Tokyo 2020’nin nefesi ensemizde
Aslında bütün dünya İstanbul 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları diyecekti. Anamızın ak sütü gibi helalimizdi bu oyunlar.
Ancak 2013’te, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki oylama, sporumuzu temsil edenlerin hatalarına ilaveten, sporun dışındaki unsurların devreye girmesi, çokça da politik mülahazalarla kaybedilmiş ve ne yazık ki Japonya’ya verilmişti.
Sonra da 1. ve 2. Dünya Savaşı gibi yüzyılda bir olacak bir felaketle Olimpiyatlar ertelendi ve 2021 yılına bırakıldı. Seyircinin pek olmayacağı, sadece yapılsın diye organize edilecek ve şimdiden sönük geçmeye aday bir organizasyon olacak...
Bu açıdan da belki de “iyi ki de bize verilmemiş” diyeceğimiz bir Olimpiyat icra edilecek. İnşallah ileride, doyasıya organize edeceğimiz ve “tarihin en iyi Olimpiyatları’ydı” dedirteceğimiz bir zamanda bu fırsatı yakalarız.
***
Zaman hızla ilerliyor. Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nın nefesini, çok daha yakından ensemizde hissediyoruz.
Dileğimiz Türkiye’nin Olimpiyat ve Paralimpik Takımı’nın, en büyük başarıyı göstermesi ve en başarılı organizasyonu yaşatması.
Ayrıca dünyanın her tarafından katılacak, farklı dil, din, renge mensup sporcularının yüksek performans sergilemeleri, rekorlar kırmaları ve organizasyonu reklendirmeleri, ekranları başındaki milyarları teselli etmeleri...
***
Haftasonu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, üniversitelerde bursluluk hakkı kazanan sporcularla ilgili bir tören düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sporcu bursu ile belirli başarı kriterlerini sağlayan genç sporcuların kazandıkları bölümlerde yüzde 100 burslu okuyabileceklerini söyledi.
Erdoğan, “Gayemiz, bizim çektiğimiz çileleri gençlerimize çektirmemek, bizim yürüdüğümüz zorlu yollardan gençlerimizi yürütmemektir” dedi.
Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile üniversitelerin hayata geçirdiği Türk Sporuna Yükseköğretimde Yüzde 100 Destek Programı’nın hayırlı olmasını dileyerek, sporcu bursu ile 2020 yılında vakıf üniversitelerine yerleşen 76 genci tebrik etti.
Erdoğan, “Ülkemizi uluslararası yarışmalarda başarıyla temsil ederek madalya kazanan gençlerimizi eğitim öğretim hayatlarında aynı başarıyı tekrarlayacaklarına inanıyorum” diye konuştu.
***
Bu adım kuşkusuz önemli. Ülkemizde, hala 3 milyonlardaki faal sporcu sayısı ne kadar azsa, sadece 76 sporcunun vakıf üniversitelerinde bursluluk hakkı kazanmış olması da aşırı az...
Bu sayıların hızla çoğaltılması, bırakın yüzlere çıkarılması, artık binlerle ifade edilmesi gerekiyor.
Tabii Türkiye’deki üniversitelerin yıllarca ilgisizliği sebebiyle, kabiliyetli gençlerimizin, tam da madalya kazandıracağı yıllarda dışarıya kaçması, özellikle ABD üniversitelerine yerleşip zorunlu olarak onların programına teslim olması büyük kayıptı.
Tam Dünya ve Avrupa şampiyonalarında, Olimpiyatlar’da formunun doruğuna çıkması gerekirken okuduğu üniversitenin şampiyona takvimine göre pik yapmak zorunda kalıyordu.
Dolayısıyla madalya veya şampiyonluk ümidimiz hayal oluyordu.
***
Enazından bu sıkıntı ortadan kalkıyor ve sporcularımız, federasyonların, kulüplerinin, hocalarının gözetimi ve denetimi altında, onların antrene edeceği bir programla yoluna devam edecek ve artık tek hedef Türkiye’nin katılacağı şampiyonalar olacak...
***
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı bir diğer sayı da Olimpiyatlar’da şu ana kadarki kota sayıları. Son 5 ay kala kota alan Olimpik sporcularımızın sayısı 10 branşta 53, Paralimpik sporcularımızın sayısı ise 8 branşta 55.
Yani, engelli sporcularımızın, Olimpik sporcuları geride bırakmaya devam ettiğini de görüyoruz.
Kazandıkları madalya açısından da son iki Olimpiyat’ta engellilerin bariz üstünlüğü var. Bu açıdan da tebriği hakediyorlar...
***
Tabii, daha kota müsabakaları devam ediyor. Pek çok ferdi branşta ve takım sporlarında sporcularımızın çok sayıda yeni katılım sağlayabileceğini düşünüyoruz. Hele takım halinde katılım sağlandığında sayı katlanarak artıyor.
Bu sebeple de hem Olimpik, hem de Paralimpik takımlarımızın 100’er rakamına ulaşabileceğini düşünüyoruz ki, inşallah gerçekleşir.
Madalya sayılarımızın da artık 2004 Atina gibi yeniden 10’ların üzerine çıkması ve hatta 20’leri bulması da gerekir...
Tahminimiz ne kadar tutar bilmiyoruz ama enazından temennimiz bu.
***
Temennimiz gerçekleşse bile yine de, koskoca Türkiye’ye yakışacak sayılar olmayacak. Bizim muadilimiz Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Avustralya olmalı ve 40 madalya seviyesini bulmalıyız.
Bunu, Kafile Başkanı olarak katıldığım ve tarihimizin en çok madalya kazandığımız 2 Olimpiyat’ından biri olan 2004’teki Atina Olimpiyatları sonrasında, kamuoyu önünde açıklamıştık.
Halbuki 11 madalyayla övünebilirdik de. Büyük düşünmek ve sağlam temeller atarak zirveyi hedef göstermek gerekirdi. Biz de onu yapmayı ve kendimizi yükümlülük altına koymayı tercih ettik.
***
Türkiye, geri kalmış ülkeler liginde değil, artık gelişmiş olan, yani az önce saydığımız ülkelerin liginde olmalıdır...
Bütün federasyon başkan ve yöneticilerine, teknik kadro ve spor elemanlarına, sporcularımıza,kulüplerimize, üniversitelerimize, valilik ve belediyelerimize, özellikle de bakanlık ve spor teşkilatımıza, son bir gayret düşüyor.
Bu iş şakaya gelmez diyor, başarılar diliyoruz. Tokyo 2020’nin nefesi artık ensemizde çünkü...
TRABZON YARIMARATONU’NA 41 KERE MAAŞALLAH
İstanbul Avrasya Maratonu gibi Trabzon Yarımaratonu da uluslararası bir yarış olarak klasiklerimiz arasına adını yazdıran bir atletizm yarışı. Çok sayıda yarışta biz de hazır bulunmuştuk. Bu sene katılamadık ama çok başarılı geçtiğini keyifle takip ettik. Özellikle de sloganlarıyla, sağlık çalışanlarına ithaf edilmesiyle çok da farklı bir anlam yüklenen yarış, şu pandemi sürecinde tam bir şölene dönüştü.
***
Okul Sporları eski Başkanı ve Trabzon BŞB Spor Daire Başkanı Ayhan Pala ve deneyimli ekibinin aylardır süren çalışmalarıyla Trabzon’a ve Türkiye’ye yakışır maratonun çok daha büyüyeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın.
Muhteşem şehrin, gözkamaştıran parkuru boyunca, öncesi sonrasında organizasyonundan,federasyonun sportif ve teknik çalışmalarıına, güvenlik tedbirlerinden sağlık önlemlerine, yiyecek ve malzeme teminine, sponsorlara kadar emeği geçen herkesi, bütün kurum ve kuruluşları tebrik ediyoruz.
***
Gelelim yarışa...
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşunun 103’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen 2021 Türkiye Maraton Şampiyonası ve ‘Umuda Koş’ sloganı ile koronavirüsle mücadelede fedakarca görev yapan sağlık çalışanlarına ithaf edilen 41’inci Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu’nu 41.si koşuldu.
***
Ayrıca 10 Km ve 21 Km Yarı Maraton koşusu ile 2021 Türkiye Maraton Şampiyonası gerçekleştirildi. 41’inci Uluslararası Trabzon Yarı Maratonu’nun startını Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon BŞB Başkanı Murat Zorluoğlu ve Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar birlikte verdi.
İl Jandarma Alay Komutanı Albay Orhan Sırma, Trabzon İl Emniyet Müdürü Metin Alper, İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, GSİM Birdal Öztürk ve organizasyon yetkilileri de tam kadro katılım sağladı.
***
Yapılan yarışmalar sonucunda, 2021 Türkiye Maraton Şampiyonası’nda Türk tasnif erkekler kategorisinde 2.12.15’lik derecesiyle Ömer Alkanoğlu birinci, 2.13.54’lük zamanıyla Üzeyir Söylemez ikinci, 2.19.50’lik derecesiyle Yavuz Ağralı üçüncü oldu. Türk tasnif kadınlar kategorisinde ise 2.31.37’lik derecesiyle Meryem Erdoğan birinciliği, 2.34.52’lik derecesiyle Fadime Suna Çelik ikinciliği, 2.41.26’lık zamanıyla Tubay Erdal üçüncülüğü elde etti.
Yarı maratonun erkekler kategorisinde de 1.2.18’lik derecesiyle Kenyalı Roncer Konga ilk sırayı alırken, 1.02.20’lik zamanıyla Sezgin Ataç ikinci, 1.03.16’lık derecesiyle de Etiyopyalı Getaya Gelaw üçüncü oldu. Kadınlar kategorisinde ise Kenyalı Stella Rutto 1.07.45’lik derecesiyle yarışı ilk sırada tamamladı. Rutto’nun ardından 1.08.34’lük derecesiyle Kenyalı Daisy Kimeli ikinciliği, 1.12.15’lik derecesiyle Fatma Demir üçüncülüğü elde etti.
Etkinlik kapsamında, 26’ıncısı yapılan halk koşusu ile 10,5 kilometre yarışları da gerçekleştirildi. Etkinliğin 10,5 kilometre yarışının erkekler kategorisinde 31.32’lik zamanıyla Ersin Tekal, kadınlar kategorisinde ise 35.37’lik derecesiyle Tuğba Güvenç birinci sırayı aldı. Halk koşusunda ise Nihat Genç birinci, Hakkı Yıldız ikinci, Ramazan Aslan üçüncü oldu.