Güney Asya'da göçmen trajedisi devam ediyor. Hiç bir ülkenin kabul etmediği binlerce müslümanı taşıyan tekneler, 40 günü aşkın bir süredir denizde sürüklenmeye devam ediyor.
BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards,Edwards, "Bölgedeki ülkelerin savunmasız durumdaki insanları acilen kurtarması ve karaya çıkarması hayati derecede önemli" şeklinde konuştu.
Yüzlerce Arakanlı Müslümanın, bölge ülkeleri tarafından kabul edilmediği için Myanmar'a geri dönmek zorunda kaldığını belirten Edwards, insanların ülkeye tekrar girebilmek için de insan kaçakçılarına yaklaşık 250 dolar ödediğini söyledi.
4 bin müslümen göçmen denizde sürükleniyor
"Güneydoğu Asya'da 40 günü aşkın bir süredir denizde terk edilmiş durumda bulunan hala 4 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor" diyen Edwards, Myanmar'a geri dönmek zorunda kalan Arakanlı Müslümanların ülkeyi izinsiz terk ettikleri için cezalandırılmaması gerektiğini belirtti.
BMMYK'ya göre, doğrulanmamış raporlara göre bu sayının daha fazla olabileceği ifade ediliyor.
BM'den ortak açıklama
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) ve BM Genel Sekreterliği Özel Temsilciliği'nden yayımlanan ortak açıklamada, "Bengal Körfezi ve Andaman Denizi'ndeki göçmenlerin koruması ve karaya çıkarılması için Endonezya, Malezya ve Tayland'a 'güçlü bir şekilde' çağrıda bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Hayat kurtarma çağrısı
Açıklamada, bölge ülkeleri için hazırlanan 9 maddelik ortak çağrıda, bölge ülkelerine hayat kurtarmayı önceliğe almaları, karaya ulaşmaya çalışan botların geri gönderilmemesi, kaçak göçmenlerin tutuklanmaması, göçmenlerin taramasının yapılması, güvenli ve yasal göç yollarının genişletilmesi, insan kaçakçılarının cezalandırılması, ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.
Devletsiz müslümanlar
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanları (Rohingyalar) "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler'in "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımladığı Rohingyalar, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Bangladeş'teki mülteci kamplarında da yaklaşık 29 bin Arakanlı Müslüman bulunuyor.
İnsan tacirlerinin tuzağına düştüler
Myanmar'da Haziran 2012'de patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet olayları nedeniyle bu ülkede yaşayan on binlerce Arakanlı Müslüman, iş bulma hayaliyle bölge ülkelerine kaçmaya başlamış, birçoğu insan tacirlerinin tuzağına düşmüştü. 2014 yılında Tayland'ın güneyindeki ormanlık bölgede insan tacirleri tarafından zorla gizli kamplarda tutulan çok sayıda Müslüman bulunmuştu.
CENEVRE/AA