Siyasetçiler çok heyecanlı ama seçmenler değil
31 Mart yerel seçimleri için adayların belirlenmesinde son gün dündü. Son bir hafta Lütfü Savaş aday gösterilecek mi, Yeniden Refah İstanbul adayını çekecek mi, DEM Parti CHP işbirliğinde yeni bir adım gelecek mi diye heyecanlar yaşandı.
O da bitti.
Yerel seçimlerin önünde artık sadece günler var. Bir de adayların yapabileceği gaflar.
Muhalefet için büyük başarı statükoyu korumak olacak, iktidar içinse İstanbul’u almak.
Ama açık bir gerçek var ki muhalefet bir zafer kazansa da iktidar bir hezimet yaşasa da bunun heyecanının ömrü 6 ay bilemedin 1 yıl olacak.
Son en az üç yıl daha devam edecek bir AK Parti iktidarı dönemi var.
Yani 31 Mart seçimi ile 2028 seçimleri arasında altından daha çok sular akacak yıllar var.
O yüzden muhalif kanaat önderlerinin bu seçim çok önemli analizleri propagandadan ileri gidemiyor.
Hayır bu da son seçim değil. Tarihi bir seçim hiç değil.
Bir önceki seçim için de son seçim denmişti. Daha ikna ediciydi ama o da öyle olmadı. İstanbul’da AYM’yi dahi tanımayan AK Parti iktidarının adayı sokak sokak gezerek oy istiyor. Bazen Kürtçe konuşuyor bazen bozkurt işareti yapıyor, bazen de Sevgililer Günü için klip yapıyor. İzmir’deki AK Parti adayı barlar sokağını dolaşıp yaşam tarzı güvencesi veriyor.
Türkiye’ye dışarıdan bakanlar, bir Putin Rusyasından fazlasını göremeyenler için tuhaf haberler bunlar.
2019 yerel seçimlerinin sonuçları da böyle şaşkınlıkla karşılanmıştı.
Dünyada otoriter rejimlerin birkaç örneğinden biri olarak gösterilen ülkede ülkenin en büyükşehirlerini yerel seçimlerde muhalefet kazanınca Batılı kanaat önderlerini n kafası biraz karışmış, Türkiye’nin muhalif lider zehirlenen Putin Rusyasına benzetilmesinin haksızlık olduğu yazıları yayınlanmıştı.
Tam da muhalif kanaat önderlerinin durumu tarif ederkenki abartısıyla yaşanan arasındaki büyük fark insanların beklenen tepkileri vermemesini de açıklıyor.
Türkiye’de 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminden bu yana iktidarı destekleyenler ve muhalifler yarı yarıya bölünmüş durumda. 2015 7 Haziran, hatta 1 Kasım, 2017 referandumu, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 2019 yerel seçimleri ve 2023 genel seçimlerinin sonuçları aşağı yukarı aynı. Birkaç puan farkla iktidarın kazandığı ama muhalefetin de yüzde 50’lerin biraz altında olduğu seçimler bunlar.
Yani ortada uzun bir süredir fikri sabit canlı bir muhalefet var.
Ama toplumun muhalefet konusundaki kararlılığı bir iktidar enerjisi, kapsayışı bir pozitif enerjiyle yüzde 50’yi geçemediği gibi, iktidarı destekleyenleri de birleştiren bir negatif enerji yaratıyor.
Yerel seçimlerde pek çok büyükşehirde de sonuç bu yüzden başabaş olacak ama bu kez muhalefetin ciddi bir sorunu var, çünkü ittifak halinde seçime girmiyorlar.
Yani yüzde 50’ye yaklaşan hatta İstanbul, Ankara’da yüzde 50’yi geçen muhalefet enerjisi bölünecek.
Sadece rakamsal olarak bölünmeyecek. İttifak fikrinden de uzaklaşmış, ona lanetler okuyarak bir seçime giriyor muhalefet.
En ümitvar muhaliflerin beklentisi o ittifakın sandıkta kurulması. Yani muhalif partilerin bir kısmının seçmen tarafından tasfiye edilmesi.
Ama bu beklentinin kendisi bile negatif bir beklenti, kapsayıcı değil dışlayıcı, sandıkta ittifak ararken bile dışlayıcı olmak muhalefetin en büyük handikapı.
Çünkü ittifak sadece sandığa yaklaşırken akla gelince işe yarayan bir fikir değil. İttifak bir ortak gelecek ideali yaratabilmekten, birbirini anlamaktan, birlikte iş yapıp, birbirini acıtmaktan vazgeçmekten geçiyor. Yani neredeyse bu bir zihniyet değişimi, bir yaşar tarzı olmalıydı.
Sadece muhalif bir tv kanalını bir saat izleyen biri bile muhalefetin bu zihniyetin fersah fersah gerisinde olduğunu, hatta 14 Mayıs’ın çok daha gerisine düştüğünü görebilir.
Evet bu seçim önemli. Ama galiba muhalefet için önemli. Esas olarak muhalif aktörler arasında bir yarış var. İktidar ve muhalefet ekseninden çok muhalefetin kendi iç aktörleri arasındaki tartışmaların daha hararetli olması da bu yüzden.















En güzel başlık olmuş,,bu gundemde ki mevzu olanlardan..Dürüst insan pek takmaz icpolitikayi. Çünkü bilir bu koltuk kapma gürültüsünü..Hele bazi kalemler kaptırmış kendini koşturuyor..
Yanıtla (1) (0)evet, seçmen olarak hiç heyecanlı değilim. aday olan herkesin tek derdi pastayı yiyip yiyemeyecekleri. Manavgat'ta bir aday adayı diğerini vurdurmak için kiralık katil tutup, 20 milyon ödüyor. Yani o koltuk için 20 milyon nakit çıkartıyor. Kaç parası var da 20 milyonu nakit ve daha bld bşk bile değil, sadece aday adayı. ve orası bir ilçe. İst Ank kimbilir ne miktarlar döndürüyor
Yanıtla (2) (0)Cumhuriyetin kurucuları, dindarları ve Kürtleri ezdi yok saydı,,,
Yanıtla (3) (4)Sonra bu kurucular M.Kemal sonrası düzeltme yapalım dediler,
Çünkü toplumun geneli kırsalda ve muhafazardı,,
Menderes, Demirel ve Özal gibi aracılarla idare ettiler,?
Sonra bop eşbaşkanlığı ile ülke dış güçler vasıtasıyla bu aç kölelere teslim edildi,,
Sonuç kuantum,,
Herşey olması gerektiği gibi oluyor,,
Haaa CHP mi, tiyatroyu uzun yıllardır locadan izliyor, “elitler”” ya !!!
31 Mart’ta seçim varmış,,
Yanıtla (1) (1)Tüm gezegende olduğu gibi, yönetilenler yani “ halk “ koşa koşa oy kullanır,,
Yönetenler yani “ devlet “ oyları sayar,,
Kararı halk değil devlet verir…..
Yildiray Bey, eskiden MANTIK diye bir ders vardi liselerde, haliyle isin ucunda KOLTUK varsa siyasetci pek heyecanli olur, ahh keske bir kazanabilsem diye 40 takla atar, ee biz secmenler neden heyecanli olalim ? bana KOLTUK filan verilmeyecek, haliyle bizim MANTIK geregi heyecanli olmamamiz tabiidir, Ha hizmet filanmi dediniz, aman ozellikle istabul ve Ankara'da hizmetleri gorduk ve goruyoruz, gecelim..
Yanıtla (0) (0)Insanlar artık demokrasinin olmadığına işlemediğine inanıyorlar.Erdoğan ve Bahçeli'nin ölene kadar iktidardan gitmeyeceğini biliyorlar..Kime oy verirlerse versinler sandıktan daima onların çıkacağına.. Eminler... Umutlarını kesmişler kaderlerine teslim olmuşlar... Her gün hamasetle yapılan Zırva konuşmalardan yorumlardan bıkmış usanmış. Doğdukları büyüdükleri Ata topraklarını bile terk etmeyi göze almışlar...
Yanıtla (16) (1)En iyisi avamıyla, vasatıyla, kifayetsiz aydını ile burayı kendi haline bırakıp gitmek.
