LGS’de puana göre değil yüzdelik dilimine göre tercih yapılmalı
Bu yıl 8. sınıftaki 1 milyon 246 bin 429 öğrencinin 1 milyon 30 bin 195'i sınava girdi. 216 bin 234 öğrenci LGS'ye girme gereği duymadı. Sınava giren öğrencilerden de yaklaşık 180 bin öğrenci LGS puanı ile bir devlet ve özel okula yerleşecek.
Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal Hoca’mın verilerinden alıntı:
“LGS kontenjanları yüzde 7 arttı. En çok artış %7.8 ile Anadolu liseleri, %6.8 Anadolu İmam Hatip liseleri % 4.2 ile fen liselerinde yüz öğrenciden 20 öğrenci proje okullarına girebilecek adayların %3,9 Fen, %1 Sosyal Bilimler %6,9 Anadolu, %4,1 Anadolu İmama Hatip Liseleri ve % 4 mesleki ve teknik liseye girecek.”
LGS tercih tarihleri belli oldu. Kılavuz da yayımlandı. Aldığınız puan ve sırlama dilimi de belli. O zaman bundan sonra aldığınız puana ve sıralama dilimine bağlı tercih yapmak kaldı.
Sınava giren öğrencilerin yaklaşık yüzde 15 dilimindeki öğrenciler devletin proje okullarında herhangi bir okula yerleşme hakkı kazanmış olacak. Geri kalan öğrenciler merkezi sistem tarafından adrese dayalı evine yakın okulların birine MEB tarafından yerleştirilecek.
Bu yıla özgü her proje okuluna deprem bölgelerinden 2 öğrenci kontenjanı ayrıldı. Bu ek kontenjan olduğu için mevcut kontenjandan bir kayıp, eksilme değil.
LGS tercihlerinin anahtar kelimesi; tercihlerinizi neye göre yapacakasınız? Aldığınız puana göre mi yoksa yüzdelik dilimine göre mi?
LGS’de sorulan soruların kolay ve zorluğuna bağlı okulların puanları yıllara göre değişkenlik gösterebilir.
Soruların kolay olduğu yıl okul puanları artarken zor olduğu yıl okul puanları düşebilir. Ancak değişmeyen şey okulların sırlaması ve yüzdelik dilimi. Bu yüzden puana göre tercih yapmak tercihte sizi yanıltır.
Tercihler yüzdelik dilime göre yapıldığında zor veya kolay soru fark etmeksizin okulların yüzdelik dilimi sabit kalır. Ya da o yılki tercihe bağlı yüzdelik dilim değişebilir. Okulu tercih eden çok okursa yüzdelik dilim düşer, puanı da artar. Okulu tercih eden az olursa yüzdelik dilim artar puanı düşer. Yüzdelik dilim öğrencinin Türkiye’deki sırlaması demek. LGS bir puanlama değil bir sıralama sınavı. Okullar, müracaat eden öğrencilerin yüzdelik dilimlerine bağlı öğrencileri sıralayıp alıyor. Puan yanıltıcı. Yüzdelik dilim adrese teslim garantili yerleştirme demek. Örneğin yüzdelik diliminiz %3.5 ise yüzde %1 ile %5 diliminde kalan okulları tercih etmek doğru olan. Yüzdelik diliminizden daha düşük bir okul tercih ederek açıkta kalmamayı garantilemiş olursunuz.
LGS TERCİHİNDE ÖNCELİĞİNİZ NEDİR ?
LGS’ye bağlı okul tercihlerinde önceliği göz önünde bulundurmak lazım. Önceliği nedir öğrencinin?
LGS’ye bağlı üç okul türü tercihi var:
- Özel Azınlık okulları.
- Özel okullar.
- Devlet proje okulları.
Özel okulları tercih edip kayıt yapan öğrenciler bir devlet okulu tercihini yapamaz. Net olan şu; ya devlet okulu ya özel okul tercihi edebilirsiniz. Aynı anda hem devlet hem özel okul tercih edemezsiniz.
Dönelim önceliklerinize bağlı okullar.
Çocuğunuzun yurt dışında okumasını istiyorsanız Azınlık okullarını ( Robert, Üsküdar Amerikan, Alman, Fransız, İtalyan) veye IB (Uluslararası Bakalorya= International Baccalaureate) eğitimi olan okulları tercih etmek önceliğiniz olmalı.
