Hangi sektör ne kadar katma değer üretiyor

Türkiye nasıl kalkınır?

Bu sorunun klişe cevapları var: Katma değerli ürün üreterek, yapısal reformlar yaparak, verimliliği artırarak vs. vs.

Bu klişe cevapları verenlere “Katma Değer” nedir, nerede üretilir, nasıl hesaplanır, nasıl paylaşılır, nasıl artırılır, kalkınmadaki önemi nedir sorularını sorduğumuzda sadece gevezelik dinliyoruz.

Bu köşede katma değerin ne olduğu, faydası, nerede üretildiği, ulaştığı seviye ve nasıl paylaşıldığıyla ilgili pek çok yazı yazıldı.

Aslında katma değerli ürünün tarifi berraktır, ülkemizin bu alandaki seviyesini ölçmek ve gözlemlemek mümkündür, katma değeri artırma politikalarının sonuç vermesi bile mümkündür.

Türkiye veri toplama ve yayınlama konusunda gelişmiş bir ülke. Muhtelif kurumların yayınladığı verileri basitleştirerek, bir köşe yazısına dönüştürmek kolay değil, en azından benim için. Fakat sürekli deniyorum.

Bugün yine birkaç kaynaktan derlediğim bilgilerle bir tablo oluşturdum. Bu konulara eğilebilecek araştırmacı ve akademisyenlerin dikkatini çekmeyi umuyorum.

Tabloda da görüleceği gibi imalat sanayinde kişi başına katma değer 31.795 dolardır. Bu rakam Almanya’da 110.000 Dolar civarındadır.

Danimarka, Belçika, Hollanda, Finlandiya, Avusturya ve İsviçre gibi ülkelerde de bu oran yükseltir.

Elbette 31.795 doların hemen 100.000 dolarlara ulaşması mümkün değil fakat on yıl içinde enflasyon hariç 50.000 dolara çıkarmak mümkün olabilir.

Nasıl?

Önce konuyu ve konuyla ilgili verileri bilmekle işe başlanabilir.

Kaynak: TÜİK yıllık sanayi ve ticaret istatistikleri, KOSGEB, Dünya Bankası ve diğer Google sitelerinden işlenerek derlenmiştir.

Tablo hakkında diğer bilgiler: Bu tablo yaklaşık 19,1 milyon çalışanın katma değerini ölçmeye çalışmış. Yani bütün çalışanların ürettiği katma değer bu tabloya dâhil değil.

Kapsama Alınmayan Sektörler:

1)Kamu yönetimi, savunma, zorunlu sosyal güvenlik çalışanları.

2)Finans ve sigorta çalışanları

3)Hanehalklarının işveren olarak faaliyetleri

4)Tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü çalışanları

5) Diğer

Bu tablo bize hangi sektörlerin katma değerinin yüksek ve hangilerinin düşük olduğunu net bir şekilde veriyor. Peki, bize kişi başına katma değeri artırmanın yollarını da öğretiyor mu?

Katma değerli ürün üretmekle ilgili her şeyi öğrenenler eğer katma değerli ürün üretebilseydi, yazılı kaynaklar dünyanın en zengin nesneleri olurdu.

Öte yandan analize tabi tutulmuş her bilgi kendini ispatlamak isteyen bir enerjiye dönüşür.

YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum