Neye sevineceğimizi şaşırdık
Ne günlere kaldık. Doğrusu neye sevineceğimizi şaşırdık. Daha 3 yıl önce 2017 ve 2018 yıllarında, ilk 10’da yer aldığımız ama yerimizi yetersiz gördüğümüz Avrupa’da şimdi 15’e girdiğimiz için seviniyoruz.
Çünkü 19’a kadar gerilemiştik, G.Saray’ın liderliği ve grubu 3.bitiren F.Bahçe’nin aldığı puanlarla 4 basamak yükseldik, nihayet Yunanistan’ı geçtik…
Oysa güya Avrupa’nın ilk 6 liginden biriyiz. İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa’nın ardından 6.sıradayız…
Ancak bu büyüklük saha içinde değil, saha dışında… Futboldaki başarıya endeksli değil, yayın ve sponsorluk gelirlerinde…
***
Yani kulüplerimiz oynadığı futbolun karşılığını değil, taraftarın gücüyle oluşan maddiyatla yerini belirliyor…
Bunun en büyük göstergesi de uluslararası alanda sadece saman alevi gibi parlayıp geçici başarılarla avunmamız…
2002 Dünya Kupası başarımızla Milli Takım’ımız FİFA sıralamasında ilk 7’ye yükselmişti. 2010’dan sonra 50.sıralara kadar gerilemiştik…
***
G.Saray’ın 2000’de UEFA şampiyonluğundan sonra ilk 7’ye girdiğimiz takımlar sıralamasında da 2021’de 19’lara kadar gerilemiştik…
Oysa Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi’ndeki namağlup ve rekor puanla grup liderliğinden sonra da ilk 10’a girmeyi başarmıştık ve 2017 ila 2018 sonunda 2 yıl bu seviyede kalmıştık…
Aradan 3 yıl geçti, bir anda kendimizi, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin gerisinde, önlenemeyen bir düşüşte gördük…
***
Çünkü takımlarımız, özellikle de bazı hocalarımız hedef olarak ligleri seçiyor, Avrupa’yı angarya görüyordu… Nitekim de 3-5 yıl önce başarıdan başarıya koşan Beşiktaş, son 2 sezon Avrupa’da hezimet takımı oldu ve grubu puansız tamamladı…
Son 5 yıldır çok kötü bir grafik çizen G.Saray ise Şampiyonlar Ligi’nde PSV’ye 2 maçta da yenilip elendikten sonra UEFA Grubu’nda küllerinden doğdu. Marsilya, Lazio ve L. Moskova ile oynadığı grubu, yenilgisiz lider tamamlayınca ülkemize en büyük puanı getirdi…
F.Bahçe ise E.Frankfurt, Olimpiyakos ve Antwerp’in olduğu grupta istediğimiz performansı gösteremedi, ancak 3. sırada yer alabildi, Konferans Ligi’nde devam edecek.
***
Güzel tarafı Türkiye, 2 takımla yoluna devam edecek. Rakiplerinden Yunanistan da 2, Danimarka ise 3 takımla bizi ciddi şekilde zorlayacak.
Kupalarda grup maçları sonunda puanını 26.900 yapan Türkiye, 26.700 puanlı Yunanistan’ı geride bırakmayı başardı ve bir basamak tırmandı.
Şu an için en yakın rakibimiz durumundaki Yunanlılar da bizim gibi Avrupa’ya 2 takımla devam edecek Olympiakos ve PAOK. Altımızdaki ülkelerden yalnızca Danimarka’nın 3 takımdan dolayı bize göre avantajı bulunuyor. Vikingler 26.575 puanda.
***
Bu sezonu ilk 15 sıra içerisinde bitirmemiz büyük önem taşıyor. Eğer Türkiye UEFA ülke sıralamasında ilk 15’e giremezse, Avrupa kupalarına katılacak takım sayısı 5’ten 4’e düşecek, Şampiyonlar Ligi’ne tek takım gönderecek ve o ekip eleme oynayacak.
Ayrıca UEFA Avrupa Ligi’ne takım gönderemeyecek olan Türkiye’nin diğer 3 temsilcisi ise UEFA Konferans Ligi’nde yer alacak.
