Azez'de PYD karadan, Rusya havadan vuruyor

Azez'de PYD karadan, Rusya havadan vuruyor

Rus uçakları, Suriye'nin Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolünde bulunan iki ilçeden biri olan Azez'e hava saldırısı düzenledi. PYD ise Azez'e karadan saldırıyor. Amaç, önce Türkiye'nin muhaliflerle bağlantısını kesmek, sonra Suriye'nin Türkiye sınırında tamamen PYD'nin hakim olmasını sağlamak.

[Karar]

Rusya'ya ait savaş uçakları, Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolünde bulunan Azez ilçesine saldırı düzenledi. Azez, Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolünde bulunan yaklaşık 20 kilometre uzunluğundaki bölgenin batısında, PYD kontrolündeki Afrin sınırında yer alıyor.

IŞİD, uzun süre muhaliflerin kontrolünde kritik konumdaki iki ilçe olan Azez ve Mare'yi ele geçirmeye çalışmış, ancak başarılı olamamıştı. Azez ve Mare'nin düşmesi, Suriye'nin Türkiye sınırının tamamen IŞİD ve PYD kontrolüne girmesi anlamına geliyor.

16-02/06/rusya-afrin-e-asker-indiriyor.jpg

Uçak krizinden sonra PYD iki koldan saldırmaya başladı

Rusya, Türkiye ile yaşanan uçak krizinden sonra PYD'ye hava operasyonları ile destek vermeye ve silah yardımı yapmaya başlamıştı. Aynı dönemlerde, PYD'nin askeri kanadı YPG güçleri, Suriye'deki savaşın başından beri görece az çatışmanın yaşandığı Afrin bölgesinden Azez'e yönelik saldırılar düzenlemeye başlamıştı. Azez'de yaklaşık iki aydır Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile YPG güçleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

PKK'nın Suriye kolu PYD, iki koldan saldırarak Suriye'nin Türkiye sınırına tamamen hakim olmayı hedefliyor. Kobani ve Tel Abyad'da ABD'nin desteğiyle hakimiyet sağlayan PYD, Afrin'den batıya doğru ilerlemek için Rus desteğine güveniyor.

Rejim de güneyden ilerliyor

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Misrata kasabasını ele geçirerek Halep'in merkezindeki muhalif güçlerin, vilayetin kuzeyi ile bağlantısını kesen ve böylece Türkiye'den Halep'e yardım gitmesini de önleyen Esad güçleri, Azez'e güneyden yaklaşıyor. 

16-02/06/suriye-harita-enson_1.jpg
Rejim, Türkiye ile Halep ve İdlib'in bağlantısını kesmişti.

Yeni bir göç dalgası başlayabilir

Azez'de 300 bin kişi yaşıyor. Şimdiden çatışmalar nedeniyle burada yaşayan insanların Türkiye sınırına yöneldiği belirtilirken, Azez'in düşmesi halinde göçmen sayısının katlanarak artması bekleniyor.

Halihazırda Halep'ten Türkiye'ye geçmek isteyen 15 bin kişi Türkiye'nin Öncüpınar Sınır Kapısı'nda bekletiliyor. Halep'in merkezinde muhaliflerin hakimiyetinde bulunan bölgede 300 bin kişi yaşıyor. Bu da Türkiye için 600 bin "potansiyel göçmen" anlamına geliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN