Anne/baba sigortalı çocuğu üzerinden sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır?
SSK’lı olarak çalışmaktayım. Herhangi bir sigortası olmayan ve emekli aylığı almayan anne ve babam sağlık hizmetlerini benim üzerimden alabilir mi, ne yapmam lazım? Sibel Y.
Geçiminin sigortalı çocuğu tarafından sağlandığı beyan edilen ve yapılan gelir testi sonucunda aile içinde kişi başına düşen aylık gelir miktarı brüt asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen anne ve baba, talepte bulunan sigortalı çocuğu üzerinden sağlık hizmeti alabilmektedir.
Anne ve babanın sigortalı olan çocuğu üzerinden sağlık hizmeti alabilmesi için;
1-Bağlı bulundukları Kaymakamlık nezdindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek gelir testi yaptırması, (Evvelce gelir testi yaptırmış ve aile içinde kişi başına düşen geliri brüt asgari ücretten az çıkmış ise gelir testi yaptırmalarına gerek yoktur.)
2-Gelir testi sonucu aile içinde kişi başına düşen gelir miktarı brüt asgari ücretten az çıkması halinde sigortalı çocuğun ikametgahına en yakın SGK Müdürlüğüne ” Sağlık Yardımı Talep Ve Taahhüt Formu” ile birlikte başvurması
gerekiyor.
Gelir testi sonucu aile içinde kişi başına düşen gelir miktarının brüt asgari ücretten az çıkması halinde, anne ve babası için sigortalı çocuğu tarafından SGK’ya yapılacak başvuru e-Devlet uygulamalarında yer alan “Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt” uygulaması üzerinden de yapılabilmektedir. Bu durumda e-Devlet üzerinden yapılan başvuru ilgili sosyal güvenlik merkezine aktarılarak ilgili merkez tarafından işlemler sonuçlandırılmaktadır.
İş arama izni toplu kullanılabilir mi?
İki yıllık süre zarfında çalıştığım işyerinden kendi isteğimle ayrılıyorum. İhbar süresi içindeki iş arama iznimi toplu kullanabilir miyim, ne yapmam gerekir? Faruk Ç.
İş arama izni, iş akdinin işçi veya işveren tarafından feshedildiği üzerinde durulmaksızın bildirim süresi tanınarak yapılan fesihlerde söz konusu olur. Askerlik, emeklilik veya kadın işçinin evlilik nedeniyle bir yıl içinde iş akdini feshetmesi gibi ihbar süresi tanınması gerekmeyen hallerde ya da İş Kanununun 24. ve 25. maddelerine göre yapılan fesihlerde iş arama izni de gündeme gelmez.
İhbar süresi içerisinde yeni bir iş bulabilmesi için işçiye günlük 2 saat iş arama izni verilmektedir. Bu izin, çalışma saatleri içinde ve işverenin uygun gördüğü saatlerde kullanılır. İşçinin çalıştırılmadığı hafta tatili ile bayram ve genel tatil günleri için iş arama izni verilmez. İş arama izninin işçi tarafından toplu kullanılmak istenilmesi halinde işveren bu talebi kabul etmek zorundadır. Ancak işçinin bu talebini işverene önceden bildirmesi ve izin sürelerini işten ayrılacağı günden önceki günlere karşılık gelecek şekilde ayarlaması gerekir.
İş arama süresi İş Kanununun 17. maddesinde yer alan bildirim sürelerine göre belirlenmekle birlikte, sözleşme ile arttırılmış bildirim süreleri de dikkate alınmaktadır.
İşyerindeki kıdeminiz 2 yıl olduğuna göre, sözleşmenizde artırılmış bir bildirim süresine yer verilmemiş ise ihbar süreniz 6 haftadır. Bu durumda haftanın 6 günü çalışıyorsanız 6 X 6= 36 iş gününde, toplam 36 X 2 = 72 saat iş arama izniniz bulunmaktadır.
İş arama iznini toplu kullanmak istediğinize dair talebinizi işvereninize bildirmeniz halinde, toplam iş arama izni sürenizi günlük çalışma süresine bölerek bulacağınız süre sonrasında izinli sayılmanız gerekiyor.
Bu durumda; 72 saat / 7,5 = 9,6 gün, yani ihbar süresinin sona erdiği tarihten geriye doğru 10. günde 3 saat çalışıp, mesaisinin bitmesine 4,5 saat kala işten ayrılmanız halinde kalan süre boyunca iş arama iznini kullanmış olacaksınız.
Engelli işçinin işten ayrılması halinde İŞKUR’a bildirim yükümlülüğü var mı?
Engelli kadrosunda 2020 yılında işe aldığımız işçimiz işten ayrıldı. Engelli işçimizin işten ayrıldığına yönelik İŞKUR’a bildirim yükümlülüğümüz var mıdır? Ferhat T.
Engelli işçinin işten ayrılması ve çalıştırılan engelli sayısının çalıştırmakla yükümlü olunan engelli işçi sayısının altında kalması halinde, Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin 14/1. fıkrasında yer alan “Kamu ve özel sektör işverenleri, çalıştırmakla yükümlü bulundukları işçileri, yükümlülüğün doğmasından itibaren beş iş günü içinde niteliklerini de belirterek Kurumdan talep eder.” şeklindeki açıklamaya istinaden durumu en geç 5 iş günü içinde İŞKUR’a bildirmeniz gerekiyor.
İşyeriniz engelli çalıştırmakla yükümlü değilse veya yükümlü olmakla birlikte işten ayrılan engelli işçiye rağmen çalıştırdığınız engelli işçi sayısı çalıştırmakla yükümlü olunan engelli işçi sayısının altına düşmemiş ise İŞKUR’a bildirim yükümlülüğünüz bulunmamaktadır.