İngiltere’nin AB’ye sırtını dönmesi Frankfurt’u, Avrupa’nın yeni finans merkezi olarak öne çıkarmaya başladı. Brexit sonrası 1.25 milyarlık Loft markasını yurt dışına da taşıyacaklarını açıklayan Akfen İnşaat Başkanı Selim Akın, Almanya ve ABD pazarını incelediklerini açıkladı. Akın, dolar kuru 3.50’ye çekildiğinde ise konutta hareketliliğin başladığını söyledi.
HAMİDE HANGÜL / İSTANBUL
Referandumla İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı sonrasında, Avrupa’nın yeni finans merkezi olarak Frankfurt gösterilmeye başladı. Brexit sonrası İngiltere’deki kuruluşların bu şehre taşınmaya başlayacağına ve oluşacak konut talebine işaret eden Akfen İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Akın, kendilerinin de 1.25 milyar liralık Loft konut markasını yurt dışına taşıyacaklarını açıkladı. Ankara’daki konut projelerini tanıtan Selim Akın, bugüne kadar Loft markasıyla üç projede 650 milyon liralık yatırım gerçekleştirdiklerini, yapımı süren Bulvar ve Bodrum Loft’un da tamamlanmasıyla söz konusu rakamın 1.25 milyar liraya çıkacağını açıkladı. Ankara’nın popüler gelişim alanı İncek’in kendilerinin ardından hayata geçirilen konut projeleri ile Türkiye’nin en çok değer kazanan bölgeleri arasına girdiğine dikkat çeken Akın, İncek’te 5 yıl önce metrekaresi 2 bin 500 liraya satılan konutların değerinin 6 bin liraya kadar yükseldiğini söyledi. Akfen İnşaat olarak Loft markasını yurtdışına taşımaya yönelik arayışta bulunduklarını açıklayan Selim Akın, bunun için şirket bünyesinde bir araştırma birimi kurduklarını söy
ledi. Böylece gayrimenkul alanındaki fırsatları yakından izlediklerini anlatan Akın, yurtdışına taşımaya hazırladıkları Loft markası için ilk etapta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Almanya’daki fırsatları gözlediklerini kaydetti. Yatırım anlamında ABD’nin konut satış fiyatları ve bunun geri dönüş hızı bakımından her dönem cazibesini koruduğunu ifade eden Selim Akın, yurtdışını düşündükleri ortamda bunun görmezden gelinemeyeceğini ifade etti. Diğer yandan İngiltere’nin de içinde bulunduğu Birleşik Krallık’ın referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar vermesinin gayrimenkul sektöründe farklı bir akıma neden olduğunu kaydeden Selim Akın, “Bu Brexit kararı sonrasında Londra’nın Avrupa Birliği dışındaki bir bölgede kalacak olmasıyla finans şehri gücünü kaybedeceği öngörülüyor. Londra’nın yerini Frankfurt’un alacak olması şimdiden yatırım anlamında bir fırsat oluşturuyor” ifadelerini kullandı. Akfen İnşaat olarak konutun yanı sıra farklı alanlara da yatırım yaptıklarını söyleyen Akın, liman ve enerji dışında şehir hastanelerinin de bunlardan biri olduğunu söyledi. Bu kapsamda 1 milyar 750 milyon TL yatırım değerine sahip Eskişehir ve 1 milyar TL’lik Tekirdağ Şehir Hastanelerini inşa ettiklerini söyleyen Akın, ayrıca 135 milyon TL’lik Isparta, Ankara ve Kütahya öğrenci yurtları yapımının da sürdüğünü söyledi. Akın, yürüyen inşaat projeleri toplamının 3.5 milyar TL olarak ölçüldüğüne işaret etti.
KONUT 2018’DE YÜZDE 10 ZAMLANIR
Konut ve altının Türk insanının en çok güvendiği yatırım aracı olduğuna işaret eden Selim Akın, “Dolar ne zaman düşüş eğilimi gösterse, satış ofislerimiz de hemen hareketlenme başlıyor. Dolar 3,50 TL’ye doğru çekilince hareketlenme başladı. Yeni kampanyamızla bu durum artar” dedi. Sektörün maliyet artışlarına karşın zam yapamadığını belirten Akın, “Fiyatların burada durması artık zor. Yeni başlanan projelerde artış daha net olarak görülecektir. İlk etapta yüzde 10 zam, 2018’den itibaren hissedilir” diye konuştu.
BULVAR LOFT’DA YÜZDE 21 KAR FIRSATI
Yaz tatili sonrası vatandaşın konut satın alma iştahının yeniden oluştuğunu gözlemlediklerini söyleyen Akın, buradan hareketle yeni bir kampanya düzenlemeye karar verdiklerini bildirdi. Akın, “Kampanya kapsamında, projelerimizde fiyatlar hiçbir zaman geri gelmeyecek” ifadelerini kullandı. Akın’ın verdiği bilgilere göre Akfen, hayata geçirdiği yeni kampanyasında Bulvar Loft’u tamamlayacağı 2019 yılının başına kadar yüzde 21 kâr elde etme fırsatı sunuyor. Dairelerin 361 bin TL’den başladığı Bulvar Loft projesinde 48 ay vade farksız ödeme seçeneği de bulunuyor.
YIKILAN BİNADA YÜZDE 25 EMSALE YÖNETMELİKLE İZİN
1 Ekim 2017 itibariyle ‘Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ni uygulamaya sunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Haziran 2017 tarihli yönetmelik kapsamında kazanılan hakların kullanmasının önünü açtı. Yeni yönetmelik kapsamında, Haziran 2017 tarihinden geçerli olmak üzere riskli bina tespiti yapılan ve 2/3 noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmış olan binaların yenilenmesindeki muafiyetlerin kaybolmadığı vurgulandı. Bu durum, sözleşmesi olan ve yıkılan binalarda yüzde 25 hakkının kaybolmadığı anlamına geliyor. Söz konusu emsalde birinci şart olarak, apartmanı yıkmak için öncelikli riskli bina belgesi aranıyordu. İkinci şart da noter huzurunda, inşaat firması ve hak sahipleri arasında üçte iki çoğunluk sağlayacak şekilde sözleşme imzalanması gerekiyordu. Böylelikle yapıların yenilenmesi için 100 metrekareye 125 metrekare alanda bina yapımına izin veriliyordu. Şimdi, bu şartları sağlamış olanlar yayımlanan tebliğle emsal hakkını kullanabilecekler. Ancak bundan sonra “Binamı yıkıp yenileyeceğim” diyenlere izin verilmeyecek. Diğer taraftan yeni yönetmelik; bina sakinlerinin daire içlerinde ıslak mekanları değiştirmemek kaydı ile belediyeye başvurarak tadilat yapabileceğini; binadaki tadilatın etkilendiği bağımsız bölümler dışındaki bağımsız bölüm sakinlerinden muvafakat alma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, “Dönüşüm süreci başlamış olan projelerde mağduriyet yaşanmamasını isteyen bakanlık, riskli bina tespiti yaptıran ve üçte iki yenileme sözleşmesi imzalayan hak sahiplerin, kazandıkları muafiyetlerin devam edeceğini resmileştirdi” dedi.