Şu anda Basel’le devam eden İsviçre, 29.675 puanla 14. sırada yer alıyor. İsviçre’yi yakalama şansımız bulunuyor.
Yunanistan ise 26.700 puanla 16. sırada yer alıyor. Yunanistan’ın Olympiakos ve PAOK temsil ediyor.
***
Hırvatistan ise Dinamo Zagreb ile devam edecek. Hırvatistan, UEFA ülke puanı sıralamasında 26.650 puan 17. sırada.
UEFA ülke sıralamasında Türkiye’yi en fazla zorlayacak ülke ise Danimarka... 26.575 puanla 18. sırada yer alan Danimarka’yı Midtjylland, Kopenhag ve Randers temsil ediyor. Çekya ise 26.400 puanla 19. sırada.
Dileğimiz 2 takımımızın da başarıdan başarıya koşup hem gurur yaşatmaları, hem de ülkemize puan kazandırmaları…
Pistte yeni şampiyon: Verstappen
İstanbul ayağıyla da yapılan ve dünyada büyük seyirci kitlesi olan Formula 1, bu sene yeni bir şampiyon çıkardı…Hollandalı 24 yaşındaki genç pilot Verstappen, pistlerin yeni kralı oldu.
Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda sezonun 22. ve son yarışı, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapıldı.
***
Verstappen ile Lewis Hamilton’ın şampiyonluk mücadelesi verdiği 2021 sezonunda, 47 yıl sonraki ilk, Formula 1 tarihinde ise 2. kez iki pilot son yarışa eşit puanla başladı.
Hollandalı Verstappen de, Büyük Britanyalı Hamilton da, son yarışa 369,5 puanla girdi ve şampiyonluk düğümü, 1950’den beri düzenlenen Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda 30. defa son yarışta çözüldü.
***
Kariyerinin ilk şampiyonluğunu kovalayan 24 yaşındaki Verstappen ile toplamda 8. şampiyonluğunu elde ederek Formula 1’de rekor kırmak isteyen Hamilton düellosunda Abu Dabi’de zafer, Verstappen’in oldu.
Markalar klasmanında ise ilk sırada yer alan Mercedes, Red Bull’un 28 puan önünde sezonu tamamladı.
3.Fin Valtteri Bottas, 4. Meksikalı Perez, 5.İspanyol Carlos Sainz oldu
Takımlarda Mercedes 613,5 puanla 1., Red Bull: 585,5 ile 2., Ferrari: 323,5 puanla 3. sırada yeraldı…
Güle güle Cemal Aydın
Cemal Aydın, Ankaragücü Başkanlığı’ndan Kulüpler Birliği Başkanlığı’na uzanan bir hikayesi var…
Futbolun en etkin aktörlerinden biriydi. Sözünü esirgemeden, inandığı doğruları yüksek sesle dile getiren bir yapısı var… Doğrucu, dobra bir yönetici modeliydi…
Hep yüksek sesle konuştu, zaman zaman dönemin TFF’siyle ters düştü,ancak yine de doğru bildiklerinden şaşmadı…
Ankaragücü’nün son iyi dönemiydi, onun başkanlık süreci… Daha sonra kulübü bıraktı, Sarı-Lacıvertli ekip bir türlü iflah olmadı…
Düşüş, çöküşe dönüştü… Küme düşmeler devri yaşandı… Sonra yeniden Süper Lig’e döndü, tekrar düştü ve bu gün, yeniden toparlanmak için çaba sarfediyor…
Cemal Bey’le çok iyi bir dostluğumuz vardı. Kulüpler Birliği Başkanlığı’nı, Gençlik ve Spor dönemimizde yapmıştı. Uyum içinde çalıştık. Çok sık görüşür, çıkardığımız yasaları taslak halindeyken ve sporun temel politikalarını istişare ederdik…
Çok keyif aldığımız verimli bir devrin önemli figürüydü…
Çok renkli bir sporadamıydı… Geçtiğimiz hafta kalp krizi sonucu kaybettik kendisini… Biz razıydık, Allah rahmet etsin.