Yanıtla (3) (0)Genel seçimde Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener seçimi Tayyip'e armağan ettiler.Şimdi belediye seçimi ona gitmiş buna gitmiş fark etmiyor.Akp kazanırsa halkı dahada sıkar halk limona zaten döndü.
Yanıtla (2) (0)Adamın evi yanıyor... "Önce yangını söndüreyim, sonra içine bakar, düzelecekse düzeltirim" diyeceğine, eşyaları kurtarmaya çalıyormuş. Bu ülkede muhalefet sorunu yok. Sizin de buradan vurduğunuz gibi, "öncelik" te birleşme sorunu var. Önce belayı def et, sonra düzene bakarsın kardeşim. Yoksa, "onu beğenmem, bunu beğenmem" derseniz, bir kişi 22 yıl da ülke yönetir, 52 yıl da.
Yanıtla (9) (2)Birçok insan tercih edeceği değil kötünün iyisine oy verecek seçimlerde. İmamoğlu Kurum arasında kötünün iyisi İmamoğlu. AKP vesayeti, kontrolü ile belediyede gerçekten ciddi yolsuzluk olma ihtimali zayıf. İmamoğlu CHP lideri gibi davranmasa oyları da artabilir. Bana göre İmamoğlu RTE'nin CHP'li versiyonu gibi. Tabi RTE çok daha tecrübeli ve bağlısı çok olan bir lider. Seçimden sonra ciddi tedbirler, elektrik, doğalgaz zamları gelecek, seçimi konuşmayacağız bile.
Yanıtla (3) (1)Bence seçmenin sandıkta birleşme düşüncesi, gerçekleşirse eylemi çok değerli. Şu mesajları barındıracak:
Yanıtla (6) (2)-Hukukun üstünlüğü, özgürlükler ve ekonomi benim için önemli.
-Sizlerin kısır, uzlaşmaz tavrınız bundan sonra benden destek bulamayacak.
-Totaliter bir yönetimle idare edilmek istemiyorum.
-Ülkemde medeniyet çizgisini ve refahı istiyorum.
-Ayrışmaya neden olan rövanşist yaklaşımlar, terör eylemleri artık bende bende karşılık bulamayacak, vb.
Aslında çöplerin kimin eliyle toplandığının ,parkları kimin yaptığının parkeleri hangi müteahhidin döşediğinin çok da bir önemi yok.Bu kadar önem addedilmesi çok saçma.Seçim biter geçim derdi başlar. Siz 1 Nisan sonrası hayatınınz nasıl olacak onu düşünün. Boğazından sıkılan kimi kalemler Nisan 1 le birlikte keşke şaka olsa ama gerçeğiyle suratlarımıza çarpacak...
Yanıtla (5) (0)Evet 1 Nisan itibariyle Türkiye ameliyat masasına yatacak. Seçimlere kadar iğne ve dopingle ayakta tutuluyor. Seçimden sonra gör göz yaşını. Geçen seçimden bir hafta sonra oy veren ellerim kırılaydı diyenler bunu bile diyemeyecek. O derman bile olmayacak. Simsek masayı, bistüriyi hazırladı. Bu ameliyat tabii ki Olması gerekiyor. Yanlis değil. Yanlış olan ekonominin gerçek durumunun bugün sezdirilmemesi. Ama vatandaş, masalla gerçek arasındaki farkı görecek...
Yanıtla (4) (2)Bu seçimi kayb eden, muharebeyi kayb eden belki harbi kazanacak... bakalım neler olacak. Mevla görelim neyler, neylerse güzel eyler. Hak şerleri hayr eyler.
Yanıtla (0) (3)Imamogli ekibine uyarı: İletişim başkanlığı, seçimi, yıldızlara bırakmayacak kadar ciddiye alır. astroloji uzmanı youtuberlerden birini dinledim. 25 martta imamolinin yıldızında sıkıntılar patlayacakmış. Özel hayatında çocuklarında vs... bunun anlamı üzerinde kafa yorun tedbir düşünün. Son hafta bel altına inecek gibi. Gladyatör diskalifiye olacaksa her yol mümkün. Tedbir düşünün.
