Beşiktaş’ın kolektif karnesi pekiyi
Beşiktaş 15 resmi maçı geride bıraktı. Bunların 10’u Süper Lig maçı: 7 galibiyet, 3 beraberlik. Gayet iyi. Artık genelleyici bir şeyler söyleyebiliriz. Beşiktaş’ın 10 lig maçında ürettiği gol girişimi sayısı 160, kalesinde gördüğü gol girişimi sayısı 79. Özetle; maç maçına 16 gol girişimi üretmiş Beşiktaş, kalesinde de ortalama 7.9 gol girişimi görmüş. Hücum futbolu oynayan bir takım için iyi bir ortalama.
Evinde 5 maç, dış sahada 5 maç oynadı Beşiktaş. Önce evine bakalım. Evindeki gol girişimi ortalaması 16.8. Kalesinde gördüğü gol girişimi ortalaması 8.8. Evindeki gol ortalaması 2.8. Yediği gol ortalaması 1. Ya dış saha? Gol girişimi ortalaması 15.2. Kalesinde gördüğü gol girişimi ortalaması 7. Dış sahadaki gol ortalaması 1.4. Yediği gol ortalaması 0.6. Toplamda ortalama 2.1 gol atmış, 0.8 gol yemiş.
Evinde 4 galibiyet, 1 beraberlik almış Beşiktaş, dış sahada 3 galibiyet, 2 beraberlik. İlginç bir tablo. İlk çıkarım: Evinde coşkulu oynayıp daha çok gol buluyor, ama defansif zaafı da artıyor. Dış sahada ofansif etkinliğine göre daha az gol üretiyor, ama yediği gol ortalaması da azalıyor.
Sonuç: Beşiktaş iç sahada defansif açıdan biraz daha dikkatli olur, dış sahada da gol üretkenliğini biraz daha artırırsa karşısında kimse duramaz. Bu kadar basit. Kadronun onca alabora olmasına ve sakatlıklarla seçeneklerin azalmasına karşın, bu çizgiye varması önemli.
QUARESMA İYİDİR İYİ
Şimdi Beşiktaş’ı zorlu bir fikstür bekliyor: Adana (D), Benfica, Başakşehir, Darıca G.Birliği (D/Türkiye Kupası), Fenerbahçe (D), D. Kiev (D), Bursa. 19 Kasım’dan 10 Aralık’a uzanan fikstür bu. Beşiktaş bu dönemde Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkmayı, Başakşehir ve Fenerbahçe maçlarından da en az 4 puan çıkarmayı başarırsa çok büyük iş yapmış olacak. Bunu başaracak kapasitede Beşiktaş.
Birkaç laf da Trabzon maçına: İlk yarı 9, ikinci yarı 8 gol girişimi üretti Beşiktaş. Kalesinde 5+5, toplam 10 gol girişimi gördü. İç sahada Galatasaray maçından sonra en büyük rakam. Normaldir. Kolayca koparacağı maçta skor 2-0 iken, Aboubakar’ın Almeida çağrışımlı pozisyonu sonrası işi zora soktu.
Neyse ki Quaresma var. Gençlerbirliği maçı öncesi yazmıştım, Q7’nin Beşiktaş’ın her 3 golünden birinde payı var diye. G.Birliği maçında asist yaptı. Napoli maçında penaltıdan golü buldu. Trabzon maçında Atiba’nın asistini getiren korneri kullandı. Sonrasında Bero’dan penaltıyı aldı. Özetle; Quaresma’nın Beşiktaş gollerine katkısı sürüyor. Quaresma iyidir iyi. Özür dilediği kırmızı kartlık pozisyon için hedef tahtası haline getirilmemeli. Beşiktaş onsuz da skor üretir mi? Yukarıdaki tablonun gösterdiği: Fena halde üretir, yeter ki kolektif hücum üretkenliğine sadık kalsın.