Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı tarih olan 23 Nisan 1920'nin 101. yıl dönümü bu yıl cuma gününe denk geliyor. Resmi tatil olarak geçirilecek özel günde çeşitli etkinlikler düzenlenecek. İşte, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın önemi...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına giden yolda önemli bir yere sahip olan 23 Nisan 1920 Birinci Meclis'in kurulmasının yıl dönümü, koronavirüs salgını dolayısıyla geçen yıl olduğu gibi bu yıl da evlerden kutlanacak. TRT EBA TV'de günün anlam ve önemiyle ilgili özel programlar yayınlanacak.
23 NİSAN NE ZAMAN, HANGİ GÜN? RESMİ TATİL Mİ?
İngilizler'in İstanbul'u işgal etmesiyle kapatılan Meclis-i Mebusan'ın 23 Nisan 1920'de Ankara'da Birinci Büyük Millet Meclisi adıyla açılmasıyla Türk halkının egemenliğini yeniden kazanmasının yıl dönümü her yıl kutlanıyor.
Birinci Meclis'in açılmasının 101. yılının kutlandığı 2021'de 23 Nisan Cuma gününe denk geliyor. Cuma günü resmi tatil dolayısıyla resmi kurumlar, bankalar ve okullar tam gün kapalı olacak. Özel kurumlarda çalışanların tatil günleri farklılık gösterebilir. 22 Nisan 2021 Perşembe günü ise resmi kurumlar, bankalar ve okullar yarım gün çalışacak.
23 NİSAN'IN ÖNEMİ NEDİR?
Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği 23 Nisan 1920 tarihi, Türkiye Cumhuriyeti için önemli günlerden biridir.
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar verdi. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929'da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etti ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlandı.
1979'da 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınan milli bayram, ortalama olarak her yıl 40'ın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılıyor. Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye'dir.