Atalay Filiz ifadesinde Akıl Oyunları'na özendi: Şifreli mesajlar aldım! John Forbes Nash kimdir?

Atalay Filiz ifadesinde Akıl Oyunları'na özendi: Şifreli mesajlar aldım! John Forbes Nash kimdir?

Atalay Filiz'in savcılıktaki ifadesinde, okuduğu gazetelerde, Demirarslan, Radchikova ve Kayıkçı'yı öldürmesi gerektiğinin emredildiği yönünde şifreli mesajlar aldığını söylediği öğrenildi. Atalay Filiz'in ifadeleri akıllara ünlü matematikçi John Forbes Nash'in yaşantısını konu alan 'Akıl Oyunları' adlı filmi getirdi.

İstanbul ve Ankara'daki üç cinayetin zanlısı olarak aranırken İzmir'de yakalanan ve tarih öğretmeni Fatma Kayıkçı'yı tasarlayarak öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan Atalay Filiz'in savcılık sorgusunun detayları ortaya çıktı.

Yaklaşık 5 saat süren savcılık işlemleri sırasında emniyette verdiği ifadeyi tekrar ettiği öğrenilen Filiz'in, 11 yaşından itibaren gazetelerde kendisine şifreli mesajlar verildiğini fark ettiğini söylediği kaydedildi.

'Atalay kantinden gofret çal' mesajları aldım'
Okuduğu gazetelerde, "Atalay, sen kantinden gofret çal" gibi mesajlar verildiğini fark etmesinin ardından okulun kantininden gofret ya da çikolata çaldığını anlattığı öğrenilen Filiz'in, bunu ailesi dahil hiç kimseye söylemediğini aktardığı belirtildi.

Yatılı okuduğu dönemde, kendisine mesaj verdiğini düşündüğü gazeteleri dolabında ve yatağının altında sakladığını aktaran Filiz'in, mesajlarda daha değerli şeyleri çalması söylenince İstiklal Caddesi'ndeki dükkanlardan hafıza kartı, kolye ve küpe gibi takı eşyası çaldığını söylediği öğrenildi.

"BU CİNAYETLERİ İŞLEDİM"

Gazete yazılarından aldığı mesajların kendisini esir ettiğini öne süren Filiz'in, "Sıradan bir gazete yazısını okur okumaz hemen anında mesaj alamıyordum ancak gazeteyi bir saat okuduktan sonra mesajları tespit ediyordum ve bu mesajlara göre hareket ediyordum." dediği belirtildi.

ŞİFRELİ MESAJLAR

Atalay Filiz'in savcılıktaki ifadesinde, zaman içerisinde gazete yazılarındaki şifreli mesajları çözmeye çalıştığını ifade ederek, Göktuğ Demirarslan ve Elena Radchikova'yı da casusluk yaptıkları gerekçesiyle öldürmesi gerektiğinin emredildiği yönünde şifreli mesajlar aldığını söylediği kaydedildi.

İfadesinde, tarih öğretmeni Fatma Kayıkçı'nın kimliğini deşifre etmeye çok yaklaştığını, kimliğini açığa çıkarması durumunda Kayıkçı'yı öldürmesi gerektiği yönünde gazete yazılarından mesajlar aldığını ileri süren Filiz'in, sevgilisi olduğu iddia edilen ve 2011'den bu yana kendisinden haber alınamayan Olga Seregina'nın kaybolmasıyla bir ilgisi olmadığını söylediği öğrenildi.

JOHN FORBES NASH KİMDİR?

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Carnegie Teknoloji Enstitüsü (günümüzde Carnegie Mellon Üniversitesi)'de ders çalışmadan dereceyle tamamladıktan sonra doktora yapmak için Princeton Üniversitesi'ne gitti. 21 yaşında hazırladığı doktora tezi, "Oyun Teorisi" ona uzun yıllar sonra, 1994'te Nobel Ekonomi Ödülünü kazandırdı. Genç deha, John von Neumann'ın icadı olan oyun teorisindeki sorunları çözüp kullanılır hale getirdi. 30 yaşına kadar parlak fikirleri ve göze çarpan kişiliği sayesinde hızla yükselip matematik camiasının önde gelen isimlerinden biri oldu. MIT'de profesörlük yapmaya başladığında karısı Alicia Larde ile tanıştı. Larde o zamanlar daha bir fizik öğrencisiydi. Nash'in şizofreni sorunları başlamadan kısa süre önce çiftin bir oğlu oldu. John Nash aynı zamanda soğuk savaş döneminde ordu adına şifre çözücü olarak çalışmıştır.

