İslam adına “Örneklik” problemi

Şu sıralar Taliban uygulamaları dünya gündeminde. “Kadının eğitim ve çalışma hayatı içinde nasıl bulunacağı” konusunda getirdikleri sınırlamalar, bütün dünyanın ilgi ve tepkisine hedef oluyor.

Aslında bütün İslam toplumlarında kadının eğitim ve çalışma hayatı içinde nasıl bulunacağı konusu, daha çok “sınırlamalar” boyutu ile gündem oluyor. İşin özünde bir tür “kaygı” bulunuyor. Kadın daha çok hayatın içine girerse kadın ne olur, erkek ne olur, toplum ne olur?” soruları kaygı ile birlikte ele alınıyor ve çoğunlukla da, erkeğin değil -çünkü erkek hayatın dominant parçası gibi görülüyor- kadının sınırlanması tercih ediliyor.

Bunun sonucu olarak da, İslam toplumlarına, toplumların yüzde 50’si kadından oluşuyorsa, toplumun yarısının atıl kapasite halinde tutulduğu eleştirisi yapılıyor.

Bunu çok dindar ailelerin kız çocukları bile aşmaya çalışıyor ve çoğu zaman da aşıyor. Ama kimi cemaat – tarikat türü dini kurumlar çok daha sıkı bir bilinç yüklemesi ile genel hayat akışından farklı bir kadın statüsünü öbek öbek uygulamaya sokuyor.

Bunun en çarpıcı örneği, Amerika’da farklı bir din aidiyeti alanında Amişler tarafından hayata geçiriliyor.

“Taliban ve kadınlar” gündemi devam ederken, Afganistan Eğitim Bakanı’na eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in ikazları, Karar’ın dünkü haberinde yer aldı. Görmez Hoca şunları söylemiş Afganlılara:

“Hiçbir hassasiyet nesilleri cahil bırakmaya mazeret olmaz. Allah Resulü’nün hicret ettiği andan itibaren Medine’yi açık bir üniversiteye dönüştürdüğünü, kadınların da erkeklerin de ilim tahsil ettiğini biliyoruz. Önce liselerde kız çocuklarının okula gitmemeye başlaması, siz buradayken de üniversitelerde askıya alınmış olmasının İslami gerekçesini bize sorduklarında söyleyemiyoruz kimseye. Bakanımız şöyle düşünebilir: ‘Bu bizim iç işimizdir. Hiç kimse bu konuda söz söylemesin’ diyebilir. Ama bu konu bütün Müslümanlara soruluyor. Bu bütün Müslümanların meselesi haline geldi. Evde benim kızım bana soruyor, kızıma cevap vermem lazım. ‘Benim Afganistan’daki arkadaşım niçin okuluna gidemiyor?’ dediğinde benim ona bir şey demem lazım. İfade ettiğiniz güvenlik ve alt yapı gerekçelerini elbette anlıyorum. Şunun mazereti yok, şöyle diyemeyiz. ‘Alt yapı eksikliğimiz, güvenlik sorunlarımız var. İki-üç ay yemeyi ve içmeyi askıya alıyoruz’ nasıl diyemezsek ‘Biz aklın gıdası olan ilme de ara veriyoruz’ diyemeyiz.”

Müthiş bir uyarı bu.

Bu uyarıda, Afganistan’da İslam adına icra edilen bir politikanın, Türkiye’yi nasıl etkilediği de görülüyor. Uygulamanın Amerika’daki, ya da dünyanın bilmem neresindeki kitleleri de etkiliyor olması yadırganmaz.

Türkiye içinde, kendini “islami” diye tanımlayan herhangi bir organizasyonun eğitime veya başka bir alana yönelik uygulamalarının da, geniş toplum kesimleri tarafından “İslam bu mu?” diye sorgulanacağı muhakkaktır.

Şöyle bir cümleye ne dersiniz? “Afganistan’ı yargılamak kolay, onlar kılık kıyafetleri ile de farklı, dolayısıyla ayrı bir kategori oluşturuyorlar. Peki Türkiye’nin örnekliği için de değerlendirme yapmak çok mu abes olur?”

Öteden beri tartışılan bir konu var: “İslamcılar iktidara gelirse nasıl bir sistem kurarlar?”

Bunun bir alt basamağında “İslam ve demokrasi” tartışmaları vardır.

İslamcıların yönettiği bir toplumda insan hakları ne olur, hukuk sistemi nasıl işler, aynı değerleri paylaşmayanlara karşı tavır ne olur, vs…

Mesela Suudi Arabistan şeriatla yönetilir, İran, “İslam devrimi”nden sonra İslam ilkelerine göre bir sistem yapılanması gerçekleştirdiği iddiasındadır. Dünya bütün bu ülkelere baktı “İslam nasıl bir sistem kurar?” sorusunun cevabını ararken… Nitekim İran’da başörtüsü eylemleri de bir başka laboratuvar örnekliği sergiliyor.

Türkiye, 20 yıldan bu yana dindar kadroların yönettiği laik bir ülke durumundadır. Dünyanın Türkiye’yi de “İslamcı” ya da “Dindar” kadroların nasıl bir iş tutacağına dair bir gözlem alanı olarak gördüğünü söylemek yanlış olmaz. Yani dünyada “Dindar bir kadro, yönetime kendi rengini verir” diye bir beklenti de olmuştur.

Oturup düşünsek ve böyle bir renk verme amacımız olsa, “öncelikli olarak” nasıl bir renk verilmesini arzu ederdik?

Hareketimizin adını “Adalet” ve “Kalkınma” diye belirlemişsek, bunlar bir anlam taşıyorsa, öncelikli olarak “toplumun adaletimizden emin olduğu” ve “kalkınmanın gerçekleştiği, bunun somut göstergesi olarak da insanların geçim derdi ile boğuşmadığı” bir ülke olmasını değil mi?

Şu sıralar iktidara en yakın isimler bile “Güç azdırır, mutlak güç mutlaka azdırır” tarzında adresi belli cümleler kuruyor ise, durup bakmak lazım. İktidar cenahına “Rakipleri düşmanlaştırmama” uyarısı yapılması da anlamlı değil mi?

Muhafazakâr ailelerde anne-babalar, çocuklarına “Taliban uygulamaları” yanında bizdeki iktidar uygulamalarını izah etmekte de zorlanıyor ise, ortada ciddi bir “örneklik sorunu” oluşmuş değil midir? Taliban kadın politikalarında sorunlu, ya biz, rakiplerimizi yargı üzerinden tasfiye etmeye yeltenirken sorunlu değil miyiz?

YORUMLAR (204)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
204 Yorum
  • bağımsız / 27 Aralık 2022 12:58

    İhtisası olmamasına rağmen konu din olunca, bu sayfada yorum yapanların hemen hemen hepsi gafilce konuşuyor, muhtemelen bir çok okuyanıda üzüyor, yahut yanlış bilgi edinmesine sebeb oluyor, şimdi bu sözümden sonra yine gereksizce başlayacaklar.

    Yanıtla (1) (5)
  • Bence / 27 Aralık 2022 16:51

    12:58: 'İhtisası olmamasına rağmen ....' demişsiniz. Sizin mantığınıza göre, Allah, ihtisas sahibi olanları hesaba çeksin. Benim gibi ihtisas sahibi olmayan ( Olmayacak olanları) hesap dışı tutsun. ' Bilenle bilmeyen bir değil' ise, ahiretteki sırada benim ne işim var. Ahkam kesenler hesap versinler. ( Kuran: Açık, anlaşılır diye Allah tarafından tanımlandı ise, neyin İhtisası?) İhtisas= Ruhban sınıfı= Şirktir. Sıkıntı da buradan kaynaklanır

    Yanıtla (1) (0)
  • bağımsız / 27 Aralık 2022 19:54

    17.51...Sn.Bence ye hitaben: Değerli kardeşim size basit bir örnek vereyim ki, bu aciz iş hukundan biraz anlar, anladığı kadarda iş kanunu maddeleri hk.bir şeyler söyleyebilir, siz iş hukukunu eğer bilmiyorsanız biraz anlarsınız, birazda salt mantık yürütebilirsiniz.Takdir edersiniz ki ilahiyat mezunu ile bendeniz aynı olamam, zira o Kur'an ilmi üzerine tetrisat görmüştür.

    Yanıtla (0) (2)
  • Bence / 27 Aralık 2022 22:15

    Sn Bağımsız 'İnsanlar bir tek ümmet idi. ... gerçeği içeren kitabı indirdi. Ancak kendilerine apaçık gerçekler geldikten sonra aralarındaki kıskançlık yüzünden, o kitap hakkında anlaşmazlığa düşenler de onun kendilerine verildiği kimseler oldu....Bakara 213' Dinleri bozan daima RUHBAN Sınıfı olmuş ( Dini bildiğini iddia edenler)( Kuran açıkça belirtir) Mezhepler de, tarikatlar da, cahilin mi? yoksa İhtisas sahibinin mi eseridir? Sonuç: Ruhbanlık= Şirktir. Tarih şahittir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Mesela / 27 Aralık 2022 23:59

    Bağımsız,ilahiyat mezunlarının bir kısmı Kuranda başörtüsünün mecbur olmadığını,zorlansa bile öyle bir anlam çıkarılamayacağını soyluyor! Ramazan orucununun bir ay olamayacağını söylüyorlar !Bunlar anadilini gibi arapça biliyorlar bir de!

    Yanıtla (0) (0)
  • bağımsız / 28 Aralık 2022 09:20

    22.15.....İslam da "ruhbanlık" yoktur. Konuyu dağıtmanın anlamı yok nokta

    Yanıtla (0) (0)
  • bağımsız / 28 Aralık 2022 09:21

    23.59.....Y.nuri özytürk, z. beyaz, m. islamoğlu gibi mi?

    Yanıtla (0) (0)
  • Erciyes / 27 Aralık 2022 16:59

    Hiç kimse, hiç bir inanç için “örnek” olmak zorunda değil. İnançlar bireyseldir. Sosyal alanlarda rasyonel hukuka göre konulan kurallar geçerlidir. Herhangi bir dini sosyal alanda belirleyici hale getirirseniz sonuç Taliban yönetimi olur.

    Yanıtla (8) (1)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 19:29

    16.59.....müslüman; inancı doğrultusunda örnek olmalı, inancımız sadece bireysel olmayıp, topluma şamildir, dinim benim hayatımın her alanına hitap eder,hal böyle olunca bu durumdan taliban veya iran vs. vari bir oluşum doğmaz, ayrıca bu oluşumları kendi özelinde ayrı ayrı irdelemek icap eder.

    Yanıtla (1) (3)
  • Erciyes / 27 Aralık 2022 20:59

    İnançlar bireyseldir, muhatabı yalnızca inanan kişinin kendisidir. Hiç kimsenin dini inancı başkasını bağlamaz. İşgüzarlık edip durumdan vazife çıkaranlar, kendi inançlarını başkalarına empoze etmeye çalışıyor, o da yetmiyor, sosyal yaşamı inandıkları dine göre dizayn etmeye çalışıyorlar; sonuç Taliban…

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar okuru / 27 Aralık 2022 21:27

    Taliban, Iran, Saudi ve diğer siyasal islamcilar senin bu söylediğin gerekcelerlerle kendine bireyin hayatına, yaşam biçimine karışmak hakkı görüyor. Adı üstünde inanç. İnanç BIREYSELDIR.

    Yanıtla (1) (0)
  • yorgun / 28 Aralık 2022 00:41

    20.59....İslam dinine göre kişinin iman etmesi ile inanc ı başlar,fakat o noktada sınırlı kalmaz,hayatın diğer alanlarınada akseder.İnancı birey ile sınırlandırmak hayatın diğer alanlarından soyutlama düşüncesi sekülerizm kültürünün eseridir,konuyu birazda İslam dini yönünden irdelemenizi tavsiye ederim.Bugün Afganistan veya iranın uygulamalarına bakarak bırakın empoze etmeyi, psikolojik veya fiili baskı yada şiddet uygulamaları asla inancımızla bağdaşmaz.İslam korku değil,sevgi dinidir.

    Yanıtla (1) (0)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 23:53

    Yirmi yillik ornek bana yetti de artti bile. Baska ornek gormek istemiyorum.

    Yanıtla (1) (1)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 01:19

    İş dönüp dolaşıp, 'İslam iyi, biz kötüyüz' iddiasına geliyor. yani elimizde çok mükemmel kaynak ve malzeme var ancak biz kullanmasını bilmiyoruz. bence böyle bir şey yok. İslam inancına mensup olmakla kendimizi diğer insanlardan üstün görüyoruz ama bunun hayatta karşılığı yok. aslında bunu biliyoruz ve bu durum canımızı sıkıyor. hazır bir reçete yok. hayat Müslüman olanı kayırmıyor.

    Yanıtla (27) (6)
  • Musta / 27 Aralık 2022 08:51

    Yılın yorumu

    Yanıtla (2) (0)
  • MD..Edep..Edep. / 27 Aralık 2022 10:12

    Arkadaşım bu ifade ettiğiniz konuların tamamı Kuranda zikredilen şeyler.. Yahudiler de ''“Hepimiz Peygamber torunları ve Allah’ın özel imtiyazlı kulları olduğumuzdan, hangi suçu işlersek işleyelim Allah bizi cehenneme atmaz! Atsa bile, sayılı birkaç gün dışında bize asla ateş dokunmayacaktır! Günahımızın cezasını çektikten sonra, nasıl olsa cennete gireceğiz!” şeklinde bir iddia ortaya attılar. İşte, Allah adına uydurdukları bu bâtıl inançlar .....''

    Yanıtla (2) (0)
  • HAYRETİ MÛCİP / 27 Aralık 2022 12:08

    Evet , doğru , islamiyet iyi biz kötüyüz , bunda bir yanlışlık yok , yani islamiyet anlayışımız ve uygulamamız kötüdür . İslamiyetin temel şartları, dürüstlük, iyiniyet, samimiyettir yani tek kelimeyle faziletli olmaktır , bizde bu yok ! Ama şunu da kabul edelim ki 1400 sene önceki islamiyetle bu dünyayı yönetemeyiz , islamiyetin esasları korunarak yeniden yorumlanması gerekir ! Bunu kim yapacak , orası karışık , belli değil !

    Yanıtla (1) (0)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 15:01

    Sayın HARETİ MÜCİP, bu gün yeni bir yorum yapılırsa. 100 yıl sonra yeni yorumunda yorumunu yapmak zorunda kalırsın. bu yorumda, yorum yapanın görüşü olur Tanrının değil. inanç, inanç olarak kalmalı, kendi alanında faaliyet göstermelidir. yani, Tanrı, ruh, ahiret hayatı gibi metafizik konularda insanlara yardımcı olmalıdır. hem fiziği (dünyayı) hem metafiziği yönetmek çelişkidir. sıkıntıların temeli budur kanaatimce. slm.

    Yanıtla (1) (2)
  • Bağımsız / 27 Aralık 2022 16:06

    Allah'ın iradesini sen sınırlayamazsın.Allah dilediği her şeye karışır.Her şey ve her yer O'nun mülküdür.Her şeyi yaratan O'dur.Var ettiğinden de yok ettiğinden de kimse O'nu sorumlu tutamaz.Hiç bir güç ona hesap soramaz.O herkese hesap sorar. Hiç bir güç O'ndan yakasını kurtaramaz O'ndan kaçamaz. Allah şöyle buyurdu : '' Biz önüne geçilebileceklerden değiliz'' Vakıa.60.

    Yanıtla (0) (2)
  • Bence / 27 Aralık 2022 22:50

    Ne alaka? Yorumla hiç mi hiç ilgisi yokki!

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar Okuru / 27 Aralık 2022 14:21

    Talibanla aynı görüşteyiz diyen bir Cumhurbaşkanımız var. Onun için 2023 seçimlerinden sonra Taliban yönetimi bizde de olması çok ihtimal dahilinde.

    Yanıtla (7) (2)
  • Ahmed 61 / 27 Aralık 2022 22:47

    Talibanla aynı görüşte olduğumuz hususlar olamazmi?Mesela; Kelime-i şehadet, kelime-i tevhid,İmanın şartlari, İslam'ın şartları vb

    Yanıtla (0) (0)
  • Rıza / 27 Aralık 2022 09:02

    Amarika Afganistan’ı Talinana bırakıp çekip gitmedi mi Fransa İran devrimine yardım etmedi mi Suudlar amarikanın gölgesinde değilmi. Dünyanın hangi ülkesinde dini kullanarak devlete diz çöktürecek bir güce ulaşmış fetö vari bir terör örgütü kurulmuştur. Başarılı olsaydı irandan veya Afganistan dan ne farkı kalırdı. Bu terör örgütlerinin arkasında neden hep batı bulunmakta. Birazda buna kafa yorarsak sonuca daha kolay ulaşabiliriz

    Yanıtla (2) (8)
  • okur / 27 Aralık 2022 10:19

    paçanda yaş bulsan batı yaptı diyeceksiniz.

    Yanıtla (6) (3)
  • Jj / 27 Aralık 2022 22:21

    Hadi diyelim haklısın hepsinden batı sorumlu. Peki bati bu haltlari yerken senin aklın neredeydi? Sen aptal mısın, cahil mi? Sen neden gidip batının sana yaptığını sen batıya yapamıyorsun? Neden batıyı kendi amacina göre yönlendiremiyorsun? Biz sütten çıkmış ak kaşığız hep başkaları suçlu. İslam ilkelerini her numarayı yiyen, her şeye aldanan saflar yaptığının farkındasındır umarım.

    Yanıtla (0) (0)
  • Beacon / 27 Aralık 2022 11:29

    Biz, Arap'lar, Acem'ler, Afgan'lar Pakistan vs.hep birlikte Islam'ı dunya'ya rezil ettik.Gerci, ABD ve Avrupa da rezillikte geri kalmadılar.Onlar da "gender dysphoria" kadın veya erkek, cinsiyetlerinden huzursuzluk duyuyorlarmış. Kadin erkek farketmez isteyen istediği ile evlenmeli imiş. Gerekirse cinsiyetlerini degiştirmeli imişler.Ahlaksizlik her yerde aldı yürüdü.Anladım artık. Cehennem , Cennet' ten kesinlikle kalabalık olacak. Ne kadar da zormuş şu insanlığın dünya imtihanı.

    Yanıtla (4) (1)
  • Karar okuru / 27 Aralık 2022 22:09

    Acem zaten Arap dışında kalan tüm halklar demektir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Düşünen / 27 Aralık 2022 21:21

    Turkiyede yönetim islamcilarda falan değil Memleketi mafya yönetiyor Tayyibi kullanıyorlar Solcuların bizzat yonetemedigini, Avrupanın arayıpda bulamadığı bir yönetim var

    Yanıtla (0) (1)
  • Mustafa İMİR / 27 Aralık 2022 20:18

    Sayın Taşgetiren; yazılarınızı takip ederim. Görüşlerinize katıldığımdan değil. Samimi, İslamcı bir aydının ne düşündüğünü anlamak bakımından. Çünkü siz bir anlayışın, vicdanın örneğisiniz. Ben bin yıl öncesinin aklıyla devlet ve toplum düzeni olmaz diyorum. Olursa da Afganistan olur. Bireysel ve gruplar / cemaatler halinde yaşayanlar da var. Onların da akıl ve ahlak dışı rezaletlerini siz de yazdınız. Kısaca İslamcılık bir ideoloji olamaz. İnsan Müslüman veya dindar olabilir.

    Yanıtla (14) (2)
  • Cahil Bir Okur / 27 Aralık 2022 20:15

    Ey '' Merhametin Kalbi'' Hocam, Her fert sizin duygu ve bilinç dünyanıza ulaşmadan söz konusu kitlelerden demokrasi çıkacağını beklemek pek mümkün görünmüyor. Asırlara varan mazide de bu yönde bir çaba görülmemiştir. Hutbelerde tüm insanların Adem'den geldiğini söyleyen ulama, meşayih ve şeyhülislamlar kölelik , cariyelik ve odalık konusunda tek söz etmemişlerdir. Kardeşin kardeşe zulmüne seyirci kalmışlardır. ''Yok edin insanın insana zulmünü!'' diyenlere ise iyi gözle bakmamışlardır...

    Yanıtla (6) (1)
  • Ahmed 61 / 27 Aralık 2022 17:49

    Kimse Allah cc ve Onun Resülünden daha adil olamaz.Kadınlara İslamın verdiği haktan daha fazlasını kimse veremez.Kurandan daha büyük kitap yoktur.

    Yanıtla (6) (10)
  • EROL TURKMEN / 27 Aralık 2022 18:09

    HERKESIN KENDI KAFASINA GÖRE BIR KURAN YORUMU VAR KARDESIM HANGI KURAN VE NASIL BIR ISLAM,?

    Yanıtla (6) (1)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 19:32

    Sn. Ahmet 61 çok doğru.

    Yanıtla (1) (2)
  • Karar okuru..!.. / 27 Aralık 2022 20:12

    Amenna ve Saddakna ama buna Molla yobazlar ENGEL OLUYOR..ve en kotusu kendilerine zombi yapıyor..Biz araştırmalar yapmasak bu ahmaklara bakip Islam boyle imis zannederdik..oysa Asr 'i Saadette en BUYUK ILMI OTORITEDEN olan YEDI KİŞİDEN biri Hz.Ayse annemiz..En büyük "danisma" mercii idiler..Musluman uyanik olup ARASTIRMALI cesitli kaynaklardan..Gayet ACIK...

    Yanıtla (0) (2)
  • HAYRETI MUCIP / 27 Aralık 2022 20:04

    Eskiden , ulaşım güçlüğü ve yol güvenliğinin yetersizliği yüzünden hac görevini yerine getirmek çok zordu , bazıları için de imkansızdı. Bu gün bu zorluklar ortadan kalktı ama bu sefer yoğun talebe Kabenin kapasitesi yetersiz kaldı, yapılan genişletme çalışmaları da artık işe yaramıyor. Hadi bakalım , buyrun cenaze namazına !

    Yanıtla (4) (0)
  • Hasan Yavuz / 27 Aralık 2022 20:02

    Ahmet bey,islamın 2.kaynağı olarak görülen hadislerde,hemde sahih kabul edilen kütübü sitte de kadınlarla ilgili olanları okuduğumuzda Taliban a “yanlış yapıyor “ diyebilirsiniz?

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuru / 27 Aralık 2022 20:00

    "Ahhh...şu bizim mahallenin müslüman rı..." Ahhh...öteki mahallenin sözde cum huriyetcileri..." Birazcık samimi ,biraz cık dürüst olun.Kız cocuklarımızı en gü zel biçimde eğitim görsün(çocuk eğitimi ,psikojisi,kültür,din...alanında).Bir cocu ğu en iyi ,annesi yetiştirir,önceliğide bu dur

    Yanıtla (1) (0)
  • Ahmed 61 / 27 Aralık 2022 15:38

    Ah şu Afganistan,dünyanın dengesini bozdun,ozan tabakasını deldin,buzullar eriyor,küresl ısınmadan dolayı ormanlarımız yanıyor.Senin ne işin,abd ile,rusya ile.Hep fitne çıkardın durdun.Ahlaki değerlerimizi aşındırdın,dünyayi sömürdün durdun.Kötülüklerin anası,sensiz dünya ne güzeldi(!)

    Yanıtla (4) (8)
  • Musta / 27 Aralık 2022 16:18

    Ahmed, hem ekmek yiyip hem ayran içebilirsin. İlla birini seçmek zorunda değilsin. Batının yanlışına yanlış, Afganistan’ın yanlışına yanlış diyebilirsin. Zor değil.

    Yanıtla (8) (0)
  • Ahmed 61 / 27 Aralık 2022 19:56

    Mustafa;Bizler hiçbirzamaman İslama uygun olmayan,ne talibanın nede işit'in vahşiliklerini asla savunmadık savunmayız.Ancak tiskinti duyarız.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karadeniz / 27 Aralık 2022 19:52

    AKP’li Uşak Belediyesi başkanı kendisine dokunmatik ekranlı, duvar panelli, hava durumunu ölçen kameralı, kızılötesi kontrollü, hareket dedektörlü, motorlu kapı kilitli makam odası yaptırdı.maliyeti kdv hariç 18 milyoncuk. Dindarım diyenler, dindar geçinenleri desteklemeye devam edin 50 milyonluk yapsınlar.biz de müslüman bir ülkeyiz.????

    Yanıtla (5) (0)
  • Rüstem / 27 Aralık 2022 09:23

    Yazar dokunması gereken yerden uzak yazılar yazıyor.Biz kendi başımızdaki karı eritemezken ona buna akıldanelik yapmaya çalışıyoruz.Çünkü bu en kolay olanıdır.Zor olana gözlerimizi yumuyoruz.Sanki gözler yumulunca sorunlar yok mu oluyor. Bu ülkede karma eğitim devam ettikçe, kadınlara pozitif ayrımcılık yapılarak ulaşımda, iş yerlerinde, kamuda kadınlara ayrı mekanlar tahsis edilmedikçe , giyimlerinde kısıtlamalar yasaklar sürdükçe ilerleme olmayacak.

    Yanıtla (2) (8)
  • MD..Edep..Edep. / 27 Aralık 2022 10:06

    Daha ne istiyorsun hemşerim.. Aklınız fikriniz kadını metaa olarak görmek.. Siz Kuran okumuyor musunuz. Kuran insanları cinsiyet üzerinden değil kişilik üzerinden değerlendirir. Peygamberimiz döneminde kadınlar da hayatın içerisineyken cami de dahi birlikteyken.. Sana size ne oluyor da kadını sistemin içerisinden çıkarıyorsunuz..

    Yanıtla (13) (3)
  • H.Bulat / 27 Aralık 2022 11:53

    Doğru söylüyorsunuz. Kadını camiden uzaklaştırdılar. (Camilerde bayanlara yer en ücra kullanılmayan yerler tahsis edilmiş.Abdeshaneleri dememe gerek bile yok.) Zannedersem Diyanetin imamları camide hutbe veren hz. Önere itiraz eden kadınlar gibi kadınlar çıkar diye korkuyorlar.

    Yanıtla (4) (3)
  • Doğrusu / 27 Aralık 2022 12:10

    Efendimiz s.a.v. şöyle buyurdu : ''Kadının en makbul namazı evinin yatak odasında kıldığı namazdır.'' Bilginizin olmadığı sahada yorum yapmayın.

    Yanıtla (2) (5)
  • Musta / 27 Aralık 2022 13:26

    Biraz sosyoloji ve aile psikolojisi de oku. Efendimiz, birçok özellik için “en makbul olan, imanın yarısı, hakkıyla iman etmiştir/etmemiştir” sıfatları kullanır. Bu mutlak ve TEK tanımlama değildir. Duruma, muhatapa ve mesaja göre değişen sıfatlardır. Yani tek hadis ile TEK SONUÇ çıkmaz. İşte bu gibi açıklamalar zorunuza gidiyor çünkü mutlak hüküm gücünüz elinizden alınıyor.

    Yanıtla (1) (1)
  • MD..Edep..Edep. / 27 Aralık 2022 19:11

    Kardeşim sen kuranın hangi ayetinden bunu çıkardın.. Allahın elçisi Kuran haricinde hüküm koyamaz.. Olmaz katiyen koyamaz Kuran'ı iyi oku ve tevekkül et en az 10 ayet sayarım ki peygamber sadece kendisine indirilene tabi olur, hüküm koyamaz.. O senin dediğin rivayetler minareye kılıf olur ancak.. Kardeşim neyden sorgulanacaksın o rivayetten mi kardeşim Kurandan sorgulanacaksın Kurandan..

    Yanıtla (1) (0)
  • Mehmet Türedi / 27 Aralık 2022 18:21

    Değerli abim, bu günkü iktidara " örnelik" üzerinden hatırlatmalarda bulunmak tamamen anlamsız. Oralar fersah fersah geçilmiş durumda. İdrak ettiğimiz bu zulümden nasıl kurtuluruza odaklanmak gerekir.

    Yanıtla (4) (1)
  • hüseyin adıyaman / 27 Aralık 2022 16:32

    tarih boyunca ne zaman ki dert müslümanlık oldu hep kazandık ancak ne zaman ki dert hangimizin müslümanlığı oldu hep kaybettik".özlü sözlerle ideal insan profili"kitabından.

    Yanıtla (2) (0)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 18:11

    Çooook çok doğru.

    Yanıtla (1) (0)
  • KARAR OKURU / 27 Aralık 2022 16:04

    Eğer, inanç, ideoloji, meslek vb. yapılara kimliğinizin, kişiliğinizin ayrılmaz bir parçası olarak kıymet veriyorsanız bunun bir bedeli olduğunu da bileceksiniz!
    Mevzu dini inanç olunca;
    -Eline, diline, beline sahip olacaksın!
    -Ben yapmıyorum, yapandan bana ne diyemezsin!
    -Kötüyü/kötülüğü samimiyetle kınadığını, dünya aleme fiilen göstereceksin!
    -Yetmez, zararlı mahlukların teşhir edilip, ayıklanması ve hak ettiği cezayı alması için uğraşacaksın! vb...

    Yanıtla (6) (0)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 18:09

    16.04.....benim inancım, yani dinim kişiliğimin bir parçası değil, tamamı olmasından yanayım.

    Yanıtla (0) (1)
  • Okur / 27 Aralık 2022 17:55

    Günümüz siyasal islamcıları din diye bahsettiklerinin gerçeği yansıtmadığını her gün anlıyoruz. Kendi menfaatleri için dini nasıl araçsallaştırdıklarını da görüyoruz ancak dindar bilinç hala inanmaya devam ediyor sorgulamaktan korkuyor çünkü sorguladığı şeyi kaybedeceğini düşünüyor; hakikati görmekten kaçıyor….

    Yanıtla (4) (1)
  • yavuz / 27 Aralık 2022 16:55

    2001 de talibana esir olan gazeteci Yvonne Ridley'i kızının mektubuna istinaden islamı ve onun vahyi olan kuranı incelemek şartıyla serbest bırakan taliban 2022 de çocukları kadınları engelliyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ekmel / 27 Aralık 2022 10:04

    Tek hak din olan islam, kadınların okumasını ve çalışmasını yasaklamaz.Fakat bunun şartlarını koymuş ve bildirmiş.bir işin şartlarına uymamak kesinlikle zarar getirir.

    Yanıtla (4) (15)
  • okur / 27 Aralık 2022 10:18

    yani kadınlar okumasın, çalışmasın, kafalarını pencereden dışarı çıkarmasın hatta mümkünse yer altında yaşasınlar öyle mi. oldu olacak diri diri toprağa gömülsünler olsun bitsin.

    Yanıtla (10) (7)
  • Ekmel / 27 Aralık 2022 14:41

    Ben öyle demiyorum siz diyorsunuz

    Yanıtla (2) (1)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 10:30

    10.04....sn. Ekmel doğru söylersiniz.

    Yanıtla (4) (6)
  • KARAR OKURU / 27 Aralık 2022 13:06

    Kadınların hangi “Şartlarda” okuyacağına, çalışacağına sen karar vereceksin öyle mi.. Bu şartlar ne imiş onu da açıkla da, öğrenelim.. Burası (hâla) laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti.. Kendi kız çocuğunu da (en azından) zorunlu ilköğretime göndermek mecburiyetindesin. “Yok, olmaz” diyorsan adresin Afganistan olmalı.

    Yanıtla (6) (1)
  • Ekmel / 27 Aralık 2022 14:37

    Kadınların okumasının şartlarını ben değil, yaratan ve yöneten Allah cc koymuştur. İnanmayanlar inanmaya bilirler.sen inanmamakta serbest olduğun gibi, bende yaratan ve yaşatan Allah cc ımın kanunlara inanmak ve iman etmekte hürüm. Herkes inandığı gibi yaşayacak, yaşadığı gibi de ölecektir.herkeste hayatının hesabını, o hayatı verene verecektir.

    Yanıtla (1) (3)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 16:03

    Çok doğru....

    Yanıtla (0) (1)
  • Özgün İnanç / 27 Aralık 2022 15:20

    Yeryüzünde ne kadar insan var o kadar tekil inanç var. İbadetlerin benzer yada aynı olması inançların aynı olması değildir. Herkes kitabı aynı tonda aynı usulde aynı hızda aynı keyifte okumaz. İşte inançlarda kişinin hayat kitabını okumasıyla hayatında şahitliklerinden okuduklarıyla zihninde yüreğinde şekillenir. Aynı şeyleri söyleselerde içeride birebir aynı inanç itikat olmaz.

    Yanıtla (2) (0)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 15:59

    15.20 ye; "İbadetlerin benzer yada aynı olması, inançların aynı olması değildir.".... Yanlış anlamıyorsam bu düşünce doğru olmamalı,çünkü müslümanlar İslam dini üzerine ibadetleri aynıdır, örnek namaz, oruç, hac, zekat vs. gibi. Şekillenme, itikat, iman noktasında mutabıkız.

    Yanıtla (1) (1)
  • ÖTÜKENLİKURT / 27 Aralık 2022 13:40

    Kadınlara baskı, hatta kadın düşmanlığını yatıralım masaya! İslami kesimlerdeki erkek çocuklarına musallat olma yaygınlğıyla kadınlara sert ve katı tavır alma arasında sebep sonuç ilişkisi olabilir mi? Dindar kesimler bu konudan kaçıyor.
    FİFA eski başkanı geçen dedi ki, Katar'da çok sayıda eşcinsel var ve hepsi hayatından memnun. Bir asker de Afganistan anılarını yazarken şunu söylüyordu; "Afgan yöneticiler oğlanları seçerken, en güzelini sen aldın ben aldım diye şaka yapardı"

    Yanıtla (7) (3)
  • bağımsız / 27 Aralık 2022 14:31

    13.40...."İslami kesimler" derken genelleme yaparak ; tüm müslümanlara leke sürdüğünün, nefret çağrışımına sebeb olduğunun, ötekileştirdiğinin farkındamısın.

    Yanıtla (4) (4)
  • Ali / 27 Aralık 2022 15:24

    Aldırma o nefret kişilik özellliği olmuş. Baştan beri öyle.

    Yanıtla (2) (1)
  • Eski yol / 27 Aralık 2022 15:53

    Siz İslam'ı öğrenmek mi istiyorsunuz yoksa kendi yanlış algılarınızı yaymaya mı çalışıyorsunuz.Cemaat denince ,tarikat denince neden tırsıyorsunuz.Hani siz özgürlükcüydünüz.Size ne başkasının inancından.Sanan ne benim hangi tarikata gideceğimden.Kimsenin hangi yola gideceğine karışma.Sen kendi yoluna bak eğri mi doğru mu.

    Yanıtla (1) (3)
  • okur / 27 Aralık 2022 15:49

    Tarih bizlere Devlet kadılarının islamı iyi ve kaygısız bir şekilde anlatamayacağını gösterdi. Bunun için İslamı anlatacak ve hiç kaygı güdmeyen alimlerin İslami konulara el atması lazım.

    Yanıtla (1) (1)
  • Ali Rıza / 27 Aralık 2022 13:33

    Bunlar din adına ahkam kesiyorlar, Atatürk ve silah arkadaşları olmasaydı biz onlardan çok daha geri , katı olurduk. Bizi bu noktaya getirenlere, Ne kadar rahmet okuyup teşekkür etsek azdır.

    Yanıtla (10) (3)
  • Ali / 27 Aralık 2022 15:28

    Milliyetçi olupta; binlerce yıllık milleti tek kişiye bağlamak; tabu değil safsata değilse nedir? Ayrıca olmasaydı şöyle olurdu, olsaydı şöyle olmazdı demek; hem hezeyan hem de tarih böyle değerle dirilmez..

    Yanıtla (3) (4)
  • Ali Rıza / Ali’ye / 27 Aralık 2022 15:49

    620 yıllık üç kıtaya hüküm eden Osmanlı neden battı ?. Tarihi iyi okuyun , sebeb netice ilişkisine bakın. 282 yıl matbaayı ülkeye sokmadılar, kur’anı Kerim her dile tercüme edildi, Türkçeye tercüme ettirmediler, Türk milleti ne üfürdüklerini bilmesin diye Atatürk’e , “ katli vaciptir” diye fetva verdi , arşivde duruyor. Geleceğimizde hiç parlak değil , bu gün İran, Afganistan yarın biz çünkü , Hz Muhammed’in , Kur’anı Kerim’in dediği ayrı, bunların anladığı ayrı. Bilesiniz..

    Yanıtla (5) (3)
  • okur / 27 Aralık 2022 15:46

    Bize hiç bir siyasi ve ekonomik kaygısı olmayan alimlerin İslamı olduğu gibi anlatması lazım. Şuan Diğer dinlerin kendi içindeki çeşitlilik islamında başına gelmiş durumda. Bizim islamımız mı,Talibaının mı,İŞİD in mi daha bir çok farklı islamların mı hangisi doğru islamdır? İslama ve islam toplumuna iyilik yapılmak isteniyorsa siyasetçilerin, polititikacıların islemdan ellerini çekmeleri ve bağımsız İslam alimlerinin topluma gerçek islamı anlatmaları lazım.

    Yanıtla (2) (2)
  • okur / 27 Aralık 2022 15:37

    Biz Müsülmanlar daha Beşer safhasından İnsanlık safhasına geçemedik. Ahlak deyince aklımıza sadece belden aşağı eylemler geliyor. Hak, hukuk deyince evrensel olanı değil çıkarımıza olanı anlıyoruz. Bize zulüm yapılınca zulmü kınıyoruz. İlk ayet OKU dediği halde bu ayetin sadece erkekler hitap ettiğini kabul ederek işimize geldiği gibi davranıyoruz. Bugün talibani eleştiriyoruz. Ancak bir çok alimimiz de Kadınlar Kuranı okumayı öğrensin ancak yazmayı öğrenmesin dediğini biliyorum.

    Yanıtla (5) (0)
  • Okur / 27 Aralık 2022 13:57

    Ahmet bey, siz islam nedir sorusuna verilmiş net bir cevap duydunuz mu? İslamın temel kaynakları ile ilgili -Kuran, hadis- İslam nedir sorusuna cevap aranırken ayet ve hadis yorumlarının nerde başlayıp nerde bittiğine dair bir bilgiye rastladınız mı? “Ulemanın”(mezhep imamları da dahil)yorum ve fetvalarının bu gün müslümanların Müslümanlığını utanmadan yaşayabilme imkanları sunduğunu kabul etmek mümkün mü? Hangi islam ve hangi örneklikten bahsediyoruz?Mehmet Görmez iyi de ya Hayrettin Karaman?

    Yanıtla (6) (0)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 14:33

    H. Karaman'ın dünkü yazısını okumanı tavsiye ederim. Talibana çok sert çıkmış. şaka, şaka. yapmayın, etmeyin çocuklar sırası mı şimdi der gibi.

    Yanıtla (1) (0)
  • Bir Okur / 27 Aralık 2022 15:36

    Okudum.Kizlar yüksek tahsile kadar okuyabilirmiş.( güya kendi değil, fetva'ya söyletiyor) yine mecbur kalinmadikca ayri okullarda okuyacakmış.(yine fetva konuşuyor) Hava almaları için de bir gün Gülhane Parkı onlara tahsis edilebilir mış. H.Karaman taliban'in biraz soft versiyonu tepkiden çekiniyor.Fetva öyle diyor.

    Yanıtla (4) (0)
  • Okur / 27 Aralık 2022 15:35

    Yaratanın tarihin bir döneminde “kurtuluşa giden yolun ip uçlarını verdiği” islam mesajı korkak, liyakatsız, başını kuma gömmüş ulema eliyle mensupları için, -rahmet olabilecekken- zahmet, azap haline getirilen bir dindir islam, bence. Mezhep ve meşrep savaşlarının, cihad adı altında yaplan saldırganlık ve aşırı güç kullanımının adeta arenası olmuştur islam tarihi.Teoriye bakarsan insanlığa sunulmuş en mutena, yüce, insancıl, ahlaki, hukuki bir sistem. Pratikte ise Taliban, İran, Suudi Arabistan

    Yanıtla (2) (0)
  • Muammer / 27 Aralık 2022 00:59

    Ve böylece örneklik palavraları da böylece suya düştü ve takke düştü kel göründü..

    Yanıtla (18) (2)
  • Mesut / 27 Aralık 2022 10:14

    Sizin örneğiniz kim acaba.Dünyada örnek aldığınız bir ülke veya millet var mı.Kimin izinden gitmektesiniz.

    Yanıtla (0) (0)
  • Muammer / 27 Aralık 2022 10:26

    Benim örneğim, ALMANYA.

    Yanıtla (4) (0)
  • Mesut / 27 Aralık 2022 12:02

    Benim de bir örneğim var.Onun haricinde hiç bir örneğe yönümü dönmem.Son nefesime kadar onun izinden ayrılmayacağım. Hz.Peygamber s.a.v. ile aynı dünyaya gelmiş olmaktan ve onun yolunda olmaktan dünyalar kadar sevinçliyim.

    Yanıtla (0) (0)
  • Muammer / 27 Aralık 2022 12:32

    Mesut kardeşim, sen işi inanca bağlamışsın..Ben ise Somut örnek verdim.. Üstelik Almanya İslâmilik endeksinde en önlerde.. İslâm ülkelerinden üç milyonluk Katar ancak 51.sırada...

    Yanıtla (3) (0)
  • Mesut / 27 Aralık 2022 14:34

    Muammer bey siz bir çelişkidesiniz.Bir şahıs bir devleti nasıl örnek alabilir.Siz devlet reisi olsanız anlarım.Ülkesini o devlet gibi yapmaya çalışıyor derim.Fakat siz bir şahıs olarak devleti örnek alarak devlet olamazsınız.Siz bu düşünceyle hayatınıza düzen verip ideal bir hayat elde edemezsiniz ve dolayısıyla tekrarı olmayan ve bir daha ele geçmeyecek şu hayatı boşu boşuna ziyan edersiniz.

    Yanıtla (0) (1)
  • Muammer / 27 Aralık 2022 15:25

    Ben zaten bireysel ahlâktan söz etmedim ki! Bu sayfalarda kişisel ahlâktan söz etmenin ne anlamı var?!

    Yanıtla (3) (0)
  • Ali / 27 Aralık 2022 15:22

    Türkiye Suud İran tam örnek değil! Afganistan bir noktada haklı; ahret ve din; dünya için kelepir edilmez. Bir açıdan Afgan halkı; dünyanın en asil halkı...

    Yanıtla (2) (10)
  • A.Derin / 27 Aralık 2022 15:07

    Sayın Mehmet GörmeZin bu söylemini, şu anki başkanımız Erbasin Tarikat ve cemaatlere karşı yapmasını isterdik. Daha yeni tartışılan 6 yaş indaki çocuğun evliliği olayinda kız çocuklarının eğitim yasağına başkanımızın giki bile çıkmadı?

    Yanıtla (1) (0)
  • ÖZGÜR YORUM / 27 Aralık 2022 14:58

    Almanya da bir Belediye başkanı eşine iş ayarladı. %97 buna hayır dedi. Bu ahlaksızlığa dur dedi. Uzağa gitme! biz de oran ne çıkar? İslamın en büyük düşmanı orada burada değil. Kendini o dine ait olduğunu söyleyenlerdir. Dini safiyetiyle yaşayan ahlaklı kişiler istisna. Daha yeni AP dan en yetkili kişi rüşvet ten yakalandı. Ne oldu?
    Kumpas, montaj, stopaj,şantaj... dedi mi? Anında hukuk gereğini yaptı. Kim daha ahlaklı. Sen mi batı mı?

    Yanıtla (13) (1)
  • Beacon / 27 Aralık 2022 14:10

    World religious index' e ( Dünya dindarlık endeksi) baktım. Halkının % 40-60' ı dindarim.Diyen ülkeler Dunya da en gelişmiş olanları.% 60 tan yukarı gittikçe endustrileşmemis fakirler. % 99 ' a ulaşılan ülkeler ise halkın açlık sınırının altında yaşadığı yerler. Tabii ki bu tek belirleyici kriter olamaz ama: Bu işte bir terslik yok mu ? Tam tersi olması gerekmez mi ? Ben çözemedim.Problem insanlarda mi ? Yoksa din öğretisi veya anlayışında mi?

    Yanıtla (6) (0)
  • Beacon / 27 Aralık 2022 14:43

    World religious freedom index'e ( Dünya din özgurlugu endeksi) gore her turlu inanışa mensup olanların %60 " evet" var dediği ülkeler - ki bunlar gelişmiş endüstrisini tamamlamış olanlar- laiklik'e sıkı sıkı bağlanmış ülkeler.
    Kimse, kimsenin inancına karışmıyor ama yönetim sıkı ve kesinlikle hiç bir dini sembol'e kamuda müsade etmiyor.
    Toplu yerlerde yasak, bu yönetimler STK'larca odullendiriliyor. Bu ödüllerden birini bu yıl King County Washington aldı.

    Yanıtla (4) (0)
  • ÖTÜKENLİKURT / 27 Aralık 2022 13:35

    Sayın yazar iyi bir gazeteci olduğunuzda şüphe yok ama konunun etrafında Mevlana gibi dönüyor asıl konuya girmeye korkuyorsunuz! Bırakın İran'ı, Afganistan'ı İslam nedir sorusunu yatırın masaya! Asıl sorun oradan çıkıyor. Binlerce tarikat, cemaat, dini grup var ve hepsi hak yol bizimki diyor. Diğerleri kafirle aynı seviyede her gruba göre. Önce İslamın tarfinde anlaşalım gerisi kolay.

    Yanıtla (8) (2)
  • bağımsız / 27 Aralık 2022 14:36

    13.35..."Diğerleri kafirle aynı seviyede her grıba göre." yine iyi sallamışsınız, ayıptır, günahtır biraz olsun ölçülü ol, bilmediğin, anlamadığın işlere bulaşma lütfen.

    Yanıtla (2) (8)
  • Nuh / 27 Aralık 2022 14:04

    Birisi talibanla bizim aramızda fark yok demişti...

    Yanıtla (8) (0)
  • ÖTÜKENLİKURT / 27 Aralık 2022 13:50

    Hangi islamcıya sorsanız kendisinden başkaları yanlış yolda. Tek doğru kendisi. İran'a sor Türkiye kafir, Yemen'e sor, Afganlar kafir, Suuda sor sadece doğru onlar! Bence islam alimiyim diye kasım kasım kasılan, kendilerine ulema sıfatı yakıştıran, fetva verme seviyesinde olan kişiler bu zor soruları masaya yatırmalıdır. Prof. Mustafa Öztürk hocamızın yüreğinin zerresini taşımayanlar ne alimdir ne de islam önderi. Herkes başını kumdan çıkarsın lütfen!

    Yanıtla (7) (1)
  • Okur / 27 Aralık 2022 13:44

    (Devamla) Bir kaç onyılda düzelemeyecek kadar büyük bir iktisadi yıkımın yanısıra (Bundan daha önemli olan) bir toplumsal çürüme içindeyiz. Bizi biz yapan değerler; (millet olma duygusu, toplumsal ahlak vb,)büyük eşitsizliklerin yaşanması sonucu kaybolmaya yüz tutmuş. Biz hâla meleklerin cinsiyetini tartışır gibi, Altılı Masa'nın adayının tartışıyoruz.

    Yanıtla (1) (0)
  • Bekçi Murtaza / 27 Aralık 2022 09:22

    Medine açık üniversite olduğu için mi bedeviler katlanabilir cep telefonunu buldu?

    Yanıtla (7) (4)
  • Ahmed 61 / 27 Aralık 2022 13:42

    Bekçi efendi;Ağirette cebtelefonundan sorulmayacak!anladın.

    Yanıtla (3) (2)
  • Okur / 27 Aralık 2022 13:30

    Evet, o başa gelmesi için çok uğraştığınız "İslamcılar, alnı secdeye değenler" 20 küsur yıldır iktidarda. Sonuç? Başta ekonomi olmak üzere; adalette, liyakatte, kültürde, dış politikada, toplumsal ahlakta, yerlerde sürünüyoruz. Yolsuzlukta, enflasyon oranında dünya lideriyiz. Cezaevleri ağzına kadar dolu, sokaklar suç örgütlerinin elinde, insanların yarına güveni yok, herkes yurtdışına kaçma peşinde.

    Yanıtla (7) (1)
  • Karar okuru ankara / 27 Aralık 2022 13:28

    Sayın yazar,Türkiye'yi dindarlar yönetiyor söyleminizi kabul etmiyorum.Benim okuduğum KUR'Ana göre:ALLAHIN YAPMAYIN dediği,yasakladığı her şeyi bu ikdidar yapiyor,yapmaya devam ediyor.Adetsizlik,kul hakkı,yalan,iftira,inkar,!kumpas,yolsuzluk,haksizlik ..vb.hepsini yapti,yapmaya devam ediyor.O zaman bunlar nasıl dindar oluyor?.

    Yanıtla (6) (0)
  • insan haklari savunucusu / 27 Aralık 2022 03:19

    Diyanet Isleri Baskani Taliban'a ogut vermis....Taliban gibi bir orgut Diyanet isleri Baskani'ni umursamaz. O bir yana, ulkemizde onmilyonlarca insan Diyanet isleri Baskani'nin bu ulkenin vatandaslarina verdigi ogutlerin cogu ile hemfikir degil. Hatta verdigi bazi ogutleri utanc verici buluyorlar....Seriatla yonetilen ulkelerde kadinlarin cilesi bitmez. Seriatla yonetilmeyen musluman ulkelerde bile Islam guncellesmedikce kadin haklari buyuk bir sorun olmaya devam edecektir.

    Yanıtla (4) (3)
  • Bekir / 27 Aralık 2022 10:53

    Hangi kadın hakkı.Hergün bir kaç tane öldürülen kadınların hakkı mı.Umumhanelerde barlarda pavyonlarda çalışan kadınların hakkı mı.Her gün akşama kadar emeği asgari ücrete sömürülen kadınların hakkı mı.Kadın hakkı diye diye kadınları ne hale getirdiniz.Hala kadın hakkı diyorsun.

    Yanıtla (1) (6)
  • HAYRETİ MÛCİP / 27 Aralık 2022 11:58

    Kardeş arkadaşın dediği farklı bir şey mi ki ! O da kadın haklarından yani kadınların insanca yaşamasından bahsediyor !

    Yanıtla (2) (0)
  • Bekir / 27 Aralık 2022 13:28

    Benim bahsettiğim kadınlar o savunucu arkadaşın kadın hakları sayesinde bu günkü haldeler.Senin anlamadığın onunda açıkca söylemediği gerçek budur.

    Yanıtla (0) (4)
  • Mutlu Kırımhan / 27 Aralık 2022 13:28

    İlahiyat fakültelerinde görev yapan akademisyenlerin ülkemizdeki tarikat ve cemaatlerin kızların eğitim haklarını engellemeleri ne söyleyecek bir sözleri yok mu.Topluca bir yürüyüş yaparak ve basın açıklaması yaparak bu konuda yardımcı olurlarsa fena mı olur?

    Yanıtla (3) (1)
  • Ahmed 61 / 27 Aralık 2022 13:28

    Hiç bir siyasi partinin islam'a herhangi bir katı ve menfaati olmaz.Peki bizdeki kadınlardan sorumlu bakanlarımızın aileye ve kadınlarımıza İslami açidan nasıl menfaatleri olmuştur?

    Yanıtla (2) (2)
  • H.Ak / 27 Aralık 2022 13:19

    Biz taharet musluğunun faziletlerini tartışırken,seccadede domuz figürü mü var mı,yok mu ? Hocam kulağıma su damladı acaba 61'e yakalandım mı ? gibi derin felsefi tartışmalar yaparken olanlar oldu.

    Yanıtla (3) (2)
  • KARAR OKURU / 27 Aralık 2022 13:15

    Bu iktidarın 20 yıllık yıkım dönemi sonunda yaptığı tek iyilik; bu kafa yapısının ülkeyi yönetmemesi gerektiğini göstermesidir. Umarım bu gerçek , toplumun çoğunluğu tarafından anlaşılmıştır..

    Yanıtla (6) (0)
  • ADALET / 27 Aralık 2022 12:56

    Örneklik aramıyorum,hak nerde ,hukuk nerde insaf nerde,vicdan nerde ADALET nerde,Allah korkusu nerde ? Bütün bu ulvi duygular yıkık bina enkazı gibi yerlerde sürünüyor,Dindar kadro iktidarına örnek olacaklarmış PEH PEH ! Şair Eşref merhum öz kardeşimi reddederim mezarıma gelmesin,ondan fatiha beklemem ,mezar taşımı kırmasın yeter. diyordu. Dindar kadrolardan o kadar yıldım,sıtkım sıyrıldı, ki .

    Yanıtla (1) (1)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 08:13

    Islam evrensel insan haklari ile bulusmak zorunda. 1400 sene once colde yasayanlarin ihtiyaclarina sunulan cozumler bu gunun insanina yetmiyor.

    Yanıtla (6) (2)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 10:34

    08.13...evrensel dediğininz beşeri hısuslar İslam ile buluşsun.

    Yanıtla (1) (3)
  • HAYRETİ MÛCİP / 27 Aralık 2022 11:53

    Cep telefonu, bilgisayar , araçlar, uçaklar, bütün dünyadaki makine ve cihazlar , sayısı tam bilinmeyen ve hiç biri müslümanlarca icat edilmeyen ilaçlar vs. bunların hangisi 1400 sene önceki islamiyetle buluşacak canı kardeşim !

    Yanıtla (4) (1)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 12:50

    Anlamayana ne deyim..

    Yanıtla (0) (1)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 12:25

    Din ile inanç aynı değil, yüzyıllardır içinden çıkamadığımız konu bu .bütün dinler önce inanç olarak ortaya çıkar. güçlendikçe kurumsal (teşkilatlı) bir yapıya dönüşür. çok güçlü bir 'din bürokrasisi' oluşur. her şeye bu bürokrasi karar verir. bu yapının içinde insanın rolü çok azdır. sadece istenilenleri yapar. etken değil, edilgendir. halbuki insanın ihtiyaç duyduğu din değil inançtır.

    Yanıtla (1) (0)
  • Ali Namlı / 27 Aralık 2022 11:45

    Dünyada 57 adet müslüman olan ülke var , ancak bir ikisi hariç hiç birindeki islamiyet anlayışı ve uygulaması birbirine uymaz ! Bizdeki islamiyet anlayışını ve uygulamasını da özellikle 20 yıldan beri islamiyet referansıyla ülkeyi yöneten iktidarın tutum ve davranışlarında görüyor ve yaşıyoruz ! Ne diyelim ?

    Yanıtla (8) (1)
  • Sadık / 27 Aralık 2022 11:43

    Sadece müslümanlar için değil bütün insanların örnek alması gereken kusursuz kılavuz Hz.Resulullah s.a.v. dır.O'na tabi olanlar ebediyyen kurtulacaktır.Başka başka örnek edinenler de ebediyyen hüsrana gidecektir.

    Yanıtla (8) (9)
  • Hayri / 27 Aralık 2022 11:22

    Sağcıların söylemleri muhalefetteyken gayet güzel, ancak iktidar olduklarında adalet, insan hakları, özgürlük, ekonomi yönetimi, yolsuzlukla mücadele vb. bütün alanlarda kendilerinden öncekileri rahmet okutuyorlar. Aslında herhangi bir konuda olgunluğa erişemediklerini, iktidarın nimetlerinden yararlanmak için her yolu mubah gördüklerini açıkça gösteriyorlar. Bu haliyle sağcı iktidarlar İslamın önündeki en büyük engeldir!

    Yanıtla (6) (1)
  • cumhur / 27 Aralık 2022 11:13

    Menfaat dinin önüne geçiyorsa onu dini menfaattir!Hz Muhammet ve dört halifesinin hangisi görevlerin zamanında zenginleştiler?Hiçbiri.Dinde zorlama yoktur!Herkesin dini kendinedir!Her koyun kendi bacağından asılır!Öyle bir durumdayız ki!Hani bir söz vardır "Baba hırsız tuttum..."Allah iyilere ve doğrulara yardım eylesin.

    Yanıtla (10) (1)
  • emekli müfettiş / 27 Aralık 2022 10:45

    "...Dindar..." mı? "...dinbaz..." mı? değerlendirmek gerekir, kanaatindeyim. Saygı ve sevgiyle.

    Yanıtla (9) (0)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 00:42

    Islam dini erkeklere hitap eden bir din. Kadinin sadece ortunme ve cocuk dogurma ozgurlugu(!) var. Kadinin mirasi yarim, sahitligi yarim, egitimi kisitli. Islam evrensel insan haklarindan fersah fersah uzak.

    Yanıtla (38) (14)
  • Eski yol / 27 Aralık 2022 09:41

    Laikliğin de kadını ne hallere düşürdüğünü de yazsaydın. Sokaklarda evlerde eşleri ve en yakınları tarafından öldürülen kadınlar niye öldürülüyor onu da yazsana.Bu duruma sebeb olanda yine din midir hadi buyur cevap yaz.

    Yanıtla (2) (8)
  • muzaffer / 27 Aralık 2022 10:32

    Din değil, İslami kültürü din diye dayatmaktır.

    Yanıtla (2) (0)
  • Ali / 27 Aralık 2022 09:52

    Demekki dini referanslarla insan olunmuyormus. Dünyanın en huzurlu ülkelerinde insanlar dinlerden uzak hayat yaşıyorlar. Buna örnek olarak İskandinav ülkeleri gösteriliyor, %80 dinsiz insanlar.

    Yanıtla (5) (1)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 10:39

    00.42....evrensel dediklerin al senin olsun.

    Yanıtla (1) (3)
  • Adem / 27 Aralık 2022 10:39

    Örnek ?? Adalet konusunda gösterilen tek örnek Hz Ömer aradan 1500 yıla yakın geçti maalesef İslam dünyası adalet için gösterebileceği başka örnek bulamadı. Bu sorgulanmalı.

    Yanıtla (9) (1)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 08:00

    Din ile devlet kaynastigindan beri millet hem dinden hem devletten sogudu.

    Yanıtla (8) (3)
  • yorgun / 27 Aralık 2022 10:37

    08.00...Din ile devletin kaynaşması iyidir.

    Yanıtla (0) (10)
  • Mr / 27 Aralık 2022 10:36

    Dinler ve kutsal kitaplar insanları korkutarak istediği gibi yönetmek için kötü yöneticilerin kullandığı araç olmuştur.

    Yanıtla (14) (1)
  • O aslan / 27 Aralık 2022 10:17

    Hocam bütün bunlari bilmek için Hz Muhammed öncesi Arap toplumunda kadının durumuna bakmak yeterli. O zaman Hz Muhammed'in kadın hakları açısından yaptığı devrim niteliğinde ki hakları görürüz.

    Yanıtla (5) (7)
  • O aslan / 27 Aralık 2022 10:11

    Teşekkürler sayın hocam. Canlı varlıkların devamlılığı açısından yaratılış itibariyle birinin dışı birinin erkek olması icabın dan hareketle yaratılmıştır. Ve tanrı bütün canlıları nitelikleri yani zeka akıl kabiliyeti açısından eşit olarak yaratmıştır. Aksi Allah'ın adaletine aykırı olurdu. Yani kısaca O ülkelerde yaşananların dine Allah'a fatura edilmesi cehalettir. Bu kafada olan ülkelerle olmayan ülkelerin durumu ortada.

    Yanıtla (3) (0)
  • Okur / 27 Aralık 2022 01:38

    İslamcılar, herhangi bir yerde islami uygulamalar konu olunca, hemen batıda ilgili yada ilgisiz bir örnek bulurlar. Çoğu “ama onlarda”cıdır. Verdikleri örneklerde ya yalan yada yanlıştır. Amışların erkekleri de okula gitmez. Hem bunun nedeni İncil değildir. Ama , Taliban’ın kaynakları ise İslam’dır.

    Yanıtla (15) (4)
  • Eski yol / 27 Aralık 2022 09:52

    İslam'ın ilk emri 'oku'dur.Kadınlar okusun ama erkeklerle bir arada değil.Kadınlar çalışsın ama erkeklerle aynı mekanda değil.İslam'ın istediği şey erkeklerin rahatsız edici şehevi meylinden kadınların uzak olmasıdır.Erkeklerin işine gelmeyen de budur.Kadın hakları diyenler yalan söylüyor.İstedikleri şey kadınlara yakın olmaktır.

    Yanıtla (2) (10)
  • Gazi / 27 Aralık 2022 09:20

    İslam dininin emir ve yasaklarına baktığımızda hiç bir kusur yok.Kusur dinimizi kendi süfli emelleri için kullanan hain ve zalimlerde.Müslümanların yöneticilerini seçerken konuşmalarına değil yaptığı işlere baksalar yeter.

    Yanıtla (9) (2)
  • cengiz / 27 Aralık 2022 08:49

    Afganistanı eleştiren Diyanet Yanı başında Cemaatler basbas bagırıyor kızçocuklar okula gidemez diye onlara ne den sessiz.

    Yanıtla (18) (0)
  • Tyson / 27 Aralık 2022 08:45

    Erdoğan hiçbir zaman demokrat olmadı, olmayacak.

    Yanıtla (13) (1)
  • Hikmet / 27 Aralık 2022 08:36

    Uygulayanların adalet anlayışı neyse sonuç da odur . Halk hangi durumda ona bakmak lazım. doğru tepki verme özelliğine sahip mi ? Malesef halkımız bizler bu konuda ya tepki vermiyoruz ya da verincede olçüyü kaçırıyoruz....

    Yanıtla (1) (0)
  • Muhriç / 27 Aralık 2022 08:36

    Maalesef numune olarak gösterebileceğimiz bir tane bile iyi örnek yok. Suudi Arabistan'a, İran'a, Afganistan'a bakıp da İslam adına üzülmemek mümkün mü? Yirmi yıldır "İslamcılar" ın yönettiği ülkemizin hukuk, insan hakları, yolsuzluklar ligindeki başarıları(!) da göz kamaştırıyor değil mi? El Kaide'yi, İşid'i, Boko Haram'ı hiç söylemeyeyim. İslamı savunma adına diyebildiğimiz tek şey; "canım İslam bu değilki" den ibaret. Çok yazık ediyoruz...

    Yanıtla (11) (0)
  • Hikmet / 27 Aralık 2022 08:23

    İslam ; şahıslarla temsil edilir algısı İslam devletlerle temsil edilir algısi eksik bir algıdır İslami şuanki Araplara iranlılara veya siyasal islamcılara indirgeyemezsiniz İslam tarihine baktığımızda şahısların hatası veya şahısların iyi yönetimi hep ön plandadır.Yezide bakıp tüm Emevi devleti kötüveya Ömer bin Abdülazize bakıp da tüm emeviler iyidir diyemeyiz. Demokrasiler içinde aynı şeyler geçerlidir bizdeki siyasal islamcıların demokrasiye bakış açıları ile Demirel'in Ecevit'in farklıdır.

    Yanıtla (1) (0)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 08:15

    Muslumanlarin cevreye bakisi nedir, iklim sorununa cozum onerileri nelerdir mesela? Bunlari tartisirlar mi sohbetlerinde?

    Yanıtla (4) (1)
  • kararla kararlı / 27 Aralık 2022 07:39

    Sn.Taşgetiren, umarım bu önemli uyarılarla dolu yazınız devletin en tepesine ulaşır.

    Yanıtla (3) (0)
  • Selim / 27 Aralık 2022 07:35

    Ahmet hocam, kadın politikalarında sorunsuzmuyuz ki. Kızlarımız başörtüsü ile üniversiteye gidiyorsa başları göğemi değiyor. Eğitimin içi boşalmış, kızlarımızdaki aidiyet duygusu dibe vurmuş, hatta kendi mahallelerine isyan ve protesto süreçleri başlamış. Siyasal İslamcılığın kaçınılmaz savruluşu bu. İslamı siyasete alet etmenin hazin ve esef verici sonucu bu.

    Yanıtla (5) (1)
  • Antitrol / 27 Aralık 2022 07:11

    Sn.Taşgetiren makalenize örnek yaptığınız kişinin sözleri ne kadar ciddiye alınabilir?

    Yanıtla (1) (1)
  • Karar Okuru / 27 Aralık 2022 06:15

    Afganlar önce insan, sonra Müslüman, en son egemen Afgan devletinin vatandaşları. Dolayısıyla dünyadaki 8 milyar onlara insanlık namına hesap sorabilir. Sonra 1.5 milyar Müslüman da İslam adına hesap sorar. Birkaç milyon vatandaşı da yönetime idari konularda hesap sorabilir. Afgan bakanın açıklaması boştur.

    Yanıtla (1) (1)
  • SG / 27 Aralık 2022 05:41

    İslamcılar İktidara geldiler Şeyhülislam Hayrettin Kahraman(Eski FETOCU) KOMİSYON HELAL.İKTİDARIN devamı için kurtlu BULGURU yiyin.Alti yaşındaki çocuğu evlendirin vs.Haramlar helal,Helaller haram oldu.Camiler boşaldı Kiliseler çoğaldı.Yeni bir içtihat kapısı açıldı.Herkese GÜNAH işleme ÖZGÜRLÜĞÜ getirildiler Nokta

    Yanıtla (6) (1)
  • Nihat AdIgüzel / 27 Aralık 2022 04:39

    AK Parti iktidarı son yollarda yargıyı silah olarak kullanmakta ve yargıya olan güveni sarsmaktadır.Ykın geçmişte vefat eden İsmailağa cemaatinin lideri konuşmalarında defalarca” kız çocuklarınını okula göndermek zinhar haramdır”demesine rağmen;bu yanlışı doğrularcasına onbinlerce kişi cenazesine katılmıştır.Bu söylemin taliban fetvasından farklı bi yanı yok

    Yanıtla (5) (0)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 03:10

    Muslumanligin ne olmadigini anlatmaktan vaz gecin. Ne oldugunu bir guzel tarif edin. Biz de gonlumuzu acip acmayacagimiza karar verelim.

    Yanıtla (7) (0)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 03:08

    Islamin ne olduguna, nasil temsil edilecegine kim karar verecek? Taliban da, musluman kardesler de, hizbullah da, Iran'in mollalari da, Suudi diktatorlugu de ne bileyim daha bin cesit islam iddiasi olanlar da, herkes kaynak olarak ayni kitabi gosteriyor. Din boyle degil, falanca grup musluman degil demekle is bitmiyor. Nedir muslumanlik, musluman kimdir? Kime musluman diyecegiz? Ismini koyarak yasayan iyi bir ornek soyleyin, arkasindan gidelim. Var mi iyi bir ornek?

    Yanıtla (5) (1)
  • karar okunur / 27 Aralık 2022 02:51

    "Taliban'ın zaferi" „İslam zaferi“ türünden ne yazılar okutmuşlardı. Birazcık kıyısından köşesinden eleştirenlere ne sert sözler söylenmişti. Daha geçenlerde „gerçek islamı yaşattıklarını, Türkiye'nin aksine saf islam istediklerini belirtmiş, Türkiye gibi olmayacağız“ demişlerdi. Adamlar „şeriat budur“ diyor. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez bir ülkenin iç işlerine karışmış olmuyor mu? "Taliban ile aynıyız" diyen Erdoğan'a karşı ayıp olmadı mı?

    Yanıtla (4) (1)
  • A. Şevket Börtücen / 27 Aralık 2022 02:08

    Sn Taşgetiren, İslam'ı başka ülkelerdeki uygulamalarla ve başka inançlarla mukayese ederek sorgulamanız, yazınıza ufuk açıcı bir özellik katmıştır. Ülkemizdeki 'eğitim eksikliği' yanında, eğitimdeki -din bilimleri dahil- en büyük eksiklik, bazı olguların ve gerçeklerin objektif bakış açısıyla ele alınamamasıındadır... Bunlar içinde 'cinsiyet' ve 'üreme' gibi doğal konulardaki eksiklikler, insanların, "kadın erkek çoluk çocuk" barış içinde bir arada yaşamalarına büyük bir engeldir.

    Yanıtla (1) (0)
  • karar okuru / 27 Aralık 2022 01:15

    Önümüzdeki seçimde Sadet Partisinin de içinde olduğu 6'lı masa iktidara gelirse, İslam adına bugünkü iktidardan daha iyi bir örneklik oluşturur ve islam adına örneklik problemi ortadan kalkar. Bunu mu demek istiyorsunuz sayın Yazar.

    Yanıtla (5) (10)
  • okur / 27 Aralık 2022 01:13

    mızrak cuvala sıgmıyor. ıletısım cağında azıcık tarıhı arastıran azıcık kutubı sıtte okuyan ne ıle karsı karsıya olduğumuzu zaten anlar. gerisi cehennem korkusu, kral cıplak!

    Yanıtla (9) (2)