‘Masa’ heyecan üretebiliyor mu?

Ak Parti’nin “Cumhur İttifakı”ndan başka iktidar şansı olmadığı gibi muhalefetin de “Masa”dan başka iktidar şansı bulunmuyor. Mevcut sistemde herhangi bir parti yüzde 50 artı 1’i bulma imkanına sahip değilse, iktidar olabilmek için ikinci, üçüncü vd. partilerle birlikte hareket etmek zorunda. Ak Parti de, Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yapmak için, geçmişte çok ağır sözlerle Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olamayacağını seslendirmiş bulunan Bahçeli’nin desteğine ihtiyaç duymuştur.

Muhalefete gelirsek….

Muhalefetin en kalabalık partisi CHP. Onun oyu yüzde 25’ler civarında dolaşırken iktidar olma umudu var mı? Yok. Diğer hiçbir partinin de yok.

O zaman motivasyonunuz ister sırf Türkiye’ye zarar verdiğini düşündüğünüz iktidarı değiştirmek olsun ister kendi politikalarınızı iktidar yapmak olsun, bir başka parti ile birlikte hareket etmek zorundasınız. Üstelik bu birlikteliğin halkın oylarını da bir araya getirebilecek nitelikte olması lazım. Çünkü tavanda buluşan partilerin tabanda aynı heyecanı üretmemesi de mümkündür. Bu ihtimal, hem Ak Parti – MHP – BBP ittifakı için mümkündür, -misal Ak Parti’nin MHP ile ittifakı, Kürt oyların Ak Parti’den uzaklaşmasına zemin hazırlamıştır- hem muhalefetteki ittifak için. -Diyelim 6’lı masanın muhafazakâr tabanlı partileri, kendi kitlelerine CHP ile ittifakın -CHP’yi iktidara getirmenin- izahında zorlanmaktadırlar.- CHP’deki bazı kesimlerin de muhafazakâr çevrelerle ittifakın CHP’nin kimyasını değiştirdiği gibi bir itiraz içinde olmaları mümkündür.

Ama sistem gereği birlikte hareket etme noktasında herkesin eli mahkumdur. Sistemin bir iyi tarafından söz edilebilirse, farklı sosyolojileri birbirine yaklaştırmasına işaret edilebilir. Bir kötü tarafı da, yüzde 50 artı 1 kamplaşması gibi bir sonucu doğurmasıdır.

Neyse, asıl işaret etmek istediğim husus, “İttifak”ların işlevsel hale gelmesi ve toplumda karşılık üretebilmesi meselesidir. Orada da asıl sorun muhalefet cenahındadır.

Cumhur İttifakı’nda Erdoğan’ın adaylığı – liderliği konusunda bir sorun gözükmüyor. MHP ve BBP, bu iş birliğini, partileri veya ülke için hayati önemde gördüklerini gizlemiyorlar. Belki de ana motivasyon, ülke

yönetiminin muhalefetin eline geçmemesi arzusu.
Muhalefette durum nasıl, diye bakılırsa… Yani Masa’nın durumu?

2 Ekim’de ikinci tur buluşması yapılınca ben “Masa kan tazeledi” başlıklı bir yazı yazdım. Demek ki Masa için bu buluşma öncesinde “Kan tazeleme” gibi bir gereklilik ortamı oluşmuştu. “2 Ekim’den bu yana geçen sürede tazelenmiş bir kanın hayatiyet göstergesi var mı masada?” diye sorulursa, buna “Evet, çok canlı bir masa var ortada” cevabı vermek kolay değil.

Ben burada CHP’li kimi çevrelerin, CHP tek başına iktidar olabilirmiş gibi, Masa’nın diğer, özellikle de muhafazakâr paydaşlarını yük gibi gören ve Kılıçdaroğlu’nun hassasiyetini de dışlayan yaklaşımlarının analizini yapmayacağım. O konuda yazdım, yazılıyor ve Meral Hanım da, çok etkili sözler söyledi.

Burada Masa’nın bir “Ortak heyecan merkezi” olabilme noktasındaki zaafına işaret etmek istiyorum. Masanın paydaşı olan partilerin kendi çalışmalarını sürdürmediği söylenemez. Her parti oldukça yoğun bir çabanın içinde.

Sanki şöyle bir projelendirme söz konusu: Her parti çalışsın, kendi ırmağını büyütsün, sonra bu ırmaklar Masa mecrasında buluşsun.

Ne zaman?

Ortak mecrada buluşmanın takvimi ne?

Bu sorunun diğer ayağında “Ortak aday kim ve ne zaman açıklanacak?” sorusunun bulunduğunu herkes biliyor. Bütün siyasi mahfillerin ortak sorusu bu çünkü.

İktidar Masa’nın bu sorununun, bir zaaf alanı olduğunu düşünüyor ve oradan zorluyor. Bunun yanında da yeniden iktidar olacağından emin bir görüntü vermek için hamleler yapıyor.

Belli ki Masa ortak adayı belirlemiş olsa, onunla birlikte meydanlarda milletin huzuruna birlikte çıkma imkânı olacak. Toplum ete – kemiğe bürünmüş bir ortak irade görecek.

Yine çok belli: Şu anda iktidar mücadelesinde bir “Masa heyecanı” yok. Kamuoyuna CHP’nin iç sancıları yansıyor. İyi Parti’de bir heyecan var. Muhafazakâr üniteler, iktidara yönelik eleştiri ile kendi konumlarını savunma hattında dolaşıyor. Masa henüz odalarda… Oda müzakere demek. İktidar iddiası ise, müzakerelerin aşılıp, “İddia”nın millet huzuruna çıkarılması ile mümkün.

Ne zaman olacak bu? Masa bu sorunun aciliyetini kavramazsa işi zor.

YORUMLAR (140)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
140 Yorum
  • Tayfun / 29 Ekim 2022 09:00

    Altı zıt kutup bir araya gelmiş bir Cumhurbaşkanı adayında birleşemiyorlar, ülkenin diğer meselelerinde nasıl birlikte çözüm üretecekler. Bunlarda heyacan değil ancak hezeyan olur

    Yanıtla (2) (0)
  • Ahmed 61 / 28 Ekim 2022 14:00

    Cumhuriyet döneminin en çekişmeli seçimi olacak.Dini değerleri hor görülenler, teröristlerle dirsek temasında olanlar,milli meselelerde devletin yanında olmayanlar,kendilerini herzaman akıllı ve haklı gören kibirliler,KAYBEDECEK.Sonucu kararsız akp'li seçmenler belirleyecek.Laik olduğumuz başımıza gelecek

    Yanıtla (4) (11)
  • Okur / 28 Ekim 2022 16:28

    De git sen de dinden bahsediyon algını değiştir Bunların dinle alakası yok ama senin kafandan geçmiyor Kutsal Din sizin gibi zalimlerin ve kibirlilerin anladığı ve anlattığı gibi değil

    Yanıtla (6) (2)
  • Ahmed 61 / 28 Ekim 2022 18:18

    Bunların dindarları var elbet.Ama dinle alakaları var demedim(siyasi partilerin) Ortaçağ zihniyeti, örümcek kafalılar,örtüye bez parçası, gibi daha keskin söylemleri diyenler yokmu?Kendi nefsine zulmeden-den daha zalim kim dir?Müslümanları yaşama biçiminden dolayı beğenmiyen'den daha kibirlisi kimdir?(beğenmiyen kimse)

    Yanıtla (1) (2)
  • Okur / 28 Ekim 2022 18:07

    Biraz sert oldu özür diliyorum hakkını helal et lütfen Ama bu utanmazları hırsızları ,hak ile Batılı karıştıran bu çeteleri dindarmış gibi söylenmesi beni çileden çıkarıyor Ebu cehil de muhafazakardı kendince ..

    Yanıtla (3) (0)
  • Ahmed 61 / 28 Ekim 2022 22:30

    Sayın okur,yaptığım yorumlarda hırsızları savunmakta Allah'a sığınırım.Emin ol hırsızlara,soyguncular'a,zalimlere olan öfkem sizinkinden fazladır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ty / 28 Ekim 2022 20:44

    Bizden önce 9 bin küsür hakim savcı vardı biz 22.727 ye çıkardık diyor. Yine daha önce 65 milyon nüfus ile ülkeyi teslim aldık dediğinde hapiste 60 bin kişi vardı nüfus 85 milyon oldu cezaevlerine 300 bin insan doldu bu manzara neyi ifade ediyor değerli ağabey. 20 yılda hukuk demokrasi temelini attık diyor. Hem suçlu hem güçlü.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuru / 28 Ekim 2022 18:59

    Aday konusunda geç kaldıkça heyecan meyecan oluşturamazlar. Bu enflasyonla bu öngörüsüzlüklerle iktidar hala proje üretiyor, halkın içine inebiliyorsa bu altılı masanın ayıbıdır! Her kim ise bulun şu adayı ve inin meydanlara. Boşa geçirilecek zaman yok. Altı parti her hafta bir şehre çıkartma yapsın. Birlikte görünün, güç birliği yapın, meydanlara beraber inin. Daha bekleyecek misiniz?

    Yanıtla (4) (0)
  • karar okuru / 28 Ekim 2022 10:58

    Ümit hocayı masaya dahil etsinler heyecan nedir görsünler.....

    Yanıtla (2) (0)
  • Birisi / 28 Ekim 2022 18:49

    Haklısınız ! Ama birkaç ay sonra masayı dağıtır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Muammer / 28 Ekim 2022 15:03

    ''MASA'' bize SİYASİ ANGAJMANI ve dolayısıyla BAĞNAZLIĞI olmayan ÇOK BİLGİLİ-KÜLTÜRLÜ-ÖZGÜRLÜKÇÜ bir TEK ADAYı bulup göstermelidir..85 milyonluk CUMHURİYET TÜRKİYEsinde böyle bir ADAY mutlaka vardır, hatta onlarcası vardır..Eğer bunlarda ZERRE kadar MİLLETİ düşünme erdemi varsa böyle yaparlar..Yoksa hem ülke için hem de muhalefet için ; YANDI GÜLÜM KETEN HELVA.

    Yanıtla (12) (0)
  • İstanbullu bir okur / 28 Ekim 2022 18:22

    Teşekkürler Sn.Muammer bey;aday masanın kendisinden degil,eger demokratik ittifaksa,bu olmalıdır.Aday Chp.içerisinden olabilir,makulu da vardır.Eger bencillik yapılmazsa bulurlar.Masa çaresizlik yeri olamaz,zatende geçiş süreci ise,bağları iyi oluşturup,masa dışı aday,yetenekli olmalıdır.Sn.İlhan Kesici chp.den bunu rahatlıkla karşılar derim.Syglr.

    Yanıtla (0) (1)
  • The end / 28 Ekim 2022 18:20

    Vay be demekki, alemde özgürlük sevgi kucaklasmada varmış. Cb Erdoğan da bunları biliyormuş. En bilmiyor sanıyordum. Demekki bundan sonra iyi(!) Olacakmış mış Kardeşçe yaşamakta ..... Vay Türkiye nin halleri.

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar okuru / 28 Ekim 2022 17:43

    Kimse gerçeklerle yüzleşmek istemiyor. Kimse birbirini anlamak istemiyor,zoraki evlilik gibi.Herkesin içi dışı bir olsa ,doğ rularda birleşilse,samimi olunsa işler daha kolaylaşır.Bazı partiler maddi gücü yokki kendini iyice anlatsın. Toplumun hassas olduğu konuları demekrasi diye savunmak,inanclı kesimi 6'lımasadan kacırır. Hocam,çok doğru tespitler.

    Yanıtla (0) (0)
  • Selçuk Kadıoğlu / 28 Ekim 2022 17:21

    Heyecan geliyor. Masaya yeni bir oluşumun dahil edilmesi için görüşme yapılıyormuş. Ben gördüm, ilgili oluşumun başındaki arkadaş çok heyecanlı. Heyecandan yerinde duramıyor, sahnede dar pantolon dans edip şarkı söylüyor. Çok heyecanlı!!

    Yanıtla (1) (1)
  • Doğrucu / 28 Ekim 2022 16:39

    Kapris ve şımarıklık yapma zamanı değil. İşin ciddiyetinin kavranması gerekir. Ama bazı kalem oynatanlar ve televizyonlarda veya youtub kanallarında yorum yapanların ayağı yere basmıyor. En çok da CHP ve İYİ Parti yandaşları arasında çekişme var. Bu durum 6'lı masaya karşı halk nezdinde çekince yaratılmış oluyor.

    Yanıtla (5) (0)
  • vatandaş / 28 Ekim 2022 16:27

    Hoca leyleğin ayaklarını,kanatlarını ve gagasını kesmiş ve"şimdi kuşa benzedin" demiştir.Demokrasimiz de kuşa benzedi!Altılı mas denen gurup güya demokrasiden yana! Ama seçimi kazanma şansı var mı demokrasi olsa vardı ama şimdi devlet ile karşı şarşıya!Akp.başkanı aynı zamanda devletin de başı!Öyleyse altılı masanın devlet karşısında bence şansı yok!

    Yanıtla (2) (6)
  • Hayri / 28 Ekim 2022 16:26

    Altılı Masa, heyecan üretiyor !... Iktidarımızın nasıl hayali projelere üst üste başvurduğunu görüyoruz. Başka bir şey yapamıyorlar. Sırf hayal ! Aslında rasyonel olarak tükenmiş bir İktidarın, altılı masa psikolojisine karşı durabilmek için bu davranışa yönelmesi, bir heyecanın dışa yansımasıdır.

    Yanıtla (1) (5)
  • cumhur / 28 Ekim 2022 16:01

    Susmak ikrardandır!Yani tepki vermiyorsan onu kabul ediyorsun demektir!Mahir Ünal'ın cumhuriyet hakkında söyledikleri gibi! Cumhuriyet yerine istenen rejim de söylense herkes anlardı ! Son anayasa değişikliğinde hedefe bir adım daha yaklaşıldı.

    Yanıtla (4) (1)
  • yalçın / 28 Ekim 2022 00:22

    Gerçek şu ki, Arap harfleri döneminde bugünkü Türkiye coğrafyasındaki okuryazar sayısı muhtemelen günümüz Türkiye’sinde eski yazıyı okuyabilen sayısından kat kat fazla değildir.( İskender Öksüz karar gazetesi)

    Yanıtla (7) (2)
  • Kkarar / 28 Ekim 2022 15:03

    Osmanlıda okur yazar oranı dünya ortalamasından uzak değildi. Bu gün okur yazar oranının yüksek olmasının harf inkılabıyla hiç bir alakası bulunmuyor. Okur yazar oranı yüksek olan Japonya K.Kore gibi ülkelerde alfabe değişmedi.

    Yanıtla (1) (0)
  • arifemre / 28 Ekim 2022 14:05

    Bir tarafta 6 li masa obur tarafta devletin kasasini elinde tutan ittifak.devletin tum imkanlarini erdogan eliyle akp icin kullanan iktidarla orantisiz guc savasi yapacak 6 li masanin tek guvencesi halkin sagduyusudur.eger halki iktidarin dumen suyuna gitmeden uyandirirlarsa kazanirlar.yoksa gunluk yasayan akli gozune inmis secmen kitlesi akp yi secer.akp secmeni once cebim sonra devlet diyor.6 li masa once devlet anlayisini iyi anlatmali...

    Yanıtla (9) (1)
  • Emre / 28 Ekim 2022 15:01

    2023 secimleri 100.yilinda cumhuriyetin en onemli secimi olacak. Beyaz masayla kirli kasanin mucadele edecegi secim savasinda halk ya yikimi ya yeniden dirilisi tercih ederek kime layik oldugunu da gosterecek...

    Yanıtla (6) (0)
  • Ahmet Ümit Çeltik / 28 Ekim 2022 09:52

    Kel başa şimşir tarak olur mu? Olmaz. Türkiye'de iktidar sorunu yok. Muhalefet sorunu var. Sağlam bir muhalefet olsa idi, a ke pe bu kadar yıkıcı davranabilir miydi? Demirel sağ olsaydı şahsıma dünyayı dar ederdi. Yağmurlu havada su vermezdi.

    Yanıtla (11) (7)
  • Deva Can / 28 Ekim 2022 10:08

    Haklısın Kardeşim ama ,Sorum Şu Şahıs Olarak muhalefete maddi yada manevi destek olabildin mi taşın altına elini koydunmu

    Yanıtla (10) (2)
  • Tabi Tabi / 28 Ekim 2022 11:24

    Tabi canım enflasyonun hayat pahalılığının sebebi 6 lı masa! Zaten ülkeyi de onlar yönetiyor. Muhalefet sorunuymuş... Muhalefet hangi sorunu yarattı? Neyin kafası bu?

    Yanıtla (4) (1)
  • Turgay / 28 Ekim 2022 14:43

    Demirel'in zamanında kendini destekleyen medyası vardı. TRT en azındann şimdiki kadar iktidarın borazanı değildi. Bütün bunları görüp de hala muhalefeti suçlayanların aslında kripto Tayyip'çi olduklarına eminim. Ne yapsınlar Tayyi'in övünülecek tarafı kalmayınca saldırın muhalefete.

    Yanıtla (1) (1)
  • Doğan ilbaz / 28 Ekim 2022 11:01

    Altılı masa düğün evi değil ki. Akıl yürüterek ilerliyorlar.Asıl heyacan iktidara geldiklerinde yaşanacak.

    Yanıtla (0) (0)
  • yorgun / 28 Ekim 2022 14:12

    Olmaaaaz asıl heyacan rüzgarı seçim öncesi oluşmalı, tersi hayal olur.

    Yanıtla (0) (0)
  • Demokrat hukukçu / 28 Ekim 2022 14:11

    6’lı masada herhangi bir konuda anlaşamama diye bir şey olmaz.Müzakerelerde demokratik yol ve yöntemler esas olduktan sonra problem çıkmaz.Demokrasi,hak,hukuk neyi gerektiriyorsa o olur.Öncelikle liderler bunu hazmedecek ve partisine hakim olacak.Konu önce lideler arasında oylanır.Karar çıkarsa uygulanır çıkmazsa o konu ertelenir veya Meclise götürülür.Mecliste karar çıkarsa uygulanır.Neticede işler istişare,müzakere ve uzlaşıyla yürüyecektir.Kimse dediğim dedik diyemeyecek,ortak karara uyacaktr

    Yanıtla (3) (1)
  • Takipci / 28 Ekim 2022 12:38

    Anlasilan o ki, Masada mutabakat sorunu yasaniyor. Aslinda cozum basit, Masa "Yolsuzluklar sorusturulacak ve Suriyeliler gonderilecek" diye bir ortak beyanda bulunsalar, Secim garanti olur, aday kim olursa olsun...

    Yanıtla (3) (3)
  • yorgun / 28 Ekim 2022 14:09

    12.38....aday noktası önemli,sanırım Kılıçdaroğlu gibi, eğer o ise Erdoğan çıkar, fakat m. vekilliklerinde değişkenlikler olabilir!

    Yanıtla (2) (0)
  • Karkas / 28 Ekim 2022 13:48

    Kılıcdaroglu sayesinde , eyt gundem de , asgari ucret , yurt sorunu , otv , elektrik ucretlerine af, hepsini gundeme tasıyan muhalefet, ve sonuc alıyor. Siz gayretli gazetecilerin gündeminde de kör kavalcı var. , Aranan adayda 2 dil isterim ,diyen yok. Masal kahramanı arayısına devam. Siz istiyorsunuz ki gelen aday doları 2 tl yapsın, herkesi ev sahibi yapsın, milletin tamaminda heyecan yaratsın. 20 yıl cilaladığınız adamın parıltısında kör olmuşunuz. Ekseninizden vıkamıyorsunuz. Haf

    Yanıtla (7) (1)
  • Mehmet / 28 Ekim 2022 13:59

    Keşke Türkçe yazsaydınız, aydınlanırdık engin fikirlerinizden.

    Yanıtla (2) (2)
  • Karar okuru..!.. / 28 Ekim 2022 13:49

    Ilkonce GAZTECILER kendi durumlarını gözden gecirmeli.^ Bir Gazteci nasil olur//..GAZETECİLİĞİN DEĞİŞMEZ VAZGEÇİLMEZ BAZI ÖLÇÜLERİ ŞÖYLEDİR; Akıllı gazeteci bilgi edinme konusunda kendiyle yarış halindedir… Bir gün önceki düşünceleriyle bir gün sonraki mutlaka daha ileride ve üstün olmalıdır… Akıllı gazetecinin partisi yoktur, olmaz ve olmamalıdır… İletişim kurduğu insanlar arasında renk, cins, dil, din, tip, parti, mezhep, sosyal statü, ekonomik güç gibi ayrım yapmamalıdır..//..Alıntı..

    Yanıtla (0) (0)
  • H.Ak / 28 Ekim 2022 11:17

    Cumhurbaşkanı yardımcısına 20 milyonluk Mercedes araç alınmış.Asıl heyecanı şimdi o yaşıyordur.

    Yanıtla (8) (1)
  • Rejim / 28 Ekim 2022 12:18

    Savarona ile başlayan mercedes ile devam eden benzer zihniyet

    Yanıtla (3) (5)
  • Takipci / 28 Ekim 2022 12:34

    20 milyon ne ki? Onlar icin cerez parasi!

    Yanıtla (3) (2)
  • Haluk / 28 Ekim 2022 12:42

    Millet elektrik ve ısınma giderlerini nasıl öderim derdindeyken 20 milyonluk Mercedese binenleri milletin vicdanına havale ediyorum.

    Yanıtla (3) (0)
  • Haluk / 28 Ekim 2022 12:39

    Altılı masa iktidara geldiğinde çözüm yollarını kesin ve net cumlelerle halka açıklamalıdır. Bazı asgari mustereklerde fikir birliği içinde olduklarını kamu oyuna duyurmalidir

    Yanıtla (1) (1)
  • Karar okuru. / 28 Ekim 2022 12:26

    Rabbim'de milletimizde bizleri affetsin diyecek sonunda. Öncesinde olduğu gibi.

    Yanıtla (3) (0)
  • Ali Rıza / 28 Ekim 2022 12:17

    Hocam; heyecana hiç gerek yok , hepsinde devlet adamı dediğimiz ağzından çıkanı kulağının duyması , oturmayı kalkmayı bilmesi tecrübesi var, onun için endişe edecek bir durum yok. Aceleye heyecana hiç gerek yok, cumhuriyet değerlerine , milletimizin diline örfüne sahip çıksınlar, yeter. Çünkü son olaylar konuşmalar, öyle yenir yutulur değil, çok dikkat etmemiz lazım, zaten nüfus yapımız ithallerle değişir duruma geldi , sıkıntı büyük….

    Yanıtla (7) (1)
  • NE / 28 Ekim 2022 12:08

    Yolsuzluğa hırsızlık diyemiyenler cumhur adıyla ittifak halinde. Karşısındakiler ortak akıl ile şeffaf olarak fikirlerdeki farklılıkları zenginlik haline getirmeliler. Din ve ideoloji yerine ortak ahlaki değerler ön planda olmalı. Dünyanın kabul ettiği hukuki kurallarla hukukun üstünlüğü vurgulanmalı. Yapılmış yanlışlar değil yapılması gereken doğrular konuşulmalı. Her türlü aşağılayıcı ifadelere rağmen iktidara talip olanlar yapacakları projeleri anlatmalı.

    Yanıtla (4) (0)
  • Demokrat hukukçu / 28 Ekim 2022 11:59

    Kılıçdaroğlu veya diğer biri c.başkanı seçildiğinde protokole aykırı davranıp sözünden cayarsa sözüne ve ittifaka ihanet etmiş olur.Diğerleri desteğini çeker.Büyük çaplı gösteriler ve protestolar yapılır.Bu durumda iktidarda kalmak mümkün değildir.Millet her gün yüzüne tükürür.İstifa etmek zorunda kalır.Bu kadar yüzsüz biri olamaz.Beş senedir verdiği sözlerin tersi çıkan AKP kadar yüzsüz olamazlar herhalde.Bu krizden ve antidemokratik yönetimden başka bir çıkış yolu var mı?Ben göremiyorum.

    Yanıtla (1) (3)
  • yalçın / 28 Ekim 2022 00:24

    Şurası muhakkaktır ki Cumhuriyet devrinde basılan ve satılan kitap sayıları, Osmanlı döneminin altı asrındaki toplamından büyüktür demeyeceğim: Yüzbinlerce katıdır. Bugün bir yılda yayımlanan kitap başlığı, bütün Osmanlı dönemindeki kitap başlığından fazladır. O “altın çağ kültürü” 1447’de Gutenberg’le başlayan matbaayı asırlarca kapıdan içeri sokmadı. Sonra sokar gibi oldu ama Türkçe baskıyı yasakladı.(İskender Öksüz karar)

    Yanıtla (13) (2)
  • Ad / 28 Ekim 2022 01:12

    Bu şekilde karşılaştırma mi olur...İskender öksüz de yanıltıcı bilgi veriyor...Her dõnemi kendi içinde karşılaştıracaksiniz ki düzgün olsun...

    Yanıtla (1) (11)
  • yalçın / 28 Ekim 2022 01:58

    Tamam ad. Osmanlının dünya edebiyatına tıp coğrafya fizik gibi konularda katkı sunmuş bilim adamlarını düşünürlerini yazarımsın. Mimar Sinan ve Piri reis bilim adamı değil bu arada. Ayasofya Selimiye'den bin yıl önce yapıldı. Piramitlerse bir kaç bin yıl önce. Piri Reisin haritası ise Avrupalıların haritasıdır. Onları yazma. BUYRUN ad bey yazın. Okuyamadığınız değerli şahsiyetler kimler.

    Yanıtla (6) (4)
  • Mehmet / 28 Ekim 2022 07:43

    Yabancı kültürler baştacı. Kendi kültürümüze tu! Kaka! İşte yozlaşma böyle bir şey.

    Yanıtla (0) (2)
  • okuyan / 28 Ekim 2022 11:38

    Arap harfleri yerli kültürümüz mü. Yerli kültür ne.

    Yanıtla (2) (0)
  • H.Ak / 28 Ekim 2022 11:21

    Yurtsever İnsanlardan oluşan altılı masa, yeterince heyecan üretiyor.Ama asıl heyecanı elektrik doğalgaz faturası gelince biz yaşıyoruz.

    Yanıtla (2) (0)
  • ÖTÜKENLİKURT / 28 Ekim 2022 11:19

    Altılı masada HAYAL ÜRETİM MERKEZİ eksik sayın yazar! Bu millet hayallere bayılır, masallara oy verir. Son konut projesine milyonlarca insan başvurmuş. Peki kaç tanesi 2019'da başlatılıp aynı şekilde halka sunulan konut projesinin ne durumda olduğunu araştırmıştır size göre? Bence hiçbiri. Peki, 1993 yılında yapılan 2 anahtar projesinin akibetini google girip araştırsalar kaç kişinin intihar ettiğini, bugün dillendirilen borcun ödedikçe katlandığını görecekler elbette. Fakat hayal güzel!?

    Yanıtla (10) (4)
  • Mamosta / 28 Ekim 2022 11:17

    Kılıçdaroğlu, millet ittifakının adayını altılı masa belirleyecek diyor. Diğer taraftan kendi adaylığını dayatıyor. Açıkça söylüyorum; bu dayatma altı liderin iradesine saygısızlıktır. Kılıçdaroğlu kendine güveniyorsa hodri meydan! Bağımsız, güvenilir üç araştırma şirketine kapsamlı araştırma yaptırılsın çıkan sonuca göre aday belirlensin. Tabanın iradesini hiçe sayanlar kaybeder.

    Yanıtla (6) (3)
  • Uzlaşma / 28 Ekim 2022 09:48

    6lı masa Türkiyeye topluma farklı fikirlerin uzlaşabileceğini ortak akıl ile asgari müşterekler etrafında memleket adına biraraya gelinebildiğini göstermek ve bu işi kotarmak zorundadır. Hiç bir siyasi partinin bencilce partizanca davranma lüksü yoktur. Toplum pür dikkat izliyor. 20 yıllık palavra makinasının demokrasi kalkınma istikrar söylemlerini ciddiye dahi almıyor artık. 6lı masa Toplumu hayal kırıklığına uğratırsa hiç umulmadık çok farklı siyasi sonuçlar ortaya çıkar.

    Yanıtla (9) (1)
  • tavşan / 28 Ekim 2022 00:09

    Van minute van minute siz öldürmeyi bilirsiniz denmişti. Bakan Hulisi Akar beyefendi şöyle dedi. Türkiye ve İsrail arasında hem tarihi hem kültürel bakımdan ciddi bağlarımız, ortak değerlerimiz var. Öldürmeyi bilenlerle ortak değerimiz var ilginç.

    Yanıtla (11) (1)
  • karar okuru / 28 Ekim 2022 07:59

    Van minute van minute siz öldürmeyi bilirsiniz denmişti. Bakan Hulisi Akar beyefendi şöyle dedi. Türkiye ve İsrail arasında hem tarihi hem kültürel bakımdan ciddi bağlarımız, ortak değerlerimiz var. Öldürmeyi bilenlerle ortak değerimiz var ilginç. Yunanlılarla güya kurtuluş savaşı yaptık, sonra kolkola girdik. Buna da bir yorum rica etsek ...

    Yanıtla (1) (1)
  • Şevket / 28 Ekim 2022 09:45

    Yorum şu karar okuru. Bu işler sana biraz fazla gelmiş.

    Yanıtla (2) (0)
  • Selçuk Kadıoğlu / 28 Ekim 2022 09:08

    Aç tavuk kendini darı ambarında görürmüş. Ortada henüz bir şey yok iken ön almalar, “ben”cil açıklamalar..Belli ki paylaşamıyorlar. Kimse küskün vatandaşın oyunu çantada keklik görmesin. İstişareye dayanmayan ve ortak karara dayanmayan açıklamalar ile ortaklık hukukuna zarar vermesin.

    Yanıtla (2) (0)
  • Sinan / 28 Ekim 2022 09:07

    Güzel ülkemin güzel insanları. Artık bıktık güçlü liderden bir kişi adı ne olursa olsun babamda olsa ben buna karşıyım. Bir ekip çıkmalı cumhur başkanı şu isim ,yardımcısı şu isim, adalet bakanımız bu ekonomik bakanımız bu ekip demeliyiz. Aksi halde adlar değişir ülkemizin sorunları devam eder. 30 yıl önce çekilen filmdeki sorunların devam ettiği ülkede bana göre köklü bir değişim şart ya sizce

    Yanıtla (8) (0)
  • İlke / 28 Ekim 2022 09:01

    yüzyıl ninnisi Markete kasaba pazara gitmeye gerek yok kuyumcuya gidip altinalsak daha iyi oluyor.25 TL domat biber ,200 et veya tereyag 300 TL yebaklava tatlı 200 peynir alacağımıza altinaliriz daha iyi.

    Yanıtla (0) (0)
  • The end / 28 Ekim 2022 08:57

    Türkiye'nin yüzyılı eğitim hukuk ekonomi sağlık ninileriyle. Ha birde yolsuzluk yasaklar yoksullukla geçti. Tersini iddia eden söyledin de bilelim.

    Yanıtla (2) (1)
  • yorgun / 28 Ekim 2022 08:46

    M. ittifakı yani masa seçmen bazında şimdilik heyacan üretebilmiş değil, ortak aday belirlenince bir toparlanma olabilir,c. ittifakı ise asılıyor ve adayı belli, seçmen bazında orada da öyle aşırı heyacan yok.Genelde sade vatandaş siyasete uzak, fazla ilgilenmiyor,tabi taraf olanlar izliyor, fiilen siyasetin içinde olanlarda canhıraş aktifler.Bu seçimde anlaşılan büyük heyacanlar olmayacak gibi! böylesi heyacansız atmosferde belirsizlik oluşur,sonuç % 1 veya 1.5 yada 2 ile iş biter gibi.

    Yanıtla (1) (0)
  • kadir / 28 Ekim 2022 08:24

    Ak Parti de, Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yapmak için, geçmişte çok ağır sözlerle Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olamayacağını seslendirmiş bulunan Bahçeli’nin desteğine ihtiyaç duymuştur. demiş yazar da 6 lı masadaki liderlerin birbiri için söylediği galiz hicivlemelere hiç değinmemiş. tarafgirlik nelere kâdir.

    Yanıtla (5) (8)
  • tavşan / 28 Ekim 2022 00:16

    Altılı masa kimi aday gösterirse göstersin oyumu ona vereceğim.

    Yanıtla (13) (1)
  • karar okuru / 28 Ekim 2022 07:58

    Altılı masa kimi aday gösterirse göstersin oyumu ona vereceğim. Lafın bittiği yer.. Demek en müptezel birisi bile başkan olabilir. Demokrasi, adalet falan hikayeymiş. Sorun Tayyip düşmanlığı imiş. Vah Türkiyem..

    Yanıtla (1) (5)
  • Demokrat hukukçu / 28 Ekim 2022 00:48

    Altılı masanın en büyük zaafiyeti demokrasiye tam olarak inanıp içselleştirememiş ve tabanlarına da bunu anlatamamış ve ikna edememiş olmalarıdır.Aksi halde aday/lider problemi diye bir problemleri olmazdı.Zira kuracakları sistemde liderin önemi olmayacaktır.Ortak karar alacaklar ve bu karar demokrasiye ve hukuka uygun olacaktır.Neticede aklın yolu bir.Ekonomi gibi konularda da ortak karar ne çıkarsa o uygulanır.Hiç kimsenin şahsi veya parti menfaati gözetilmeyecek;ülke menfaati gözetilecektir.

    Yanıtla (1) (3)
  • karar okuru / 28 Ekim 2022 07:54

    Altılı masanın en büyük zaafiyeti demokrasiye tam olarak inanıp içselleştirememiş ve tabanlarına da bunu anlatamamış ve ikna edememiş olmalarıdır.Aksi halde aday/lider problemi diye bir problemleri olmazdı.Zira kuracakları sistemde liderin önemi olmayacaktır. Buraya bir soru işareti koyalım: Tek yetkili cumhurbaşkanı. Herhangibir konuda anlaşamadıklarında kimin dediği olacak ? Parti başkanlarının hepsi başkan yardımcısı olacak. KK birkaç ay sonra beğenmedim deyip bunları işten atarsa ne olacak ?

    Yanıtla (1) (3)
  • musto / 28 Ekim 2022 01:12

    Almanya,yıllardır koalisyonlarla yönetilir...Aylarca koalisyon görüşmeleri yapılır...Artık tek adamın peşinde koşan,2,dudağının arasından çıkacak sözlere kanan halk olmak istemiyoruz...Başımızda yetkisiz,etkisiz sekreter bakan istemiyoruz..Türk milleti adına karar veren hakimler,İstiyoruz..Başkandan,Adalet bakanından parti il,ilçe başkanından emir alan valiler kaymakamlar,savcılar istemiyoruz...Sonuç..Çalmayan,çaldırmayan din,dil ırk ayırmayan,Adam gibi adamlar seçilsin istiyoruz...

    Yanıtla (25) (4)
  • Imlacı / 28 Ekim 2022 03:45

    Coskuya kapılıyoruz, kelimeler arasında boşluk bırakmadan hücuma geçiyoruz. Vatandaşa okuma zorluğu çıkartıyoruz. Sonrada, arkamıza bakmadan gidiyoruz.

    Yanıtla (1) (1)
  • musto / 28 Ekim 2022 11:17

    Haklısın imlacı. Vücut kimyamızı bozdular, aklımızı aldılar... Yazılacak çok şeyler var, ama sayfalara sığmıyor..

    Yanıtla (4) (0)
  • karar okuru / 28 Ekim 2022 07:52

    Almanya,yıllardır koalisyonlarla yönetilir...Aylarca koalisyon görüşmeleri yapılır... Peki Almanyada ilerici-gerici, Hansçı-Hans düşmanı, aydın-örümcek kafalı tartışması var mı ? Atma recep ....

    Yanıtla (1) (1)
  • Kararsız Seçmen / 28 Ekim 2022 07:30

    Ben seçmeni çantada keklik gören zihniyetten bıktım. Altılı masanın bu tavrı, bazı seçmenlerin kim gelirse ben ona oy vercegim tavrı beni öldürüp bitiriyor. Bu kadar taassup, bu kadar körlük olabilir mi? Akp her gün el yükseltirken, her gün proje açıklarken altılı masa ne umut veriyor ne vizyon veriyor. Akp gitsin de gitsin, tamam gitsin de gelen gideni aratmasın.

    Yanıtla (0) (4)
  • YÖNETİM PROTOKOLÜ / 28 Ekim 2022 07:30

    Şunu yaşayarak öğrendik; seçilecek kişi önemli ama "Nasıl ve Neler" yapacağı daha önemli. Altılı masadaki birliktelik, siyasi açıdan Türkiye'de bir mucize. Temel konularda halkta net kanaat oluşturacak, altı liderin imza attığı bir "Yönetim Protokolü" oluşturmak çok çok önemli. Altılı masa akıllı davranarak kişileri değil, "Neleri Nasıl"yapacağını tartıştırmak/oylatmak istiyor.

    Yanıtla (5) (1)
  • tavşan / 28 Ekim 2022 00:06

    Lozan'ın bitmesine 64 gün kaldı. Duyduğuma göre kazma kürek satışlarında patlama olmuş. herkes bir yerden kazacak petrol bulacakmış. İngilizlerinde ya laik olursunuz yada kara toprağa gidersiniz maddesi de bitecekmiş. Ama bakıyorum Lozan bitecek diyen feslinin takipçilerinde hiç ses seda yok. Ben bunu petrolden kimsenin haber olmasın diye yorumluyorum.

    Yanıtla (13) (2)
  • Karar okuru / 28 Ekim 2022 00:56

    Bu düzeyle varılacak bir yer yok. Gençlere kapıkule, ipsala tavsiye ediliyor.

    Yanıtla (4) (1)
  • Kemal Gençtürk / 28 Ekim 2022 07:24

    Bu nasıl bir yorum, kahve lakirdilarini yorum diye yazmış.. kibir, cahillik, cehalet ne ararsan var

    Yanıtla (0) (1)
  • Suleyman ozcelik / 28 Ekim 2022 06:02

    Altılı masa heyecan vermediği gibi birde güven vermiyor bu iki problemin çok acil çözülmesi lazım belki iktidar güçlerinin açıklayacağı bildirgesi bekliyor olabilirler ama oluşturdukları masaların çözüm önerilerini ortak bir basın toplantısında açıklamaları gerekir artık bu işin ete kemiğe bürünmüş olması lazim

    Yanıtla (0) (4)
  • karar okunur / 28 Ekim 2022 05:22

    Tavan siyaseti mi? Taban siyaseti mi? Ahmet Eşref Fakıbaba heyecan yarattı. Urfa´da maç artık tek kale oynanmayacak. Demek ki değişimden bileşim doğabiliyormuş. Maç demişken coğrafyacılara duyurulur. A Milli Futbol Takımı Gaziantep ve Diyarbakır'da maç yapacak. Ne hikmetse bu fikir „Alman-Türk“ olma yolunda ilerlediğini düşünen Stefan Kuntz´tan geldi. Gerçek bir değişimden kaçınılmaz. Hayır denen şey hayırlı işlerin yapıldığı yere ugrar.

    Yanıtla (2) (0)
  • karar okunur / 28 Ekim 2022 04:17

    Bu sistem Erdoğan´a uydurulmuş bir sistem. Cumhurbaşkanlığı makamını kimisi Atatürk ile, kimisi etliye sütlüye karışmayan siyaset üstü olmakla özdeşleştirir. Başka örnekler de var. Bu hususta kafalar net değil. Herkes kendine göre birini istiyor. Yasalar çaresiz durumdayken, ortada henüz çerçeve yokken, resim aramak gereksiz. 6´lı masa adaydan önce, gelecekteki CB makamı tamını herkesin anlayacağı bir şekilde yapmak zorunda. O karaktere uygun bir aday zaten kendiliğinden ortaya çıkar.

    Yanıtla (3) (1)
  • Mehmet / 28 Ekim 2022 04:08

    Değerli yazar 40 yıllık sosyal demokratım.Chp içi ve dışı hiç umut vermiyor Solundaki izimci yazar çizer takımıda chp nin. ağaçkakakanları gibi çalışıyorlar. 6.masada durgunluk pkk mersin saldırısı sonrası başladı.Demirtaş şiddet ve demokrasi birlikde olmuyor deyince pkk hiddetle şiddet hak talebinin parçasıdır ilkesini haykırdı.Malesef 6.masa ve hdp den bu haykırışa karşı bir aksi açıklama gelmedi.Son TBB bşk olayı tam bir gaf.

    Yanıtla (0) (1)
  • A. Şevket Börtücen / 28 Ekim 2022 03:16

    Sn Taşgetiren, "‘Masa’ heyecan üretebiliyor mu?." başlıklı yazınızda bugünkü iktidara muhalif olan seçmenin duygularını ve düşüncelerini yansıtmışsınız. Seçim ne zaman olacak belli değil; "bu hamur daha çok su kaldırır."... Bendeki kulis bilgilerine(!) göre 'masa'da en zaman alan muhabbetler bir önceki günkü maçlar, diziler, yenilen yemekler ve çocuklar/torunlar üzerine oluyormuş. Diyorlarmış ki; maça (seçime) daha çok zaman var; maç günü yaklaştıkça zaten heyecan kendiliğinden artacaktır.

    Yanıtla (6) (0)
  • Karar okuru. / 28 Ekim 2022 02:12

    Bence gayet heyecanlı gidiyor. Karşı taraf, merakla heyecanla aday bekliyor kendine yol çizmek için. Beklesin dursun. Çok heyecanlı.

    Yanıtla (14) (1)
  • Tr / 28 Ekim 2022 01:16

    Bu millet vatanını ve ülkesini sever... ....Sevenle oyun olmaz ...

    Yanıtla (6) (2)
  • Demokrat hukukçu / 28 Ekim 2022 01:11

    Altılı masa şunu demelİ:Biz aklın,bilimin ve demokrasinin gerekleri ne ise onu yapmada mutabıkız.TR’nin en temel ve acil sorunları şunlardır.İlk etapta bunları hemen düzelteceğiz,neye malolursa olsun demokrasiyi ve hukukun üst.nü daha ilk günden itibaren amasız fakatsız tam olarak uygulayıp bu konuda devletin bekası vs gibi herhangi bir çekince koymayacağız.Kürt sorununu da bu yolla çözeceğiz.Ekonomide ekon. bilimi ne diyorsa onu uygulayacağız.Her alanda istişare ve ortak aklı hakim kılacağız.

    Yanıtla (9) (1)
  • Tr / 28 Ekim 2022 00:58

    Millet elinde mühurle bekliyor AKP siz iktidar bekliyor .........hele öğün bir gelsin Gavur -musluman dinli- dinsizine Bakmayacak ......A...K...P olmasın yeter. .........yetti be,yetti artık Dininde,milletinde,Cumhuriyetinde Yakasından düşsunler artık ........

    Yanıtla (22) (9)
  • Demokrat hukukçu / 28 Ekim 2022 00:54

    Türkiye’de demokrasi ve insan hakları tehlikededir.Ekonomik açıdan da ülke batmak üzeredir.Durum çok vahim ve acildir.Ortada söndürülmesi gereken bir yangın vardır.Altılı masa evvelâ buna inanmalı ve halkı inandırmalıdır.Yangını kim söndürecek,sen mi ben mi tartışmasını yapacak bir durum yoktur.Yangın elbirliğiyle hep beraber söndürülecektir.Ondan sonra yeni binanın yapılışı tartışılacaktır.Mesele budur.Ancak 6’lı masane kadar farkında bu tartışılır.Daha KHK’lılar meselesinde bile uzlaşamadılar.

    Yanıtla (3) (2)
  • yalçın / 28 Ekim 2022 00:29

    TRT de hayvanın cinsel organını sansürlemişler.. Hırsızlık yolsuzluk adam kayırmacılık yalan söylemek ahlaksızlık sayılmayınca normal bulununca cinsel ahlak üzerine yükleniliyor. Kadınların sansürlenmesi yetmedi şimdi hayvanları sansürlemeye başladılar. Ama ahlaksızlık ortada duruyor.

    Yanıtla (18) (4)
  • seçim / 28 Ekim 2022 00:18

    20 sene geçmiş.ekonomi ortada.hala 40 civarı iktidar.kaybetse bile sonraki seçim iktidar adayı demek bu.seçmen dahil çantada keklik görüyor seçimi.hele chp...seçmeni özellikle ve medyası.ot bir gram artmıyor ama ne kibir ne kibir.kongre sonrası iyip,koray aydın dalgası nasıl olacak bakalım.atlatır umarım.seçimi kaybedecekler böyle giderse..

    Yanıtla (2) (1)
  • tavşan / 28 Ekim 2022 00:15

    Bir islamcı arkadaşım f35 den atılıp nostaljik 1978 model uçaklara yalvarmaya gitmenin mantıklı olup olmadığı sorusuna bayrak inmez ezan susmaz dedi. Gayet mantıklı bu açıklama benim aklıma gelmemişti.

    Yanıtla (11) (4)
  • tavşan / 28 Ekim 2022 00:13

    Terör koridoru ne oldu? Bir gece ansızın girdik mi? Girmedik mi. Buralarda uçan kuş Erdoğan'dan soruluyor du. Kürt koridorunu sormamışlar mı?

    Yanıtla (9) (2)
  • tavşan / 28 Ekim 2022 00:11

    ABD nin gizli planlarını bilen büyük resmi gören arkadaşlarımıza soruyorum. Ülkemizde ki Suriyeliler ne olacak. Esad geri almıyorum derse ne yapılacak. Briket evler bitti mi. Emevî camiinde namaz kılındı mı.

    Yanıtla (11) (2)