300 ekonomist Panama belgelerinin ifşa olmasının ardından dünya liderlerine açık mektup yazdı. Ekonomistler bu mektupta vergi cennetlerinin kimsenin yararına olmadığını vurguladı.
Panama belgelerinin, 200 binden fazla hesabın ayrıntılarını içeren ikinci bölümünün yayınlanmasının ardından, önde gelen 300 ekonomist, dünya liderlerine yönelik yazdıkları açık mektupta vergi cennetlerinin kimsenin yararına olmadığının altını çizdiler.
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’ nun yayınladığı vergi cennetlerindeki 200 binden fazla hesabın ayrıntılarına ilişkin belgeler arasında Türkiye’den de 100 den fazla şirketin isminin geçtiği anlaşıldı.
Kıtlık ve açlık sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan Britanya merkezli Oxfam'ın eşgüdümünde 300 ekonomistin yazdığı vergi cennetlerinin eleştirildiği açık mektupta, "Bazı birey ve şirketler vergi cennetlerinde kazanıyor olsalar da, bu diğerlerinin çıkarları pahasına gerçekleşiyor ve eşitsizliğin artmasına katkıda bulunuyor’’ denildi.
İmzacıları arasında, uluslararası alanda tanınan ekonomistlerden Nora Lustig, Thomas Piketty ve geçen yılın Nobel Ekonomi ödülü sahibi Angus Deaton da bulunduğu mektubun, Perşembe günü, İngiltere'de düzenlenecek, dünya liderleri ile Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun da (IMF) katılacağı "Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi" öncesi liderlere ulaştırılacağı öğrenildi.
Vergi cennetlerinin sonlandırılması için, bu cennetlerin yaklaşık üçte birini kontrol eden Büyük Britanya’nın öncü rol oynaması istenen mektupta ekonomistler, "Paravan şirketler aracılığı ile varlıkların gizlenmesine izin veren bölgelerin global ekonomiye zarar verdiklerini" belirttiler.
Dünya bilgi çağının en büyük sızıntısı olarak nitelenen belgeler, Nisan ayının başında yayınlandı. Toplam 2.6 terabayt büyüklüğünde olan belgelerde 11.5 milyon belge yayınlanmış, kayıtlarda 214 bin şirket, 128 politikacı, 12 dünya liderinin gizli hesap ve şirketleriyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
40 yıllık bir arşivi kapsadığı belirtilen Panama belgeleri, bazı zenginlerin offshore hesaplarını kullanarak vergi kaçırdıklarını gösteriyor. Belgeler Panama merkezli avukatlık şirketi Mossack Fonseca'dan kimliği belirsiz bir kaynak tarafından sızdırıldı.
STOCKHOLM/DHA