16-06/14/jn2.jpg

HAYALİ ODA ARKADAŞI

Hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen bir oda arkaşından bahsedip etrafındakileri korkutmuş ve oda arkadaşıyla yaptığı hayali sohbetler onun şizofren olduğunu ortaya çıkarmıştır. Daha sonra bu hastalığı kendi zekasını kullanarak yenmiştir.

Alicia Larde-John Nash çifti 1963’te boşandı ve 1970’te tekrar bir araya geldi. Bu tarihten itibaren darılıp barışan çift, kendileri hakkında “aynı çatı altındaki iki yabancı” benzetmesini yapmıştı. Nash 1994’te Nobel Ödülü’nü kazandıktan sonra aralarını düzelttiler ve 1 Haziran 2001’de tekrar evlendiler.

16-06/14/jn1.jpg

Nash, 1945 ve 1996 yılları arasında 23 bilimsel çalışma yayınladı, ayrıca “Essays on Game Theory” (1996) ve “The Essential John Nash” isimli kitapları yazdı. Aynı zamanda “Hex” ve “So Long Sucker” adlı 2 popüler oyunun yaratıcıları arasındadır. Princeton’da matematik üzerine çalışmalar yapmaktaydı.

Yaşantısı, Akıl Oyunları adlı filme konu olmuştur.

Nash 23 sayısıyla takıntılıydı. Nash, toplam 23 bilimsel makale yayınlamıştı.

Nash, 21 Ağustos 2009'da kalp krizi geçirdi. Dört gün hastanede yattıktan sonra kendine geldi ve eve döndü. Doktoru ölümü ucuz atlattığını ve sağlığının tehdit altında olduğunu söyledi. Nash düzenli ilaç kullandı.

23 Mayıs 2015'te eşiyle birlikte New Jersey otoyolunda geçirdikleri trafik kazasında ikisi de hayatlarını kaybetmişlerdir.

AKIL OYUNLARI

Akıl Oyunları (İngilizce: A Beautiful Mind), Nobel ödüllü Amerikalı matematikçi John Nash'in hayat hikayesini anlatan, yönetmenliğini Ron Howard'ın yaptığı 2001 yapımı biyografik dram filmi.

16-06/14/akill.jpg

Film, aynı adlı kitaptan senaryolaştırılmıştır. Esasen, John Nash adında bir şizofren matematikçinin hayat hikâyesidir. Nash, öğrenciliği sırasında oyun kuramı üzerine büyük başarılar elde etmiş parlak bir matematikçidir.

Nash, öğrencilik yıllarından itibaren hayaller görmeye başlar. Mezuniyetinden sonra, zamanla paranoid şizofreni olur; fakat hasta olduğunun farkına varamaz. Bir konferans sırasında aniden bir psikiyatristin karşısına çıkması ile olaylar zinciri değişir. Hastaneye yatar ve bu nedenle akademik çalışmalarından uzaklaşır.

16-06/14/akill2.jpg

Hastalığı kendi çocuğuna zarar vermesine neden olacak noktaya gelince eşi yeniden hastaneye gitmesi gerektiğini düşünür. Uzun süre hasta olduğunu kabul edemese de sürekli gördüğü kız çocuğunun hiç büyümediğini fark eder. Bu durum onun hastalığını kabul etmesini sağlar. Nash, yaşadığı hayali gerçekleri görmezden gelerek onlarla yaşamaya çalışacaktır. Gördüğü tedaviler etkili olmasa da eşi ve eski iş arkadaşlarının desteğiyle her şeye yeniden başlar. Kendi akıl hastalığını yine kendi aklı ile dizginleyerek akademik çalışmalarına yeniden hız verir. Tekrar üniversitede ders vermeye başlar. Sonunda gösterdiği sıradışı mücadeleyle şizofreni ile birlikte yaşamına devam eder. Ve tarih bu müthiş dehaya, akıl hastalığını yine aklıyla yenerek hayatının geri kalanını bilime adamasından ve hastalığının başlamasından evvel yaptığı buluşlardan dolayı Nobel Ekonomi Ödülünü armağan eder.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN