Kalıcı bir tarım politikası üretemeyen hükümet, bir kez daha geçici çözümün yolunu tuttu ve üreticinin elinde kalan patates ve kuru soğanı TMO vasıtasıyla almaya karar verdi. İhtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı belirtilen patates ve soğanların adeta 'afet bölgesine gönderiliyor' gibi Türk bayraklı kamyonlarla tören havasında İstanbul'a sevk edilmesi dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, depoda kalan patates ve soğanın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından satın alınarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı da TMO vasıtasıyla hareket geçti.
Bugün ise Tarım ve Orman Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapıldı.
Twitter'dan yapılan paylaşımda Konya'dan satın alınan kuru soğanların İstanbul'da gönderilmek üzere yola çıktığı belirtildi. Kamyonların üzerindeki Türk bayrağı dikkat çekerken, yanlış tarım politikalarının sonuçlarının telafisinin törenle gerçekleştirilmesi de tepki çekti.
Konya Çeltik’ten gece yola çıkan kuru soğan yüklü kamyonlar İstanbul’da... pic.twitter.com/R3M9QiPBhX
— T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı (@TCTarim) April 12, 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde düzenlediği toplantıda Toprak Mahsulleri Ofisi'nin çiftçinin elinde kalan 1 milyon 200 bin ton patates, 250 bin ton soğan ve 750 bin ton çeltiği satın alınacağını duyurmuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli de stok artışlarının önüne geçmek için patates ve kuru soğan alımı yapacaklarını duyurmuştu. Pakdemirli, bu ürünlerin ihtiyaç sahibi ailelere bedelsiz olarak dağıtılacağını da söylemişti.
Pakdemirli, talep daralması nedeniyle yurt içi ve dışı piyasalarda patates ve soğan satışlarının gerilediğini belirterek şunları kaydetmişti: "Patates ve soğan piyasalarındaki ortaya çıkan bu durumun çiftçilerimizi olumsuz etkilememesi ve stoklardaki ürünün ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırılması amacıyla Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatları ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) patates ve kuru soğan tedariki ve dağıtımı ile görevlendirilmiştir."
TANZİM GİBİ GEÇİCİ ÇÖZÜM
Tarımda kalıcı politikalar hayata geçirilemezken, bulunan suni çözüm akıllara tanzim satışları getirdi.
2019 yılında da hükümet, sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek için İstanbul'da 50, Ankara'da ise 15 noktada tanzim satış noktası kurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Şubat'ta Meclis'te yaptığı konuşmada gıda fiyatlarını düşürmek için tanzim satışlarının başlayacağını duyurmuştu.
Erdoğan, şunları kaydetmişti: "Biberiydi, çarlistonuydu, patlıcanıydı, domatesiydi; her şeyde bu fiyatlara gerekirse ayar çekme kararını aldık, adımlarımızı atacağız. Belediyelerimiz vasıtasıyla biz bu adımları atacağız.
"Bir zamanlar biliyorsunuz tanzim satışlar kurulmuştu. Belediyelerimiz vasıtasıyla bu adımları atabiliriz, atacağız. Çünkü vatandaşımıza ucuz, sağlıklı ürünler vermeye mecburuz."