2_14623436_6065374-1457361959.jpg

 "SONUCA ULAŞMAMIZ BİRKAÇ SAAT SÜRER"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye-AB Zirvesi'nin yapılacağı AB Konseyi binasına gelişinde, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

AB üyesi 28 ülke ile Türkiye’yi bir araya getiren zirveye büyük önem verdiğini vurgulayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Bugünkü AB Konseyi toplantısının, en önemli konsey toplantılarından birisi olacağını düşünüyorum. Umarım burada ileriye dönük bir adım daha atabileceğiz” dedi.

Merkel, “Umarım belirlediğimiz hedefler doğrultusunda bugün bir adım daha ilerleyebileceğiz ama bunun için önümüzde zorlu müzakereler var. Sonuca ulaşmamızın birkaç saat daha süreceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.

Merkel, AB ülkeleri arasında serbest dolaşıma imkan veren Schengen sisteminin devam edebilmesi için dış sınırların güvenliğinin sağlanması gerektiğini ve Ege’de bunun ancak Türkiye ile işbirliği içinde sağlanabileceğini belirtti.

Merkel, “AB üyesi ülkeler olarak geçen konsey toplantısında da söylemiştik: Yasadışı göç ile mücadele etmek istiyoruz. Bu da ancak Türkiye ile işbirliği ile mümkün” ifadelerini kullandı.

16-03/07/ab-turkiye-zirvesinin-suresi-uzatildi-xdzx1fvcze-of6suv01iug.jpg

ZİRVEDE NELER KONUŞULUYOR?

AB Konseyi binasında yapılan ve Türkiye saatiyle 14.40'ta başlayan zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra 28 AB üyesinin devlet ve hükümet başkanları katılıyor. Sığınmacı krizine ilişkin olarak AB, öncelikle Türkiye üzerinden Yunanistan'a giden sığınmacıların sayısının "önemli ölçüde ve istikrarlı şekilde" düşürülmesini istiyor.

Zirvede, bu sayıda düşüş olduğu vurgulanarak Türkiye'den bu konuda daha fazla gayret sarf etmesinin istenmesi bekleniyor.

GERİ KABULLER

AB'nin Ankara'dan diğer bir talebi de uluslararası korumaya muhtaç olmayan, ekonomik gerekçelerle AB ülkelerine gitmek isteyen kişilerin ülkelerine ya da Türkiye'ye geri gönderilmesi. Zirve taslağında, 1 Haziran itibarıyla AB-Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasına, öncesinde ise Yunanistan ve Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasına göre bu işlemin yapılabileceği ifade ediliyor.

16-03/07/20160306_2_14616398_6052364-1.jpg
TÜRKİYE'DEN SIĞINMACI ALINMASI

Türkiye ise AB'den, sığınmacıları yasal yollardan almasını istiyor. Bu şekilde sığınmacıların hayatlarını riske atmak zorunda kalmayacağını vurgulayan Ankara'nın bu isteğine dair halihazırda AB Komisyonu'nun bir tavsiye kararı da bulunuyor. Hangi üyelerin Türkiye'den ne kadar sığınmacı alacağı belirsizliğini koruyor. Zirve taslak kararlarında, "mevcut plan üzerinde çalışılmaya devam edileceği" vurgulanıyor.

Türkiye'deki sığınmacılar için "yük paylaşımı" çerçevesinde harcanacak 3 milyar avronun da bir an önce projeler için tahsis edilmesi gündemde.

16-03/07/20160307_2_14626032_6070599.jpg
ÜYELİK MÜZAKERELERİ

Türkiye, canlandırılması kararı alınan AB üyelik sürecinde somut adımlar görmek istiyor. 2 yıl aranın ardından aralık ayında 17 numaralı "Ekonomik ve Parasal Politikalar" faslı açıldı. Ancak Türkiye, Enerji (15. fasıl), Yargı ve Temel Haklar (23. fasıl), Adalet, Özgürlük ve Güvenlik (24. fasıl), Eğitim ve Kültür (26. fasıl) ve Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor.

VİZE SERBESTİSİ 

Vize serbestisi süreci ise devam ediyor. AB Komisyonu'nun cuma günü hazırladığı ikinci raporda, Türkiye'nin ilerleme kaydettiği belirtilerek Türk yetkilerinin gösterdiği kararlılıktan memnuniyet duyulduğu ve atılan çok sayıdaki önemli adımının not edildiği vurgulanmıştı.

GÜVENLİ BÖLGE

Suriye'deki savaş ve güvenli bölgeyle ilgili tartışmalar zirvede ele alınacak konular arasında bulunuyor. Türkiye'nin terörle mücadelede AB'den beklentilerinin gündeme gelmesi bekleniyor.

16-03/07/20160307_2_14626032_6070600.jpg

ZİRVE ÖNCESİ ÜÇLÜ BULUŞMA

Avrupa Birliği ile sığınmacı zirvesi öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşmüştü. Görüşme, Türkiye'nin AB Nezdindeki Daimi Temsilciliği'nde gerçekleşti.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede sığınmacı krizi masaya yatırıldı. Bu görüşmeden saatler önce ise Almanya Başbakanı Angela Merkel'den dikkat çekici bir açıklama gelmişti.


"Bild Am Sonntag" gazetesine konuşan Başbakan Angela Merkel, Türkiye'nin Suriyeli 2.5 milyon sığınmacıyı ağırladığını ve "haklı olarak" bu yükü Avrupa ile paylaşmak istediğini söyledi. Merkel zirveden 3 beklentisinin olduğunu da dile getirmişti.

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye-AB arasındaki ortak eylem planının netleşmesini ve Avrupa Birliği sınırlarının nasıl korunacağı ile zor durumda olan Yunanistan'a nasıl yardım edileceği başlıklarına çözüm istediğini söylemişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN