Kraldan daha zengin bir first lady...
İngiltere’nin Hint asıllı ilk başbakanı Rishi Sunak ve eşi Akshata Murty (özellikle de Akshata Murty), medyanın en popüler çifti olacak gibi görünüyor. Şimdi; Kate (Galler Prensesi Kate Middleton) ve kraliyet ailesinin diğer gelini (Meghan Markle) düşünsün diyerek birazcık da gıybete girmiş olayım.
Çiftin lüks hayatı, Rishi Sunak’ın Maliye Bakanı olduğu dönemde ABD yeşil kartının olduğunun ortaya çıkışı (geçen yıl kartı iade ettiğini açıkladı), Hindistan vatandaşı olan eşinin İngiltere’de ‘non domicile’ yani kendi vatanında ikamet etmeyen kişi statüsünde olduğu için vergi ödememesi çok konuşuldu. Milyarlarca dolarlık bir servetin varisi olan Akshata Murty, yurtdışında yaşadığını beyan ettiği için İngiltere dışındaki gelirlerinden vergi ödememiş. Aslında yasal olan bu durum büyük tartışma çıkartınca tüm gelirleri için İngiltere’de vergi ödemeyi kabul etmişti. Tabii bir de işin magazin yönü var; yeni first lady Akshata (Sanskritçede kutsal pirinç anlamına geliyor) kısa bir süre önce hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth’ten bile daha zengin...
Hintli bilişim milyarderi -ki kendisi Hindistan’ın Bill Gates’i olarak da kabul ediliyor- NR Narayana Murty’nin 42 yaşındaki kızı Akshata, Rishi Sunak ile ABD’deki Stanford Üniversitesi’nde tanışmış.
NR Narayana Murty ve eşi Sudha, kızları doğduktan sonra daha iyi bir eğitim almak için Akshata’yı babaanne ve dedesinin bakımına bırakmış. Çok fazla paraları olmasa da kızlarını görmek için sık sık onun yanına gitmişler. Mühendislik ve bilgisayar bilimi okuyan çift, şu anda 3.5 milyar sterlin değerindeki bilişim şirketi Infosys’in sahibi. Sudha Narayana ise Hindistan’ın en büyük otomobil üreticisi olarak da çalışmış olan çok başarılı bir mühendis. Çiftin bir de oğlu var.
Infosys büyüyüp aile zenginleşmeye başladığında bile Akshata okula özel şoförle değil Hindistan’da çok kullanılan çekçeklerle gitmiş. Los Angeles’da Fashion of Design and Merchandising’de eğitim alan sonra da Stanford Üniversitesi’nde MBA yapan Akshata, okulda tanıştığı Rishi Sunak ile 2009 yılında evlenmişti. Çiftin şu anda iki kızı var.
Akshata kariyerine kendi adını taşıyan bir moda markası kurarak başladı. Ancak üç yıl içinde marka ‘çöktü.’ Murty’nin şu anki servetinin büyük bir bölümü Infosys’deki hisselerinden geliyor. Akshata Murty-Rishi Sunak çifti Londra merkezli bir yatırım şirketi olan Catamaran Ventures UK’nin de sahibi. Sunak, 2015 yılında meclise girince hisselerini eşine devretmişti. Akshata, aralarında Jamie Oliver’s Pizzeria, Hindistan’daki Wendy’s restoranları ve lüks erkek giyim markası New&Lingwood’un da olduğu pek çok şirketin hissedarı.
Çiftin bilinen 20 milyon sterlinlik dört gayrimenkulü var. Başbakanlık ile birlikte çift, Londra Downing Sokağı’ndaki ’10 numara’ya’ taşınacak. Akshata Murty-Rishi Sunak’ın sahip olduğu gayrimenkullerden daha mütevazı bir görünüme sahip olan bina 1735’ten beri başbakanların çalışma ofisi ve konutu olarak hizmet veriyor.
Londra’daki en ünlü bahçe partilerinin ev sahibi olan çiftin 10 numaradaki maceraları yakinen takip edilecek gibi görünüyor.
ARKADAŞIM OLUR MUSUN?
Sosyal izolasyon ve yalnızlık yaygınlaştıkça, insanlar daha çok arkadaş, daha doğrusu yakın arkadaş arar oldu. Oxford Üniversitesi’nden yeni bir araştırma, arkadaş edinmek ve arkadaşlığı devam ettirebilmek için ne kadar zaman, kaç etkileşim ve ne kadar yatırım gerektiğini netleştiriyor. Araştırma ile ilgili raporu hazırlayan Oxford Üniversitesi’nden antropolog ve evrimsel psikolog Dr. Robin Dunbar, fiziksel ve ruhsal sağlığı belirleyen en önemli etkenlerden birinin yakın arkadaşlıklar olduğunu iddia ediyor. İnsanların yaklaşık 150 kişiyle anlamlı ilişki sürdürebileceğine dair teorisiyle ünlenen Dunbar, 150 kişi içinde bir insanın ortalama beş yakın arkadaşı olabileceğini, bunların da ‘ ağlanacak omuzlar’ olduğunu söylüyor. Son yapılan bir araştırmaya göre de daha yüzeysel bir tanışıklıktan arkadaşlığa geçmek için 34 saatlik bir yatırım gerekiyor. Buna ek olarak ortalama bir arkadaşlık yaklaşık 11 etkileşim gerektiriyor ve her bir etkileşimin, yani bir arada olma süresinin üç saat olması gerekiyor. Bu zaman yatırımı ile bir arkadaş edinmek beş buçuk ay sürüyor. İnsanların üçte ikisi aktif olarak yakın çevresindeki arkadaşlıkları artırmaya çalışıyor. Söz konusu çalışmaya katılanların yüzde 58’i daha mutlu olmak için çok sayıda arkadaşa ihtiyacı olduğunu düşünüyor.
Araştırma belirli niteliklerin arkadaşlık için çok önemli olduğunu da ortaya koyuyor. Çalışmaya katılanların yüzde 61’i mizah anlayışının arkadaşlığın temel bileşeni olduğuna inanıyor. Yüzde 44’ü benzer değerlere sahip olmak gerektiğini düşünüyor. Yüzde 26’sı güvenirliliği önemsiyor ki bu bana biraz ilginç geldi doğrusu.
Bir üstteki paragrafta iyi bir arkadaştan beklenenleri anlattım. Ama ‘en iyi’ arkadaş biraz daha fazlasını gerektiriyor. Yüzde 17’lik bir kesim zor zamanlarda yanında olan kişileri en iyi arkadaşları olarak tanımlıyor. Yüzde 10 için ‘en kötü’ durumda sizi kabul edebilenler en iyi arkadaşlar oluyor.
İnsanlar kendilerine en çok benzediklerine inandıkları kişilerle güçlü dostluklar kurma eğiliminde diyor Dunbar ve ekliyor; gerçek bir arkadaşlık kurmak uzun sürer çünkü yedi eğilim vardır: Konuşma şekliniz, hobiler ve ilgi alanlarınız, dini ve ahlaki görüşleriniz, mizah anlayışı, müzik zevki ve kariyer yörüngeniz...
Bir de arkadaşlıkta dayanılamayacak bazı özellikler var. Örneğin yalan söylemek. Yüzde 29’luk bir kesim yalan söylemenin arkadaşlığa sığmayacağını düşünüyor. Yüzde 25 için bir sırrı açığa vurmak arkadaşlığı bozuyor. Yüzde 25 ise ihtiyaç duyulduğunda yanında olmayanları siliyor.
Peki nasıl arkadaş bulacağız? İş yeri bunun için iyi bir fırsat gibi görünüyor. YouGov’un araştırmasına göre iş yerinde arkadaş edinmek lise ve üniversitede arkadaş edinmekten sonra ikinci sırada.
En uzun dostluklar ortalama 29 yıl sürüyor. Ancak çoğu kez zaman içerisindeki değişimler nedeniyle birkaç yıl devam edebiliyor. Hollanda Bilimsel Araştırma Kurumu’nun bir çalışması ise arkadaşlıkların düzenli olarak değişme eğiliminde olduğunu iddia ediyor. Arkadaş grupları her yedi yılda bir değişiyor ve grubunuzdaki kişilerin sadece yüzde 48’i aynı kalıyor.
Sözün özü arkadaşsız olmuyor. Fiziksel ve ruhsal refahımız için arkadaşlar can damarı gibi... Bu benim hayatta en şanslı olduğum konulardan biri. Kendi küçük dünyamda gerçek arkadaşlıklarımın olması hayatıma büyük bir zenginlik katıyor.
TİKTOK HABER MERKEZİ SUNAR...
Birtakım şakaların, komikliklerin, dansların paylaşıldığı, ilk günlerde pek de önemsenmeyen TikTok’ta acayip bir şeyler oluyor. Bir milyardan fazla aktif kullanıcısı olan TikTok, kendisini bir sosyal medya platformu değil ‘eğlence uygulaması’ olarak tanımlasa da kullanıcılar aynı fikirde değil!
TikTok son dönemde bir haber kaynağı hatta arama motoru olarak kullanılıyor. Gençler TikTok’un güvenilir bir haber kaynağı olduğuna inanıyor. 2020’de bu oran yüzde 9 iken 2022’de yüzde 33!
Reuters Institute’ün 2022 yılı içinde yayınladığı anket de bu sonuçları doğruluyor. 46 ülkede yapılan ankete göre, haber takibi için doğrudan ‘haber’ sitelerine ve uygulamalara gidenlerin oranı yüzde 32’den yüzde 23’e düştü. Yayıncı-okur ilişkisi açısından en güçlü ilişki İngiltere’de. Ankete katılan İngilizlerin yüzde 46’sı haberlere doğrudan internet sitelerinden ulaşıyor.
Dönelim ilk günlerinde pek de rağbet görmeyen TikTok’a... Platformun bir keşif aracı olarak yükselişi, dijital aramalardaki dönüşümün de bir parçası olarak kabul ediliyor. Dijital dünya baş döndürücü bir hızla büyürken bilgi aramanın yolları da çeşitleniyor. Google hala dünyanın en baskın arama motoru elbette ama insanlar artık ürün aramak için Amazon’a, trendlerden haberdar olmak için Instagram’a, yerel işletmeleri bulmak için Snapchat’in Snap haritalarına yöneliyor. Google da bu gelişmeler karşısında boş durmuyor tabi, son yıllarda arama motoruna fotoğraf ve videoları ekledi. Dikey kısa videoların yer aldığı YouTube Shorts’u yayınladı ve bu içerikleri de arama sonuçlarına dahil etmeye başladı.
Çinli ByteDance’in sahibi olduğu TikTok, arama işlevi ve test aşamasındaki ürünleriyle ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor ama süreç platformu farklı noktalara taşıyor. Özellikle Z kuşağı, aradıklarını bulmak için metinler arasında kaybolmak yerine TikTok videolarını tercih ediyor. Güncel olayları da TikTok fenomenlerinden takip ediyor. Pew Araştırma Merkezi’nde internet ve teknoloji araştırmalarını yöneten Lee Rainie’ye göre de TikTok, içeriğin en önemli durak noktası haline geldi. Ancak burada bir tehlike de var, araştırmalar TikTok’taki videoların yüzde 20’sinin yanlış bilgi içerdiğini ortaya koyuyor.
Her şeye rağmen gerçek şu ki, TikTok bugünlerde ‘seyircinin’ olduğu yer. Araçlar değişse de haber bizi bir şekilde buluyor.