Ali Sami Yen kimdir? Galatasaray efsanesi Ali Sami Yen anılıyor

Ali Sami Yen kimdir? Galatasaray efsanesi Ali Sami Yen anılıyor

Galatasaray Spor Klübü kurucularından Ali Sami Yen, ölümünün yıl dönümünde hasretle anılıyor. Peki Galatasaray efsanesi Ali Sami Yen kimdir? Türk Futbolununu örgütleyen isim olan Galatasaray efsanesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da unutulmadı…

Galatasaray kurucusu olan Ali Sami Yen, 29 Temmuz 1951 yılında aramızdan ayrılmıştı. Sarı-kırmızılı camia, her yıl efsane ismin mezarı başında anma etkinliği düzenliyor, sevenleri yine onu yalnız bırakmıyor ve başında dualar ediyor.

ALİ SAMİ YEN KİMDİR?

Ali Sami Yen, 20 Mayıs 1886 tarihinde İstanbul Kandilli'de dünyaya geldi. Ali Sami Bey, "Yen" soy ismini doğduktan sonra aldı. Ali Sami Yen ünlü edebiyatçı Şemseddin Sami'nin oğludur.

Galatasaray Lisesi'nde eğitimine devam eden Ali Sami Bey o yıllarda futbola çok meraklıydı. Bu merakını hayata geçirerek 8 kişilik arkadaş grubu ile sarı kırmızı renklerde ki Galatasaray Spor Kulübünü kuran Ali Sami Bey, kulübün 1 numaralı kurucusu olarak yine kulüpteki yerini aldı. 1905 yılında kurulan Galatasaray Spor Kulübü'nün tam kuruluş tarihi 20 Ekim 1905'tir. Kulübün 1 sicil numarası ile kayıt olan ilk isim ise yine kendisi olmuştur. Aynı zamanda Galatasaray'ın ilk takım başkanı olmuştur ve ilk maçlarında takımın kaptanlığını yapmıştır. 1906 tarihinde okuldan mezun olmuştur.

GALATASARAY MÜZESİ'NİN KURUCUSU

Türkiye'nin ilk spor müzesi olma ünvanını kazanan Galatasaray müzesinin kurucusu Ali Sami Yen'dir. Müze 1911 yılında Kalamışta kurulmuştur. Fakat mütareke zamanında bina taşınmak zorunda kaldı.

1924 PARİS OLİMPİYATLARI'NIN KAFİLE LİDERİ

Galatasaray Spor Kulübü kurulmasından itibaren Ali Sami Yen, 3 sene başkanlık görevini üstlenmiştir. 1925 yılında 1 sene kadar kısa bir süre yeniden başkanlık görevi yapmıştır. Spor alanında Türkiye'de çok önemli işlere imza atmıştır. Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakının kurucusu kendisidir. Bu örgütü Burhan Felek ve Yusuf Zİya Öniş ile kurmuştur. Burada da 1 sene başkanlık yapmıştır. Sadece futbol alanında değil Türkiye'nin spor dalında adını dünyaya duyurmasınında öncüsüdür. Bu sayede Paris Olimpiyatları'nda 1924 tarihinde giden kafileye liderlik yapmıştır. Baş yıl Türkiye Milli Olimpiyat Başkanlığı yapmıştır.

MİLLİ TAKIMIN İLK TEKNİK DİREKTÖRÜ

Milli takımın Romanya ile gerçekleştirdiği ilk maçta tekbik direktör ismi Ali Sami Yen olarak söylenmişti. Bu özelliği ile Türk Milli Takımı'nın ilk teknik direktörü oldu.

1927 senesinde Futbolun Kitabı isimli bir kitap yazdı.

29 Temmuz 1951 senesinde 57 yaşında aramızdan ayrıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN