“Aşk bizi asla yalnız bırakmayacak”
Yazıya başlık olarak koyduğum sözler Reggae müziğin kralı Bob Marley’e ait. Marley’i dinlerken bazen içinizde politik bir isyan duygusu kabarır ama dinlemeye devam ettikçe mistik bir etkiyle kendinizi bambaşka bir dünyanın aşk ırmaklarında bulursunuz…
Acaba kalbimize hayat veren şarkılar olmasa, hayatımızın kuru vadileri aşk ırmaklarıyla buluşmasa bu dünyanın esaretine nasıl dayanılır... Nasıl geçilir ölüm ıssızlığını andıran dünyanın zalim kıyılarından…
Dua ederken, yakarışın kelimeleri olmasa, kocaman aşklar ve sağlam sesli hafızlar olmasa, dolu dizgin koşan beyaz atlarla nasıl kaçılır bu dünyadan… Belki de bu yüzden, her bahar yakamıza sarı güller takıp yeni şarkılarla yürümeliyiz.
Ve de bir fırsatını bulup Bop Marley dinlemeliyiz. Şarkılarında bir yönüyle devrimci damara tutunan ama aynı zamanda şiirsel zenginliği hissettiren bir sanatçı Marley…
Profesyonel anlamda müziğe The Wailers grubu ile başlayan Marley’in ilk hit şarkısı ‘Simmer Down’dır.
Marley, bu gruptan ayrıldıktan sonra, üç kadın reggae sanatçısının oluşturduğu The I-Threes adlı gruba müzikal alanda yardım eder. Topluluğun elemanlarından Juddy Mowatt, tecrübeli sanatçı için şu ifadeyi kullanmıştı: “Bob Marley’in şarkı sözü ve müzik altyapısı öylesine gelişmiş ki, kendisi bir müzik ansiklopedisi gibidir.”
Yaşadığı dönemin anti-emperyalist, Amerika karşıtı atmosferine uygun düşen “I Shot the Sheriff – Şerifi Mıhladım” şarkısı ile müthiş bir popülarite yakaladı ve bu şarkı genç kuşakların yıllarca dilinden hiç düşmedi.
Rasta ilahilerinden esinlenerek yola çıkan Marley, reggae ile özgün müzik dilini yarattı. Esas itibariyle reggae otantik bir müziktir. Müzik otoritelerinin genel kabul gören analizlerine göre raggae müziği Soul, R&B, Caz ve Funk tarzlarının bir birleşimidir.
Siyah rock diye tanımlanan Marley’in bu tarzı ile bir bakıma Reggae’nin saltanatı başlamıştır… “Get up stand up’, ‘No woman no cray’, ‘I shot the sherif’ ve ‘is this love’la birlikte artık bütün dünyada Marley rüzgarı esiyordu ve o artık bir kraldı…
Jamaika gibi küçük bir adada başlayan Rasta İkonu, okyanusları aşan bir rüzgara dönüşmüştü adeta…
En popüler şarkılarından biri olan “Get Up, Stand Up” sosyal karmaşayı konu edinirken; Marley, “No, Woman No Cry” gibi politik olmayan içerikte şarkılar da yazdı. Bu şarkısı, hala dünyanın birçok ülkesinde bebeklere ninni olarak söylenir. “I Shot The Sheriff” ve “Get Up, Stand Up” gibi şarkıları ünlü sanatçı Eric Clapton tarafından yıllar sonra yeniden düzenlendi.
Bop Marley’in efsane şarkısı “No, Woman No Cry” şarkısının şu dizeleri eminim yüreğimizi ısıtmaya hep devam edecek…
/Hayır, kadın ağlama
Hayır, kadın, ağlama
Çünkü - çünkü çünkü, Trenchtown hükümetinin bahçesinde oturduğumuz zamanı hatırlıyorum
İki yüzlüleri gözlerken
Tanıştığımız iyi insanlarla karşılaşmıştık.
Bu uzun yolda Sahip olduğumuz iyi arkadaşlarımız da var, Kaybettiğimiz iyi arkadaşlarda.
Bu mükemmel gelecekte, Geçmişini unutmaman gerek
Diyorumki, sil şu göz yaşlarını.
Hayır, kadın, ağlama
Küçük hayatım, göz yaşları dökme.
Hayır, kadın, ağlama
………………………
Oh, Ben giderken
Herşey güzel olacak !
Herşey güzel olacak !/
“Ben siyah adamın tarafında değilim, beyaz adamın tarafında da değilim, ben Tanrı’nın tarafındayım” diyen Bop Marley’e Afrika’da yokluk çeken insanlara yapılan insani yardımlara, şarkıları ile destek verdiği için Birleşmiş Milletler tarafından “Barış Madalyası” verilmiştir. Müzisyenliğinin yanı sıra, vicdanlı ve insancıl oluşu, Bob Marley’i farklı kılan en önemli özelliklerinden birisidir.