Yanıtla (1) (3)İlk defa yerel seçimlerin TV.lerde bu kadar konuşulduğunu görüyorum.Nicin acaba?
Yanıtla (0) (0)Turkiyede ciddi bir lider adayı eksiği vardı. İmamoğlu çıktı. Geleceğin on yılına damga vurabilecek biri. Iktidar, memleketi ona bırakmak istemeyecek haliyle. Bilal bey var. Bu seçim imamoglunun burnunu sürtebilme fırsatı olacak. Tüm olay bu... belediye bahane. Seçim trabzonlu ile rizelinin kapışması. Onun için böyle hararetli. Belediye bahane
Yanıtla (2) (4)Çok düşündüm düşüncelerimi nasıl ifade edebilirim diye .En mantıklı ve usturuplu yorum şu olacak .Hepsi ama hepsi aynı şeyin laciverdi. Meclis tamamen perpa işhanına dönmüş .Vekillerin en sağcısı da en solcusu da iş insanına dönüşmüş.Hepsi ticaret yapıyor.Ülke,halk umurlarında değil.Ülkeyi ve şehirleri yapay zekaya emanet etsek daha iyi yönetilir.
Yanıtla (10) (0)Katılıyorum
Yanıtla (1) (0)Mesela otopark şartı gibi:
-Yağmur hasadı yapmayı,arıtma sistemlerini,rezervuarlarda kullanım suyu için tesisatlarda ayrı hat çekmek gibi su tasarrufu konuşan yok.
-Her konut enerjisini kademeli kendi üretsin veya tesise ortak olsun diyen zaten yok.
Say say bitmez benzer,benzemez konular.
Otopark paralarını tamamını yerine harcayanın olmadığı yerde,kıyısından geçen var mı? Yok.Belki 3,5 aday?
E,niye adaylar?
O kadar belli oluyor ki,neden aday oldukları.Emsal değeri.Rant işleri.
Yapay zeka da rüşvetçi çıkarsa...
Yanıtla (1) (2)Devlet de millet de enkazın altında kaldı.
Yanıtla (0) (0)Günlerdir yazı bekliyorum. Bu kadar kosa ve yüzeysel olmasaydı keşke :)))
Yanıtla (1) (1)Gayet yeterli tespitler olmuş. Muhalefet böyle olduğu sürece demokrasi de fayda getirmeyecek. İktidar böl yönetle gayet iyi götürüyor malı ve ülkeyi. Afiyet olsun.
Yanıtla (1) (0)Hizmet etmeyi çok seviyorlar. Vatan sevgisi gözlerinden fışkırıyor.
Yanıtla (2) (0)Siyasetçilerin heyecanı hizmet ! aşkıyla yanıp tutulmalarından...
Yanıtla (3) (0)O türsiyasilerin etrafındaki otoları çakar lambalı, kafaları sıfır tıraşlı, siyah takım asbaplı yapılacak hizmete ! ve sevabına ! ortak olma çabasından..
Seçmendeki heyecansızlık ise, onların alacağı sevaba ! aracı olma çaresizliğinden olabilir...
GÜNAYDIN yorumlarınız gittikçe bu ülkeyi batıran iktidara desteksi tavırlara dönüyor bu iktidar ÜLKEDE HAK HUKUK ADALET VE DEMOKRASİYİ bitirdi ana muhalefette demokrasi olduğu için gösterilen adaylar beğenilmeyince SESLE YÜKSELİYOR buda bazı çevrelerde kargaşa hissi uyandırıyor ANA MUHALEFET CHP de iyi kötü demokrasi olduğunu görüyoruz İNŞALLAH MUHALEFET KAZANIR ÜLKE BİRAZ RAHATLAR EFENDİM
Yanıtla (8) (7)Geçen yerel seçimde muhalefet kazanmıştı zaten. Ama çok rahatlamış gibi durmuyorsun. İnan genel seçimi de kazansaydı yine rahatlayamayacaktın. Daha beter sıkıntı çekecektin. İktidarı da muhalefeti de kendi derdinde. Milleti düşünen yok
Yanıtla (2) (0)Aynen katılıyorum
Yanıtla (3) (0)