ABD Başkanı Trump’ın endişe yaratan NATO eleştirilerinin ardından AB, ‘kendi başının çaresine bakma’ kararı aldı. Afrika’da karargah kurulmasında mutabakat sağlandı. Ancak AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere’den çatlak ses geldi: “NATO’nun aynısını yapmamalıyız.”
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, savunma konusunda işbirliğine yönelik yeni bir adım attı. Afrika ülkeleri Somali, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde askeri eğitim görevleri için karargah kurulmasına karar verildi.
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, birlik üyelerinin dışişleri ve savunma bakanlarına “Askeri planlama ve icra kabiliyetinin temin edilmesi için gerekli kararları derhal alma” çağırısında bulundu. Halihazırdaki askeri eğitim görevlerinin bu şekilde daha etkin yürütüleceğini savundu. Bu açıklamanın, ABD Başkanı Donald Trump’ın yardımcısı Mike Pence’in Brüksel ziyaretinden kısa süre sonra gelmesi dikkat çekti. Trump daha önce birçok kez NATO’yu ‘modası geçmiş’ diye tanımlamış, Avrupa ülkelerine NATO için daha fazla harcama yapma çağrısında bulunmuştu. Bu durum, Avrupa’daki güvenlik endişesi yaratmıştı. Plana çatlak ses, AB’den ayrılmaya hazırlanan İngiltere’den geldi.
İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Avrupa Birliği’nin (AB) NATO’ya alternatif savunma yapıları oluşturmaktan kaçınması gerektiğini söyledi. Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri ve Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Fallon, “Bugün AB’yi NATO ile daha yakın iş birliği yapmaya ve savunma yapılarını gereksiz yere çoğaltmaktan kaçınmaya çağıracağız” dedi.
NATO ile AB’nin siber güvenlik dahil olmak üzere yeni tehditlere karşı iş birliği yapması gerektiğini dile getiren Fallon, “AB’den ayrılsak da Avrupalı ortaklarımızla savunma ve güvenlik konularında ve terörle mücadelede iş birliğini sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Bu kapsamda İngiltere’nin bu ay içinde Estonya’ya, daha sonra da Polonya’ya asker, Romanya’ya da Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait jetler konuşlandıracağını aktaran Fallon, ülkesinin Akdeniz’deki göçmen kurtarma ve insan kaçakçılığıyla mücadeleye dönük Avrupa görevinde oynadığı rolü de sürdüreceğini kaydetti. AB dışişleri ve savunma bakanlarının bugünkü toplantıda Brüksel’de küçük bir askeri komuta merkezi kurulması üzerinde anlaşması bekleniyor. Komuta merkezinin ilk aşamada AB’nin Mali, Somali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki askeri eğitim operasyonlarını yönetmesi bekleniyor. İngiltere, 2011 ve 2013’te benzer kararları veto etmişti ancak bu defa vetosunu kullanmayacağı belirtiliyor.
NÜKLEER ADIM DA YOLDA
Avrupa Birliği’nin Trump endişesi, nükleer silahlara da yansıdı. Amerikan New York Times gazetesinin Brüksel kulislerine dayandırdığı habere göre AB, kendi caydırıcı nükleer gücünü sağlamaya yöneldi. Bunun için Fransa’nın sahip olduğu nükleer silahların, bütün Avrupa’yı koruyacak şekilde yeniden yerleştirilmesi öngörülüyor. Silahların komutasının da AB çapında oluşturulacak ortak bir komutanlığa devredilmesi planlanıyor. Gazeteye konuşan uzmanlar, söz konusu plan hayata geçmese dahi, bunun konuşulmasının bile Avrupa’daki endişeyi gösterdiğini söylüyor.