Zurnanın zırt dediği Z kuşağı
Hepimizin tepesinde yaz güneşi, bedenlerimizde yaz rehaveti, kimimiz denizde, kimimiz dağda bozkırda, kimimiz sokak caddede, kimimiz bir kafede; kitap, defter, kalemden uzak elde renkli parlak ekran dokun dokunabildiğin kadar.
Dünya dediğin bir parmak kadar yakın hepimize. Tüfek icad oldu mertlik bozuldu misali dünyanın da gizemini teknoloji, internet ve dijital faş etti.
Merak edilecek yer, konu, kişi kalmayınca merak duygumuzun da papuçları dama atılıyor. Yeni nesil adına her şeyi merak edip meraklarını gideren sosyal medya, arama motorları ve bir üst akıl var nasıl olsa. İradeleri elllerinden alınıyor, sözü de vaveyladan ibaret bugüne kadar alınmadı da ne oldu sanki uzaya mı çıktık ya da uzaya insan mı fırlattık ülke olarak.
Varlığımız her şeyi ekran ile bize sunan üst akla armağan olsun. Bizi uğraşma düşünme, sorun çözme gibi zahmetlerden kurtarıyor .
İlgilerimizi arama motorundan belirleyip biz daha tuşlara basmadan önümüze koyuyor ilgi alanımıza giren doneleri.
Yeteneklerimizi bastığımız tuşlardan yapay zeka ile farkına varıp bize yeteneklerimizin gereklerini yapmamız konusunda reçeteler sunuyor.
Özgeçmişimizi bizim adımıza doğru yalan ayrımı yapmadan hazırlıyor.
Bu üst akıl; sosyal medya, ekran, dijital oyunlar ile bir kuşak oluşturdu. Küresel akıl dediğimiz bu üst akıl oluşturduğu kuşağın algı dünyasını kontrol altına alıp yönlendirme hakkını kendinde görüyor. Farklı seslere, fikirlere, kültürlere tahammülü yok.
Aksi sesleri linç ile sonuçlandırıyor.
Üst aklın markalaştırdığı alfabenin son harfinden oluşan ve zurnanın da zırt dediği yerden çıkan “z kuşağı”. Şık giyindirilip ekranlara çıkartılan ve ezberleri dışında insana dair iki kelime bir araya getirmeyen insanlarca markaları bilimsel (!) verilerle onaylanıyor “z kuşağı”nın
Sosyal medya bağımlısı ve sosyal medyada yazılanlar doğrultusunda doğru yanlış değerlendirmesi olmayan bir kuşak.
Sosyal medya üzerinden sömürülmeye müsait. Kitap okumaya karşı sabırları ve zamanları (!) yok. Okunanlar da yine sosyal medya üzerinden belirleniyor. Düşünmeye karşı sabırları sınırlı. Evet hayır kabul red dışında önerileri fabrika üretimi seri cevaplar. Okul hayatlarında not alıp sınıf geçmekten ibaret.
Karşı tarafı dinleme sabırları on beş dakikayı geçmez. Her şeyi bilirler, bilmedikleri şeyleri de arama motorlarından anında öğrenirler.
Yemek yerken ekranları açıktır. Öğrendikleri önemli şeyler hep vardır onlar için ekranda.
Kırmızı çizgilerini küresel akıl belirliyor. Din, ahlak, doğruluk, saygı, sevgi küresel aklın belirlediği kadardır. Her şeyi eleştirme hakkını kendinde özgürlük adına buluyorlar. Küresel aklın istediği kadar özgürdürler. Küresel kötülüğün istediği kadar başkalarının hakkına inançlarına kültürlerine değerlerine saygılıdırlar.
Küresel akıl tarafından yapılan tanımlamaların dışına çıkmazlar. Bu tanımı kendilerine kimlik edinirler. Kendilerine söylenenlerin gölgesinde kalarak aksi bir kimlik oluşturma yetileri adeta ellerinden alınmış. Kendinden yola çıkarak kendi seçim ve eylemlerini kaybetmişler.
Ülkemizde her yıl yapılan merkezi sınavlarda sorulan sorular ve verilen cevaplar ile gençlerin düşünce haritası ortaya çıkıyor.
Devlet; genç neslin küresel aklın sömürgesi haline gelmeden yerel ve milli değerlerini dijital dünyaya aktararak gençlere ulaşmanın köprülerini kurmalı.
Başkaları tarafından gençlerin farklı isimler ile adlandırılıp iradelerinin ellerinden alınıp sömürülmesine daha fazla ülke olarak sessiz kalmamalıyız .
Gençler kendi hayatlarını yaşamalı dayatılmış hayatları değil.