Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarını yürüten Paralel Yapı mensubu savcılar tarafından elde edilerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen ve 28 Şubat davasının başlatan kritik 5 numaralı CD'nin bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Batı Çalışma Grubu'yla ilgili belgelerin bulunduğu CD'nin sahte olduğu ve usulüne göre elde edilmediği belirtilen raporda "Belgeler o tarihten sonra çıkan Word sürümüyle hazırlanmış. CD'de oynama yapılmış" tespiti yapıldı.
[Karar]
HÜSEYİN YORULMAZ / ANKARA
28 Şubat sürecine darbe suçlamasıyla 103 sanığın yargılandığı davanın 19-20 ve 21 Nisan tarihlerinde yapılacak duruşmalarında kritik kararlar alınacak. Paralel Yapı’nın etkin yargılamayı engellediği, kanıtları usulüne göre toplamadığı iddialarıyla gündeme gelen davada Batı Çalışma Grubu’yla ilgili delillerin bulunduğu 5 numaralı CD sahte çıktı.
Kritik CD’yi inceleyen bilirkişi heyetinin raporu mahkemeye ulaştı. Bilirkişiler, CD'nin genel bütünlüğünün şüpheli, içindeki iki dokümanın bütünlüklerinin bozulmuş olduğunu, imajı alınmadığı için belgelerin değiştirilip değiştirilmediğinin tespit edilemediğini bu nedenlerle de delil olarak kabul edilemeyeceğini bildirdi.
DELİL UYGUN ELDE EDİLMEDİ
Davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşan CD5 deliliyle ilgili bilirkişi raporunda CD’nin adli bilişim açısından bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve el koymaya uygun olarak elde edilmemiş olduğunu belirtildi.
Bilirkişiler CD’nin genel bütünlüğünün şüpheli, içindeki iki dokümanın bütünlüklerinin bozulmuş olduğunu olduğuna dikkati çektiler. CD’nin adli bilişim açısından güvenilir olmadığını ifade eden bilirkişi heyeti raporda şu tespitleri yaptılar:
“Bir belgenin taranıp bilgisayara görüntü formatında sayısal olarak kayıt edilmesinden sonra ilgili görüntü dosyasının üzerinde değişiklik yapılmamış olduğunu (orijinal belge ile karşılaştırılmadan) kanıtlamak mümkün değildir. Bu nedenlerle CD5'te bulunan dosyaların kim tarafından ve ne zaman oluşturulmuş veya değiştirilmiş olduğunu, yalnızca CD5'in dijital içeriğini inceleyerek kesin olarak söylemek mümkün değildir.”
YARATILMA TARİHİ PROGRAMDAN ÖNCE
“CD5'te bulunan iki dosyanın yaratılma tarihlerinin, ilgili Word sürümleri piyasaya sürülmeden önce olduğu anlaşılmaktadır. Bir dosya yazıldığı program henüz piyasada yokken yazılmış olamayacağından, bu dosyaların çeşitli yöntemler ile değişikliğe uğramış ve bütünlüklerinin bozulmuş olduğu sabittir. Basılı veya yazılı orijinalleri bulunanlar hariç olmak üzere, CD5'te bulunan diğer dosyaların bütünlükleri de şüpheli durumdadır.”
SÜREÇ BALYOZ’DAKİ GİBİ
5 numaralı CD, davanın müştekileri arasında bulunan ve 28 Şubat sürecinde ordudan atılan Tamer Tatar tarafından savcılığa sunulmuştu. Tatar ifadesinde CD’nin kendisine kargo ile geldiğini ama kimin gönderdiğini bilmediğini söylemişti. Paralel Yapı mensubu hakim ve savcılar kontrolünde yürütülen Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarında elde edilen 5 nolu CD 28 Şubat soruşturmasını başlatmıştı. İstanbul Başsavcılığı’nın Batı Çalışma Grubu’yla ilgili belgelerin bulunduğu CD’deki dokümanları 5 klasör halinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermesinin ardından 28 Şubat soruşturması başlamıştı. Balyoz ve Ergenekon davalarında da bazı CD’lerin sahte olduğu bilirkişi raporlarıyla ispatlanmıştı.