Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin Bozoğlan’ın TBMM’ye sunduğu raporda, 2011’de patlak veren iç savaştan bu yana Türkiye’de doğan 240 bin Suriyeli çocuğun ‘vatansız’ olarak doğduğunu belirtti. ‘Türkmenlerin çifte vatandaş olması sağlanmalı’ dedi.
EROL METİN
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Emin Bozoğlan, TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu’na sunduğu raporda, Türkmenlerin sorunlarını anlattı. 2011 yılında patlak veren Suriye iç savaşında en ağır bedeli Türkmenlerin ödediğini vurgulayan Bozoğlan, “Köyümüzden, toprağımızdan sürgün edildik, büyük acılar çektik, çekmeye de devam ediyoruz” dedi. Bozoğlan, şunları kaydetti: Rejim hapishanelerinde muhalif oldukları gerekçesi ile tutuklanan insanlara sistematik bir şekilde işkence yapılıyor. Suriye’nin kuzeyinde, Türkmenlerin de bulunduğu köylerde evlere PYD/YPG el koyuyor. Gençler sudan bahanelerle tutuklanıp zorla askere alınıyor. Rejim ve destekçileri ile terör örgütleri, Türkmenleri ‘Türkiye ajanı’ olarak suçluyor.
Raporda Türkiye’deki sığınmacıların durumundan da bahseden Bozoğlan, şöyle devam etti: Gençlerimiz imkansızlıklar içinde bir taraftan üniversite tahsili için uğraşırken bir taraftan da zorlu yaşam mücadelesi veriyor. Savaştan bu yana Türkiye’de doğan 240 bin Suriyeli çocuk ‘vatansız (haymatlos)’ olarak doğmuştur. Bu sorun, savaş uzadıkça büyüyerek devam ediyor. Türkiye’de faaliyet gösteren bazı Batı merkezli yardım kuruluşları, dernek çatısı altında teröre destek verdikleri gibi, mülteci ailelerini ve çocuklarını suiistimal ediyor.
Bozoğlan, Meclis kayıtlarına geçen raporda, Türkiye’nin misafir ettiği mültecilerle ilgili şu önerilerde bulundu:
* Kamplarda sadece imkanı olmayanlar barındırılmalı. Çadır kentlerin hepsi konteyner kentlere dönüştürülmeli.
* Yaşlı, kimsesiz, hastalar için bakım merkezleri oluşturulmalı.
* Türkiye lehine olacak şekilde Suriyeli göçmenlerin, özellikle de Türkmenlerin çifte vatandaş olması sağlanmalı veya özel statü verilmeli.
* Suriye’de güven sağlandığı ölçüde geri dönüşler teşvik edilmeli.
* Mültecilerin mesleklerinin icrasında ve beden gücüyle çalışanların emeklerini istismar edilmemesi için hukuki prosedür işletilmeli ve denetlenmeli.