Yapay zekanın yeni yılı
Astrologlardan tutun da teknoloji devlerinin yapay zeka uzmanlarına kadar herkes 2025 yılının yapay zeka devriminin hız kesmeden devam edeceği bir yıl olacağı görüşünde birleşiyorlar.
Birkaç gündür eposta kutumda yıldızladığım 2025 tahminlerine dair yazılara göz atıyorum. Katıldığım tahminler de var, katılmadıklarım da. Haydi inşaallah, diye iç geçirdiğim tahminler de var, şeytan kulağına kurşun diyerek tahtaya vurduğum tahminler de.
Genel Yapay Zeka (AGI) hedefinin başarıldığını söyleyen UC Berkley’den Profesör Joseph Gonzalez’e katıldığımı söyleyebilirim. Genel Yapay Zeka kendi kendine öğrenebilen, bir talimat beklemeksizin içinde bulunduğu koşulları değerlendirip aksiyon alabilen bir yapay zeka türü. OpenAI’ın kurucusu Sam Altman’ın da ana gündemlerinden biri. Muhakeme yapabilen o1 ve türevi modeller, Qwen’in QVQ, DeepSeek’in DeepThink’ini denediyseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Uzman doktorluk sınavlarını yüzde 80’in üzerinde başarıyla geçebilen, multi model özellikleriyle her türlü girdi işleyebilen bu modeller buzdağının görünen kısmı. Bir de bizimle paylaşılmayan modelleri düşününce, hakikaten uygarlığımız için bir eşiğin aşıldığını ciddiyetle düşünüyorum.
Burada bir parantez açıp Çin’in yapay zeka dünyasındaki hızlı yükselişine de dikkat çekmek isterim. Ücretsiz olarak yayınladıkları dil odelleri bir çok başarım testinde OpenAI’ın paralı modelleriyle kafa kafaya yarışıyor, burun farkıyla geçtiği kategoriler de var. Çin’in yapay zeka alanındaki başarısı herhalde bir tek Putin’in dikkatini çekmiş olacak ki gelişmelerin takip edilmesi ve işbirliği yapılması için uzmanlarını görevlendirdiği belirtiliyor.
2025, tıpkı 2024 yılında gördüğümüz gibi, küçük boyutlu, taşınabilir cihazlarda, mesela telefonlarda dahi kullanılabilecek dil modellerinin hem daha yetenekli, hem de daha yaygın olacağı bir yıl olacak. 2025 yılı için dile getirilen bir diğer bir öngörü de, yukarıda arz ettiğim gibi, Çin’in ücretsiz modelleriyle domine etmeye başladığı pazarda kullanım ücretlerindeki düşüşün devam edeceği yönündeki öngörü. Son kullanıcılar olarak yetenekli modellere çok daha ucuza, çok daha yüksek bağlam boyutlarıyla erişebileceğiz. Bağlam genişliğini bir tür bant genişliği gibi düşünebilirsiniz. Verdiğiniz girdiğinin ve alacağınız çıktının toplam olarak token, yani sözcük başına hesaplanması, diyebiliriz.
Yapay zeka herkesin doğal dil ile iletişim kurup, istifade edebileceği bir teknoloji. Kodlama bilmeniz, bilgisayar ve teknoloji alanında uzman olmanız gerekmiyor. 2022 yılının Aralık ayından başlayarak, 2024 ortalarına kadar ekseriyetle yazarak iletişim kurduğumuz yapay zeka modelleri, artık ses ve görüntü ile de kullanılabilir durumda. Bu daha fazla erişilebilirlik demek. Engelli yurttaşlarımızın, teknoloji becerileri konusunda kendini yeterli görmeyen yaşlılarımızın da yapay zeka ile artık iletişim kurabileceği kanallar mevcut. OpenAI’ın 2025 yılı için her gün başka bir yeniliği duyurduğu 12 günlük gerisayımında, dil modellerindeki gelişmelerden daha çok ChatGPT’nin bir telefon numarası üzerinden, hatta WhatsApp mesajları ile hizmet vereceğinin duyurulması benim için en dikkat çeken ayrıntılardan biri idi. Bir yaşlı birey telefonla arayarak dilediği konuda yapay zeka ile görüşebilecek, fikir alabilecek, belki de evladı iyalinin vefasızlığından yakınıp, derdini dökebileceği bir sohbet arkadaşına kavuşmuş olacak.
2025 yılı için yapay zeka öngörülerini kısaca özetlemişken, şunları da not etmeme müsade edin: Yapay zeka insanlık tarihinin en önemli icatlarından biri olabilir. Kendi kendine öğrenebilen, öğrendiklerinden yeniden üretim yapabilen ve hatta muhakeme yetenekleri olan bir yapay sinir ağı. Şişeden bir cin çıkıp, nasıl bir icat yapmak istediğimi sorsa, yeni icatlar yapabilme kabiliyeti olan bir icat yapmak istediğimi söylerdim. Yapay zeka tam olarak böylesi bir şey. Metin, görsel, video ve ses üretiminde yapabildikleri yapay zekanın şafağı diyebileceğimiz bu günlerde bile dudak uçuklatıyorsa, varın birkaç yıl sonrasını siz düşünün. Artık şişeden cin mi çıktı,yoksa Pandora’nın Kutusu mu açıldı hep birlikte ömrümüz vefa ederse göreceğiz.
Ezcümle ben yapay zekadan 2025 yılında büyük atılımlar bekliyorum. Yapay zeka telefonlarımızda, bilgisayarlarımızda, sokaklarımızda her yerde daha fazla karşımıza çıkacak. Bireysel olarak yolumuzu değiştirebiliriz, ama insanlık olarak bu değişimden kaçabileceğimizi sanmıyorum. Yeter k biz treni kaçırıp, ülke ve vatandaşlar olarak bu yüksek teknolojinin sadece müşterisi olmayalım.