Avusturya'da halk, 22. dönem Federal Meclisi (Nationaltag) belirlemek için sandık başına gitti. Yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) başlayan oy verme işlemleri, saat 17.00'e (TSİ 18.00) kadar sürecek. Avusturya’da ırkçı Jörg Haider koalisyon ortağı olduğunda, Avrupa’nın ayağa kalkmasıyla dört ayda istifa etmek zorunda kalmıştı. 18 yıl sonra aynı partiler favori, ancak aşırı sağ rüzgarının kasıp kavurduğu Avrupa’nın tepki gösterecek dermanı yok.
Avusturya'da halk, 22. dönem Federal Meclisi (Nationaltag) belirlemek için sandık başına gitti. Yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) başlayan oy verme işlemleri, saat 17.00'e (TSİ 18.00) kadar sürecek.
Halkın sabah erkenden seçim merkezlerine gitmeye başladığı seçimlere 16 parti katılıyor, 2 bin 55 aday arasında Türk kökenli 20 aday da bulunuyor.
Avusturya'da 9 eyalette 39 seçim bölgesi bulunuyor. 16 yaşını dolduranların oy hakkına sahip olduğu seçimlerde 6,4 milyon seçmen oy kullanacak. İlk kez oy vereceklerin sayısı da yaklaşık 300 bin olarak açıklandı.
300 bine yakın Türk kökenli vatandaşın yaşadığı ülkede, yaklaşık 110 bin Türk asıllı seçmen bulunuyor.
Secim barajının yüzde 4 olduğu Avusturya'da, seçmenler ülke genelinde kurulan 800 sandığın yanı sıra mektup yoluyla da oylarını kullanabiliyor.
Seçmenlerin yüzde 10'undan fazlasının mektup yoluyla oy kullandığı ülkede, seçimlerin kesin sonuçları mektup oyların sayılmasından sonra belirleniyor.
MERKEZ SAĞ ÖVP'NİN BİRİNCİ PARTİ OLMASI BEKLENİYOR
34 yıldır koalisyonlarla yönetilen ülkede, bu seçimlerin sonucunda da yine bir koalisyon hükümeti kurulması öngörülüyor.
Geçen mayıs ayında merkez sağ Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) başına geçen Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz bu seçimlerde favori olarak gösteriliyor.
Ülkede 2013'teki seçimlerde yüzde 24 oranında oy alan merkez sağ partinin, bu seçimlerde parti içinde yapılan köklü değişimler ve aşırı sağ söylemin merkeze taşınmasıyla yüzde 31-34 ile birinci parti olması bekleniyor.
Kamuoyu araştırmalarında mevcut hükümet ortağı Sosyal Demokrat Partinin (SPÖ) de son seçimde aldığı yüzde 26 oy oranını bir puan arttıracağı tahmin ediliyor.
2013 seçimlerinde yüzde 20,5 oranında oy alan aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) ise oylarını 5 puan yükselterek, yüzde 25 seviyesine ulaşması öngörülüyor.
2012 yılında kurulan ve ilk olarak 2013 seçimlerine giren Yeni Avusturya Partisi'nin (NEOS) bir önceki seçimde aldığı yüzde 5 oy oranını koruyacağı tahmin ediliyor.
Avusturya'da Türk kökenlilerin kurduğu Gelecek için Yeni Hareket Partisi (NBZ) 8 adayla yanlız Vorarlberg eyaletinden seçimlere katılacak.
Mayıs ayında merkez sağ Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) başına geçen 31 yaşındaki Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un erken seçim çağrısıyla başlayan seçim süreci bugün nihayete eriyor.
Birçok siyaset bilimci ve gazeteci, ülke tarihinin en çekişmeli seçimi olarak nitelendirilen 2017 genel seçimlerine, partilerin programlarından ziyade, siyasi liderlerin karşılıklı suçlamalarının ve yarışı kazanmak için başvurdukları yöntemlerin damga vurduğunu düşünüyor. Yaklaşık 8,7 milyonluk nüfusa sahip Avusturya’da 6,4 milyon seçmen, meclisin 183 yeni üyesini belirlemek üzere oy verecek. Ülkede 16 partinin yarışacağı seçime katılan 2 bin 55 aday arasında, Türk kökenli 20 aday bulunuyor. Seçimde, Türk kökenli yaklaşık 110 bin seçmen oy kullanabilecek. 34 yıldır koalisyonlarla yönetilen ülkede, bugünkü seçimler sonucunda yine koalisyon hükümeti kurulması beklenirken, 93 milletvekiline sahip parti ya da partiler hükümeti kurabilecek.
