Şu an Amerika’da 2 Başkan var
Cumhurbaşkanımızın ABD seyahati Washington kaynaklı gölgeler altında başladı.
Önce Obama’nın Maryland’daki İslam Merkezi’nin açılışına katılmayacağı haberi geldi.
Arkasından, ABD Başkanıyla yapılacak kısa görüşmenin de iptal edildiği bilgisi yayıldı.
Kimi siyasî analistler bu durumda Erdoğan’ın Amerika’ya gitmemesinin daha doğru olacağı yönünde yorumlarda bulundu. Ama Tayyip Erdoğan, zaman zaman yaptığı gibi ‘kendine özgü’ olanı seçerek bu seyahati yapmayı tercih etti.
Kuşkusuz ki İslam Merkezi’nin açılışı Obama’sız da yapılabilirdi.
Diplomatik algı risklerine rağmen Başkanla görüşmeden de bir seyahat tamamlanabilirdi.
Uçak havalandıktan bir süre sonra Beyaz Saray kaynaklı bir açıklama yayınlandı. Açıklamada ABD kendi vatandaşları ve bazı görevlilerine Adana, İzmir, Muğla ve Güneydoğu’daki birçok şehir için uyarılar yapıyor ve seyahatla ilgili kimi güvenlik tedbirleri öneriyordu. Bu açıklama, zaten terörle yatıp kalkan gündemin altını kırmızı kalemle bir defa daha çizdi.
Sosyal medyada seyahatle ilgili her türlü ayrıntı hızla yayılırken, kötücül yorumlar da ayyuka çıkıyor, kısmî bir panik havası oluşturulmaya çalışılıyordu.
Sonra ne oldu?
Uçak daha havadayken Beyaz Saray kaynaklı yeni bir haber gündeme girdi.
Yeni açıklamaya göre Erdoğan’la Obama gayriresmi bir görüşme yapacaktı.
Bu haber bazı çevreleri rahatlatırken, bazı çevreleri aşırı rahatsız etti.
Ve şimdi uçak Amerika’ya indi, Erdoğan Washington’a ayak bastı. Otelin önünde coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan Erdoğan, dün değişik çevrelerden kuruluşlarla görüşmelere başladı.
Bu arada ilginç bir şey daha oldu: Uçak havadayken twitterde açılan #weLoveErdogan başlıklı heşteg büyük bir ilgi görerek birkaç saat içerisinde yüzbinlerce kullanıcı katılımıyla dünya ölçeğinde birinci sıraya yükseldi. Ama sonra tuhaf bir şey oldu ve Twitter yönetimi bu başlığı sansürledi. Büyük tepki gören bu uygulamaya rağmen Erdoğan’a sevgi mesajları binlerce değişik fotoğrafla sürdü. Ben de kendimi tutamayıp ilgili başlık altında bir kaç tivit attım. İşte onlardan üçü:
Şu an Amerika’da 2 başkan var #weLoveErdogan
Sansürleseniz de tarihsel bir gerçek olarak #weLoveErdogan
Gel seni tivittıra gömelim desem sığmazsın #weLoveErdogan
Silah masalda!
Amerika’da bazı çocuk klasikleri yeniden yazdırıldı.
Ne var bunda, diyeceksiniz. İlk defa yapılan bir şey değil. Hem çocuklar, hem de yetişkinler için yazılan eserlerin, zaman zaman yeniden yazılması bilinen bir uygulama.
Ama bu yeni uygulama diğer edebiyat çalışmalarından biraz ayrılıyor. Her şeyden önce bu çalışmanın arkasında Amerikan silah lobisinin en büyük destekçi kuruluşlarından biri olan Ulusal Silah Derneği (NRA) bulunuyor.
Yeniden yazıma tâbi tutulan çocuk klasiklerinin içeriği de ürkütücü bir değişikliğe uğramış durumda. Artık çocuk kitaplarındaki çocuk kahramanlar silah taşıyor. Mesela Hansel’le Gretel, bu versiyonda artık ellerinde birer silahla çizilmiş. Diğer klasiklerde de durum farklı değil.
Büyük tepki çeken yeni çocuk klasikleri, bazı silah karşıtı çevreler tarafından ‘iğrenç ve ahlaktan yoksun bir pazarlama tekniği’ olarak tanımlandı.
Bense pek şaşırmadım.
Sev dedi gözlerin #WeloveErdogan
Bir tane de buraya
Cumhurbaşkanımızın ve Diyanet İşleri Başkanımızın açılışını yapacağı Maryland İslam Merkezini birkaç ay önce gezmiştim. Harika bir külliye. Yalnızca câmiinin ölçülerinin yerli yerindeliği ile değil; İşlevsel kütüphanesi, sergi salonları, eğitim birimleri, mutfağı, dinlenme salonları, iç açıcı bahçeleri ile bize yakışan bir merkez.
Orayı uzun uzun gezdikten sonra şu cümleyi kurduğumu hatırlıyorum, yine kurayım: Demek ki istersek yapabiliyormuşuz. Keşke Amerika’daki bu merkezin bir benzeri de ülkemizde yapılsa!
Masal şehrimiz Bağdat’ı, Şam’ı defalarca bombalayan bir zihniyetin, masal kitaplarının saf dünyasına da silahları sokması normaldi. Geç kalmışlar!