Yaz saatiyle Avrupa’da mesai kaybediyoruz

Yaz saatiyle Avrupa’da mesai kaybediyoruz

Kalıcı yaz saatine ihracatçıların tepkisi sürüyor. Üretimlerinin yüzde 89’unu Avrupa pazarlarına satan Egeli hazırgiyimciler, “AB ile saat makası açılıyor, iş görüşmelerinde sabah mesaisini kaybediyoruz” dedi. Motivasyon kaybı da yaşandığını vurgulayan hazırgiyimciler, Danıştay kararının uygulanmasını istedi.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Türkiye’de yaz saatinin kalıcı hale getirilmesi kış aylarında Türkiye’nin Batı ile olan saat farkını artırdı. Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya gibi Avrupa ülkeleriyle mesai çakışması minimuma inmeye başladı. Bu durum, Batı ülkelerine Türk ürünlerinin pazarlanması için yapılan iş görüşmelerini aşağı çekmeye başladı. Buna tepki gösteren hazır giyim ihracatçıları, “AB ile saat makası açılıyor, iş görüşmelerinde sabah mesaisini kaybediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. İhracatçılar, bu kayıpların önlenmesi için Danıştay’ın yaz kararının uygulanmasını istedi. Kalıcı yaz saati uygulamasının ihracat açısından etkilerini değerlendiren Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, Türkiye ile İngiltere arasında 3 saatlik, Almanya, İspanya, Fransa gibi ülkelerle de 2 saatlik fark oluştuğuna işaret etti. Kızılgüneşler, “Çalışma saatlerimiz arasındaki uyumsuzluk makası iyice açılıyor, öğleden önceki mesaiyi tamamen kaybediyoruz. Ancak saat 14.00’den sonra iş görüşmelerine geçebiliyoruz. Çalışanların sabah karanlığında işe gelmek durumunda kaldıkları için yaşanan motivasyon kaybı da verimliliği olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’nun yaz saatini kalıcı hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmasının bu konuda eski uygulamaya dönüş için bir fırsat olduğunu ifade eden Kızılgüneşler, şöyle devam etti: “Hükümet, aldığı kararın arkasında durmak ve geri adım attı izlenimi vermek istemeyebilir. Bu kararı alanlar açısından empati yaptığınızda haklılık payları da olabilir. Ancak, toplumun büyük kesiminin bu uygulamadan memnun olmadığı ortada. Bu şartlarda Danıştay’ın aldığı karar hem hükümeti, hem de bu uygulamadan mutsuz olan kitleleri rahatlatacak bir karar. Hükümeti yanlıştan dönmek için bu fırsatı değerlendirmeye davet ediyoruz.”

Yaz saati uygulamasının kalıcı hale gelmesine başından beri karşı çıktıklarını hatırlatan EHKİB Başkanı Kızılgüneşler, “Hazır giyim sektör yıllık 17 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin yıllık 1 milyar 224 milyon dolarlık ihracatının yüzde 89’u Avrupa’ya yapılıyor. Türkiye’yi Euro bölgesinden uzaklaştıracak her türlü adımın ticaretimize olumsuz yansıdığını deneyimlerimizle biliyoruz” dedi.

KAYBETTİKLERİMİZ DAHA FAZLA 

Kalıcı yaz saati uygulaması ile 540 milyon TL, bir başka değişle 150 milyon dolarlık enerji tasarrufundan söz edildiğine vurgu yapan EHKİB Başkanı Kızılgüneşler, “Bu konuda Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)’nın, kalıcı yaz saatine geçilmesi nedeniyle elektrik tüketiminin azalmadığı, aksine geçen senenin aynı dönemine göre 2015 ve 2016 yılları Kasım ayları kıyaslandığında yüzde 6.53 oranında artış olduğuna ilişkin bir raporu var. Biz hem maddi hem de psikolojik olarak kaybettiklerimizin daha fazla olduğunu düşünüyoruz. AB ile saat farkımız yeniden açılmaz ise biz bu rakamın daha fazlasını ihracat ile ülkemize kazandırabiliriz” ifadelerini kullandı. 

540 MİLYONU İHRACATLA KAPATALIM

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise uygulamaya en başından itibaren karşı çıktıklarını hatırlatarak, yanlıştan dönülmesi için Danıştay kararının bir fırsat olarak değerlendirilmesini önerdi. Hazır giyim sektörünün yıllık 17 milyar dolarlık ihracatının yüzde 73’ünün AB ülkelerine yapıldığını hatırlatan Hikmet Tanrıverdi, bu nedenle yaz saati uygulamasından en olumsuz etkilenen sektörlerin başında geldiklerini söyledi. Hikmet Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalıcı yaz saati uygulaması ile 540 milyon TL, bir başka deyişle 150 milyon dolar civarında tasarruftan söz ediliyor. Biz hem maddi hem de psikolojik olarak kaybettiklerimizin daha fazla olduğunu düşünüyoruz.” Uygulama nedeniyle sabah karanlığında yola çıktıkları için motivasyon kaybına uğrayan milyonlarca çalışan ve öğrencinin mağdur olduğunu hatırlatan Tanrıverdi, Danıştay kararının yanlıştan dönülmesi için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN