Seçim ittifakından da öte...

Altı muhalefet partisi bir masada oturup konuşabiliyor. Büyük bir başarı mı; yoksa ülkenin düştüğü zaruret içinde küçük bir detay mı?

Kendi adıma söyleyeyim: Toplumun yaşadığı ve asıl yaşayacağı sıkıntıları düşününce zaruret içinde küçük bir detay olarak görüyorum.

Ülkenin bekası düşünüldüğünde durum o kadar ciddi ki... Toplumun bir-kaç kesimine rağmen bu birliktelik sapasağlam sürmeli.

Toplumunun bir-kaç kesimi diyorum, çünkü toplumlar bazı durumlarda kendi bekalarını tercihleri ile felakete sürükleyebilirler. Buna bir örnek mi? 91 seçimlerinde Tansu Çiller ülkenin felaketinin kapısını aralamıştır.

Ve devamı...

Erken emeklilik hâlâ büyük bir felaket. Bugün ne emekli maaş alabiliyor ne de çalışan hak ettiği ücreti alabiliyor. ‘Kaybet-Kaybet’ modeli herkesi mağdur etmiş durumda.

Ya da rahmetli Demirel’in kamu bankaları üzerinden “kim ne verirse 5 lira fazlası benden” vaadi... 2001’de gördük ki, bu vaat kamu bankaları üzerinden topluma 20 milyar dolara mal olmuş. Ve hep beraber bu faturayı da yine bizler ödedik.

Geçmişimiz buna dair örneklerle doludur. Ya bugün?

Herkes evladının üniversite okumasını istiyor. Betondan üniversiteler kuruldu ve bir çoğu gizli işsizlik kampı haline geldi. MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı bile geçenlerde “ara eleman aranan eleman” dedi.
28 Şubat sürecinde bir başka mesleksizlik yaşayan toplum şimdi de diğer açıdan mesleksiz yetiştiriliyor. Bir çok üniversiteli hayatı boyunca mesleklerini icra edemeyecekler. Bu kesindir ve apaçık ortadadır.
Toplum istiyor diye herkese üniversite hakkı verilemez. Bu en fazla o topluma ihanettir.

3 MİLYON OY NEREYE GİTTİ?

Gelelim 6’lı masa toplantılarına...

Yeni seçim sisteminde düşük oy oranlı partilere ihtiyaç azalmış diyorlar. Ben sizlere bir seçim tahlili yaparak soru soracağım...

24 Haziran 2018 seçimleri ile 31 Mart 2019 seçimlerinde partilere verilen oylar üzerinden gidelim.
Cumhur İttifakı %53,66 oy oranını %50,83’e düşürmüştü. Ülke genelinde oy kayıpları sadece ve sadece -02,83% oldu.

Cumhur İttifakı’nın İstanbul’da oy kaybı -03,22%; Ankara’da oy kaybı ise -05,41% oldu. İzmir’de ise Cumhur İttifakı oylarını +03,22% artırdı.

Cumhur İttifakı oy oranı yüksek, yani kalesi denilen Anadolu’nun büyükşehirlerinde adeta hezimet yaşadı.

Bakın bunu kimse analiz etmedi... İzah edeyim.

Cumhur İttifakı’nın büyük oy kaybı yaşadığı bu büyükşehirler nereler?

Bursa -06,95%; Konya -10.47%; Kocaeli -07,68%; G. Antep -10,00%; Ş. Urfa -06,72%; Hatay -07,72%; Samsun -09,99; Kayseri -11,75%; K. Maraş -11,57%; Sakarya -14,23%; Trabzon -10,57%; Ordu -07,72%; Malatya -08,12%; Erzurum -14,79%; Sivas -14,70%;

Bu listeye iyi bakın... AK Parti ve MHP kalesi dedikleri Anadolu’nun büyük illerinde toplamda yüzde 10’a yakın bir oy kaybı yaşadılar.

Ya da şöyle söyleyelim: AK Parti ve ittifak ortağı Anadolu’nun büyükşehirlerinde çok büyük bir seçmen kaybına uğradı. Bu demektir ki, muhafazakar şehir merkezleri çok ciddi uyarıyı vermiş...

Peki, Anadolu’nun büyükşehirlerinde 10 puana yakın oy kaybeden Cumhur İttifakı neden ülke genelinde sadece yüzde 2,8 oy kaybında kaldı?

2018 seçimlerinden ekonomik kriz artmasına rağmen 2019 seçimlerine Cumhur İttifakı nerelerde oy oranını artırdı?

1- Güneydoğu illerinde çok büyük oy artışı sağladılar (Diyarbakır, Van, Batman, Şırnak, Ağrı, Muş, Siirt, Kars gibi). 2- Din ve Milliyetçilik söyleminin etkili olduğu küçük İç Anadolu illerinde ise oy artırdılar (Tokat, Elazığ, Isparta, Çorum, Aksaray, Düzce, Kastamonu, Amasya, Nevşehir, Kırşehir, Erzincan... gibi)
Ve 3- İzmir, Aydın, Tekirdağ, Muğla, Çanakkale, Edirne, Kırklareli.. gibi illerde ...

BU TABLO NE İFADE EDİYOR?

Genel seçimlerde yurtdışı vatandaşlarımız da oy kullanıyor. O nedenle seçmen sayısı 24 Haziran 2018’den 31 Mart 2019’a -732 bin kişi azalarak 57 milyon 93 bin kişi oluyor.

Fakat kullanılan oy ve geçerli oylara baktığımızda sandığa gitmeme ve oy atmama gibi bir tercih kullanılmış. Cumhur İttifakı 2019’da 3 milyon 388 bin oy kaybetmiş ama muhalefet oy kazanamamış. CHP ve İYİ Parti ekonomik krizden dolayı iktidardan kopan oyları alamamış.

AK Parti ve/veya Cumhur İttifakı oy kaybettiğinde bu kaybedilen oy adres arıyor ama 2019’da bu adresi bulamamış. 2019 seçimlerinde yer alan mevcut partiler yeni adres olamamış.

İktidar kalesi denilen 13 büyük ildeki oyunu 7 milyon 577 binden 5 milyon 933 bine yani 1,6 milyon oy kaybı ile tamamlamış. Aynı illerde muhalefet ise 669 bin oy artırabilmiş.

İktidar oy kaybediyor ama muhalefet oy artıramıyor... İşte buna çözüm bulunmak zorunda... 6’lı masanın en önemli konularından bir de bu olmalıdır.

Ya da şöyle izah edelim: Kimse anketlerdeki oy oranlarına bakarak bakışını oransal olarak şekillendirmemelidir.

Cumhur İttifakı kendi yanlışları ile eriyor ve kaybediyor ama muhalefet hala bu erimenin adresi olacak çözümleri ortaya serebilmiş değil...

İşte bu yolda son derece önemli adım EKONOMİ ADRESİ olacaktır.

screenshot-2.jpg

YORUMLAR (86)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
86 Yorum