Azınlık okullarında okuyan öğrenciler hangi ülkenin okulunda okursa okusun tüm Avrupa ve Amerikan devlet veya özel üniversitelerinde okuma hakkı kazanmış oluyor. Azınlık okulları, Avrupa okulları müfredatına uygun eğitim veriyor. Türkiye’de üniversite okumak isterse ayrıca bizim müfredata hazırlanıp YDS sınavına kendi çabalarıyla hazırlanması gerekir. Şunu eklemekte yarar var; azınlık okullarında eğitim alan öğrencilerin kapasite, disiplin ve algı düzeyleri aldıkları eğitimin etkisiyle ileri düzeyde olduğu için Türkiye’nin en iyi üniversitelerini kazanmakta yıllardır birlikte çalıştığımız öğrencilerde pek zorlanmadıklarına şahit oldum. Azınlık okulları kendi puan ve yüzdelik dilimlerini belirleyip yarından itibaren öğrenci alacaklar.
Çocuğunuzun sayısal yönü ağırlıkta ve kesinlikle sayısalcı olmalı diyorsanız devlet okullarının Fen Liselerini veya özel okulların fen liselerini tercih edebilirsiniz. ( Özellikle vakıf ve fen liseleri ile başarılarını kanıtlamış özel okulları) Devlet okullarının proje fen liseleri yüzdelik dilimi düşük puanla öğrenci alıyor. Özel okulların özellikle köklü bir geçmişe sahip vakıf okulları çok az öğrenciyi seçerek düşük yüzdelik dilimle öğrenci aldıkları için akademik başarıları yüksek, üniversiteye giriş başarıları da en iyi okullar.
Proje devlet okullarının %3 dilimi ve altındaki okulların ekseriyeti sayısal ağırlıklı nitelikli eşit ağırlık eğitimi de veren okullar. Bu okulların hem sayısal hem sözel bölümlerinde öğrenciler iyi bir üniversite kazanmak için nitelikli eğitim alıyorlar. Kazandığı okuldaki eğitimle yetinmeyip dışardan aldıkları destekle nitelikli üniversitelerin kapıları kendilerine açılıyor. IB eğitimi olan devlet okullarında yurt dışında üniversite okuma kapısı da açık onlara.
Çocuğunuzun meslek sahibi olmasını, önceliğinizin mesleğinde yetkinleşmesi ise devlet okullarının meslek liselerini önceliğe almanız gerekir. Özellikle yüksek puan alıp yüzdelik dilimi %3 ve altında ise puanınıza uygun ve gelecekte hem mesleki derinliğe sahip olacak hem de akademik alanda ilerleme imkanı olan proje okullarını tercih edebilirsiniz. Meslek okulları, Anadolu liselerine göre gem iş bulmada daha avantajlı hem de kısa sürede kendini ifade edip mesleğinde yol alabiliyor.
Dini hassasiyeti ön olanda tutup çocuğum küresel eğitimin hay huyu içinde kaybolmasın. İyi de bir eğitim alsın diyorsanız. Proje İmam Hatip Liselerini tercih edebilirsiniz. Proje İmam Hatip Liseleri Arapça dilinin yanında İngilizceyi de öğretiyor. Özellikle nitelikli bir üniversitede okumasını da önceliyorsanız yatılı imam hatip liselerini tercih edebilirsiniz. Son yıllarda öncelikle yatılı ve diğer proje İmam Hatip Liselerine baktığımızda sayısalda ve sözelde en iyi üniversite ve bölümleri kazanma oranları fen liseleri ve proje liselerini aratmıyor. Hatta bazı İmam Hatip okulları bir tık öne geçmiş.
Her okulun bir ekosistemi var. Her okul mevcut öğrencilerin geneline hitap eden bir eğitim felsefesine sahip. Okula girdikten sonra önemli olan öğrencinin o okuldan ne kadar faydalanıp kendini ne kadar geliştirdiği daha özel bir mevzu. Herkese hitap edilen sınıfta öğrenci okulun ve öğretmenin verdiğinin üstüne ne koyduysa o kadar kişisel ve akademik gelişiminde fark yaratır. Yoksa gittiği okula güvenip aldığı eğitim ile yetinince geriye düşebilme ihtimali de yüksek.