İsteğe bağlı ve zorunlu bireysel emeklilik vatandaşların kazançlarından ileriye dönük birikim ya da yatırım yapmak için uygulanan bir sistem. Bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı da bulunmaktadır. Peki, BES’ten ayrılmak mümkün mü? İşte sonun yanıtı…
Türkiye’de 45 yaş altı memurlar ile 250 ila 1000 arası çalışanı bulunan özel sektör şirketleri zorunlu BES kapsamına girdi. Zorunlu BES’e dahil olan vatandaşlar BES’ten çıkmanın nasıl olduğu ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki, BES’ten nasıl çıkılır? İşte konu ile ilgili detaylar…
BES NEDİR?
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), kişilerin aktif çalışma yaşamları boyunca yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek, emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel emeklilik sistemidir.
Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir oluşturur.
Ödenen katkı paylarının %25’ine karşılık gelen tutar devlet katkısı olarak bireysel emeklilik hesabına ödenmektedir.
OTOMATİK KATILIM NEDİR?
Otomatik Katılım, 45 yaş altında olup, özel sektörde veya kamu sektöründe çalışan veya çalışmaya başlayacak kişilerin, otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dâhil edildiği bir uygulamadır.
Özel sektör için 250 ile1000 kişi arası çalışanı olmak şartıyla otomatik katılıma dahil olurlar.
Otomatik Katılım sistemine dahil edilen çalışanların, her ay prime esas kazançlarının veya emeklilik keseneğine esas aylıklarının minimum %3’üne karşılık gelen tutar, Otomatik Katılım planlarına aktarılır.
NASIL ÇIKILIR?
Zorunlu ya da otomatik olarak BES’e dahil olan vatandaşların Bireysel Emeklilik sistemini iptal etmeleri hayli kolay. Tek bir kısa mesaj sayesinde bu Otomatik Bireysel Emeklilik sisteminden çıkılabiliyor. Maaşlardan %3'lük kesintinin gerçekleşmemesi için CAY yazıp boşluk bırakıp TC kimlik numarasını 3907’ye kısa mesaj göndermek yeterli. Bu sayede Otomatik Bireysel Emeklilik sistemi kolayca iptal edilebiliyor. Ancak bu cayma hakkı verilen 2 aylık süre için geçerlidir.
Bir diğer yol ise bankanın müşteri hizmetlerini arayıp ayrılma talebi iletilebilir veya bizzat banka şubesine gidip bireysel emeklilik sözleşmesi iptal edilebilir.
Cayma Hakkını kullanmak için tanınan 2 aylık süreyi aştıysanız Otomatik BES İptali için yapmanız gerekenler:
· Bireysel emeklilik şirketine ayrılmak isteği telefon, faks, e-mail, posta vs. yoluyla iletilir.
· İptal talebini alan şirket 5 iş günü içerisinde çalışana ayrılma bilgi formu, ayrılma talep formunu ve hesap özetini gönderir.
· Çalışan ayrılma talep formunu doldurup imzaladıktan sonra emeklilik şirketine faks veya posta yoluyla gönderir.
· Ayrılma talep formu şirkete ulaştıktan sonra çalışanın otomatik BES hesabında biriken para ve devlet katkısı hesabında varsa hak ettiği tutarlar 20 iş günü içerisinde çalışanın hesabına yatırılır.