Siyasi ahlak reformu için 4 alanda devrim

1. Zihniyet devrimi

2. Ahlak devrimi

3. Hukuk devrimi

4. Siyaset devrimi

Siyasi ahlak reformu için dört alanda devrim. Ahmet Davutoğlu’nun kısa Başbakanlığı sırasında başlattığı ve bir anlamda Ak Parti’deki büyük sancıya sebep olan hamlesi, dün Gelecek Partisi’nin Ankara’da düzenlediği toplantı ile yeniden ete kemiğe bürünmüş olarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Temel adım” halinde 165 maddede bir kitapçıkta özetlenmiş “Temiz Siyaset Belgesi” bu.

6 ana başlık söz konusu: Kamu maliyesi ve para politikası: Vatandaşların devlete emaneti. Kamu kaynaklarının kullanımı: Zihniyet ve ahlak devrimi. Haksız kaynak transferi: Kamunun zenginleşme aracı olmasının engellenmesi. Siyasetin meşru finansmanı: Sistemik yolsuzluğun engellenmesi. Kamu İstihdamı ahlakı: Ehliyet ve liyakate dayalı fırsat eşitliği. Denetim ve hesap verilebilirlik: Temiz siyasetin finansmanı.

Davutoğlu’nun “Bir feryadın eseri” dediği bir belge bu.

Devlet hayatındaki bütün yolsuzluk alanlarının -ki Davutoğlu buna “sistemik yolsuzluk” diyor- ortadan kaldırılması için bir sistem tasarlanıyor, organize ediliyor. “İnsanoğlu melek değil” diyor Davutoğlu, mevcut yönetim kadrosunun var olan ekonomik – siyasi ilişkilerin ağına girdiğini belirtirken, tüm yolsuzluk alanlarının ortadan kaldırılması gerektiğinde ısrar ediyor. Bunun için de “iklimin değişmesi gerektiği”nin altını çiziyor. “Devrim” nitelemesi bunun için.

Genel hatları ile şu hususların kapsamlı değerlendirmesi yapılıyor paylaşılan reform belgesinde:

“Hukuk düzeni olmayan ülkeye sermaye gelmez., sermaye kalmaz. Kısa vadeli gelir, yüksek karını alır ve gider.”

“Uluslararası itibar noktasında yüz kızartıcı bir durumla karşı karşıyayız.”

“Şeffaflık sıralamasında sürekli aşağıya gidiyoruz.”

“Siyasete girenler mal beyanında bulunmalı. İlçe başkanı bulamasak da bunu başarmalıyız.”

“Cuma namazına 150 araçla giden bir lider o ülkedeki bütün kamu yöneticilerinin dünyasını etkiler.”

“Hayatta olan hiçbir siyasetçi ismini bir kamu kuruluşuna veremez.”

“Yerel yönetimlerde yeni bir umran hamlesi balatılmalı.

Şehirde yaşayan insanların geneleni etkileyecek büyük ölçekli projeler halk oyuna sunulmalı.”

“Yepyeni bir imar yasası hazırlanmalı.”

“Kamu ihalelerinde istisnasız şeffaf ve rekabetçi düzen seğlenmeli.

“İmar kanunu: Çevre ve şehir kültürünü tahrip eden rantiye düzenine son.”

“Kamu – Özel İşbirliği projeleri: Gelecek nesilleri borçlandırmaya son.”

“Teşvikler: Yandaşa değil üretken ekonomiye, istihdama ve ar-geye destek.”

Sistemik yolsuzluk” derken “Sistemin bütününe sirayet etmiş bir yolsuzluğu” kastettiğini belirtiyor Davutoğlu ve “Önce sorunu çözümlemek sonra kurmak” gerektiğinin altını çiziyor. Ve “Yeni bir düzen kurmak lazım ve bu çok çetin bir iş” diyor. Başbakan iken hazreti Peygamber’in sözüne atfen söylediği “Yolsuzluk yapan kızım atıma bile olsa…” sözünü tekrar seslendirerek “Merkez Bankası’nın 130 milyarı nereye gitti, bunun hesabı sorulacak mı?” şeklindeki bir soruyu cevaplandırırken “Kim olursa olsun kamunun bir kuruşunu haksız almışsa onun hesabını sorarız” diyor. Davutoğlu, siyasi ahlak reformu için toplumda bir bilinç oluşturmak gerektiğini vurguluyor.

Davutoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açtığı “Yeni Anayasa tartışması” ile ilgili olarak “İlk iş mevcut sistemi değiştirmektir. Önce çıksınlar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getirmekle yanlış yaptık, özür dileriz” desinler. “dedi. Uzaya insan göndermekle ilgili olarak da “Bu iş Sovyetlere benzedi. Uzaya insan gönderiyorlardı ama altta sistem çökmüştü” şeklinde konuştu.

Davutoğlu ve arkadaşları, devleti tanıyor olmanın sağladığı perspektifle, gölge bakanlar kurulu ve iyi işleyen siyaset mutfağı ile alan alan proje üretiyor. Ciddi bir hazırlık söz konusu.

Daha önce hazırladıkları “Siyasal sistemde gelecek modeli – Tam demokrasi için güçlendirilmiş parlamenter sistem” başlıklı çalışmayı, partilerde paylaştılar. Şimdi de “Siyasi Ahlak Reformu için Temiz Siyaset Belgesi”ni hazırlayıp, kamuoyuna sundular. Sıfırdan bir parti oluşumu değil söz konusu olan, ciddi bir birikimin parti halinde ete kemiğe bürünmesi söz konusu.

Ankara’da bu belgenin sunumunda bir süre Gelecek Partisi camiası ile birlikte oldum. Heyecan var, gayret var. Davutoğlu Türkiye nabzını tutmaya itina ediyor. Ekibin dili tutarlı, birbiriyle ahenkli. Daha önceki “Tüm Demokrasi için güçlendirilmiş parlamenter sistem” çalışması muhalefete sunuldu, bir çalışma zemini olarak ilgi gördü, ancak iktidar ortakları randevu bile vermeye yanaşmadılar. Oysa hem o belgeyi hem bu temiz siyaset belgesini herkesin masaya yatırmasında yarar var. Türkiye için.

YORUMLAR (95)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
95 Yorum