Helikopter pilotları
Askeri helikopter, bayram ziyareti nedeniyle Karadeniz’in sarp tepelerinde bulunan karakollarına heyet götürmek için havalanmasından kısa bir süre sonra nedeni belli olmayan sebeple kaza kırıma uğradı.
Arkasından da 21 yılda bunun 19’uncu helikopter kaza kırımı olduğuyla ilgili yazılar yazılmaya başlandı. Muhtemelen bu olayın arkasından anlamsız konuları da tartışmaya başlayacağız. Şu anda görevde olan Sikorsky yapımı olan UH-70 tipi helikopterleri sorgulayacağız.
Bazı densizler işi biraz daha ileriye götürerek helikopterin içinde neden asker ailelerinin olduğunu sorgulayacaklar. Onlar daha başlamadan bazı bilgiler vererek kötü niyetlilerin ağzına lafı tıkayalım.
Şu anda güvenlik güçlerinin kullanmış olduğu bu helikopter dünyanın kendi sınıfındaki en gelişmiş hava aygıtıdır. Uzun yıllardır iç güvenlik harekatının yükünü bu helikopter taşımaktadır. Sahada onlarca mermi isabeti almasına rağmen uçuşa devam etmesini sağlayan yedek sistemlere ve gelişmiş bir teknolojiye sahiptir.
***
Türkiye’de yaşanan olay sayısına baktığınızda miktar ciddi bir boyutta gözükebilir. Ancak bu değerlendirmeyi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı diğer faktörlerde vardır. Kaç saatlik uçuşun yapıldığı, hangi yüksekliklerde ve şartlarda görev ifa edildiği, iniş ve kalkış yapılan yerlerin özellikleri ve kullanım amaçları da bir potaya konduktan sonra değerlendirme yapmak gerekir.
Evet, ABD anakarasına göre baktığınızda bu sayı yüksek olabilir. Ancak bunu Afganistan ve Irak’ta kaybedilen helikopter sayısı ile değerlendirdiğinizde bir anlam ifade eder. Basit bir sayı vermek gerekirse ABD Vietnam savaşı sırasında yaklaşık 4 bin civarında hava aracını kaybetmiştir.
Uçuş saatindeki yüksekliği ortaya koymak ise görev yoğunluğunu açığa çıkaracaktır. Ülkemizde bir kara pilot üsteğmenin uçuş saati sayısı yaklaşık olarak iki bin saati bulmaktadır. Eşiti olan ülkelerde bu sayıya ulaşmak için rütbenin albay olması gerekmektedir.
***
Uçuş yüksekliklerine baktığınz da kullanılan helikopterler tavan uçuş yüksekliklerine yakın uçmaktadı. Görev inişi yaptıkları yerlerde bir tekerleğini değdirmek zorunda kalmaktadırlar. Ters rüzgarlara maruz kaldıkları alanlardan yaralı almakta, tim indirmekte veya lojistik destek sağlamaktadırlar. Daha iyi anlaşılır bir dilden söyleyeyim, başkasının uçmaya cesaret edemedikleri yerlerde görev yapmaktadırlar.
Gelelim kullanılan helikopterin seçimine; bu helikopterin benzeri olan helikopterler bölgede denenmiş ancak performansları beğenilmediği için batı illerinde kullanılmaya başlanmıştır. Yani helikoptere laf söylemeye çalışanlara 'Muadili nedir?' diye sormakta yarar vardır.
Ailelerin askeri helikoptere neden bindiği sorusuna gelince biraz durup nefes almam gerekiyor. Bölge komutanı dağ başında bulunan karakolları ve bölükleri bayramda ziyaret etmek için askerlerin yanlarına gitme kararı alıyor. Arazi şartları zaman kısıtlığı nedeniyle diğer bir yöntemi mümkün kılmadığından, helikopter seçeneği tercih ediliyor.
***
Gittiği yerlerde eşlerini de yanında götüren personel olduğundan o da yanına eşini alıyor. Onlara moral vermeyi amaçlıyor. Son dönemde PKK’nın bölgede yaptığı saldırıları göz önüne alarak bu geziye ayrıca önem veriyor.
Yoksa ailesini helikopterle gezmeye çıkarmıyor. Kimsenin ailesini gezdirmek için seçmeyeceği bir rotada ailesini de yanına alıyor. Bütün herkes bilir ki helikopter riskleri üzerinde barındıran bir hava taşıtıdır. Yani gezmek için ailenin bindirildiği bir vasıta değildir.
Bu vesile ile aramızdan ayrılanlar için rahmet, ruhu bozuklar için de Allah’tan biraz vicdan diliyorum.