Seçimleri kazanması beklenen Sebastian Kurz’un, kendi partisiyle neredeyse bire bir aynı programa sahip FPÖ ile koalisyona gitmesi bekleniyor. Partilerin programlarında göçmen karşıtı önlemler özellike dikkat çekiyor. Avusturya’da 1999’da yapılan seçimlerin ardından da ÖVP-FPÖ koalisyonu kurulmuştu. FPÖ’nün ırkçı lideri Jörg Haider’in de dahil olduğu hükümetin kurulması, Avrupa ülkelerini ayağa kaldırmıştı. 14 Avrupa Birliği ülkesi, Avusturya’ya diplomatik yaptırım uygulayarak ilişkilerini eski hükümetle sürdürmeyi devam ettirmişti. Bu baskılar sonucunda Haider partisinden istifa etmiş, 2002’de ise hükümet dağılmıştı.
Avusturya Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti lideri Christian Kern, seçim öncesi yaptığı son açıklamada bunu hatırlatarak “Yarınki seçimin ardından ülke, ÖVP ve FPÖ koalisyonuna hazırlanmak isteniyor. Bu iki partiye 1999’da Avusturyalılar bir şans vermişti, bunun sonucunda neler yaşandığını hepimiz biliyoruz. Eğitim harçları bu dönemde çıkarıldı. Vergi düzenlemeleri iş verenlerin lehine yapıldı. Seçmenlerin, yarın, sosyal imkanları kısıtlayan, yalnız zenginleri önde tutan bu iki partiye ikinci şans vermeyeceklerini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
SEÇİMİN KAYBEDENİ GÖÇMENLER
Avusturya’da bugünkü seçimler sonucunda koalisyon kurması beklenen Halk Partisi ve Özgürlük Partisi’nin programlarına göçmen karşıtı maddeler dikkat çekiyor. Merkez sağ ve ırkçı partilerin aynı vaatleri sunması da çok tartışılıyor:
* Avusturya’da en az beş yıl oturma izni olmayan yabancılar, sosyal yardımlardan yararlanamayacak.
* Belirli sektörlerde Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden kişilerin çalışması yasaklanacak.
* Okullarda sınıf başına düşen yabancı öğrenci sayısı sınırlanacak.
* Mültecilere yapılan aylık yardım yarı yarıya düşürülecek.
* AB’nin üye ülkeler üzerindeki gücünün azaltılması için çalışılacak.
* Büyük şirketlere vergi kesintileri yapılacak.
* Referandumların sayısı artırılacak.
KİMDİR
* Sebastian Kurz / Genç, kibirli, Türkiye düşmanı
Seçimlerin favorisi Avusturya Halk Partisi’nin (ÖVP) lideri Sebastian Kurz’un, ülkenin en genç başbakanı olması bekleniyor. 2013 yılından bu yana Dışişleri Bakanlığı görevini de yürüten Kurz, mayıs ayında parti yönetimi tarafından genel başkanlığa getirildi. Bu hamlenin sebebi ise o dönemde aşırı sağcı FPÖ’nün anketleri ilk sırada götürmesiydi. Kurz’un liderliğinden önce, ÖVP anketlerde üçüncü sırada yer alıyordu. Ancak aradan geçen beş aylık sürede, Kurz partisini birinciliğe taşımayı başardı. Sebastian Kurz, aynı zamanda Türkiye karşıtlığıyla biliniyor. Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan üyelik müzakerelerinin tamamen durdurulmasından yana olan Kurz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik hakaretlerde de bulunmuştu. Alman Spiegel dergisinde yayımlanan analizde, ‘meteor gibi yükseldiği’ ifade edilen Kurz ‘kendini beğenmiş ancak becerikli’ bir siyasetçi olarak tanımlanıyor.
* Jörg Haider / Hükümet kuran ilk ırkçı
Anne ve babası Avusturya Nazi Partisi’ne üye olan 1950 doğumlu Jörg Haider, siyasetle genç yaşta ilgilenmeye başladı. Henüz 20 yaşındayken Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) gençlik lideri olan Heider, 1986’da partinin genel başkanı oldu. Haider liderliğinde büyük çıkış yapan parti, yüzde 5 civarında olan oylarını 1999 seçimlerinde yüzde 27’ye taşıdı. Seçimleri kazanan Sosyal Demokratların hükümeti kuramamasının ardından FPÖ ile merkez sağ ÖVP koalisyonu kuruldu. Böylece Nazi döneminden bu yana ırkçılar ilk kez iktidara geldi. Sonuçlara göre Başbakan olması gereken Haider, baskılar sonucunda kabinede yer almadı. Dört ay sonra ise partisinden istifa etti. Ancak partiyi perde arkasından yönetmeye devam etti. 1989-1991 ve 1999-2008 yıllarında Carinthia eyaletinin valisi olarak görev yapan Haider, 2008’de annesinin 90’ıncı yaş gününü kutlamaya giderken geçirdiği trafik kazasında öldü.