Yatırımda tasarruf yapamayız

Yatırımda tasarruf yapamayız

Başbakan Yıldırım, yeni OVP’yi açıkladı. “Her şeyden tasarruf olur ama yatırımdan olmaz” diyen Yıldırım, küresel ekonomideki olumsuzlukların da etkisiyle büyümeyi % 4,5’ten % 3,2’ye düşürdü, işsizliği ise % 10,5’e yükseltti.

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yanı sıra kamu kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katılımıyla, yeni Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.    

BÜYÜME 3’ÜN ÜZERİNDE

“Yüzde 3-4 bandında bir büyüme bizim asla hedeflediğimiz değil. Ancak küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor” diye konuşan Yıldırım, “2017-2019 dönemlerinde büyüme oranını artıracağız. Çünkü 2023 hedeflerine doğru giderken düşük büyüme bizim işimize yaramıyor. Bu, yüzde 5'in altında olmayacak” ifadelerini kullandı.      

ENFLASYON YÜZDE 7,5

Yıldırım, OVP'nin 5 temel amacı bulunduğuna vurgu yaparak, bunlardan birinin siyasi ve ekonomik istikrar olduğunu söyledi. İstikrar olunca kapsayıcı bir büyümeyi de gerçekleştireceklerini vurgulayan Yıldırım, ikinci temel amaçlarının da enflasyonu düşürmek olduğuna dikkati çekerek, “Öngörülemeyen bir şey olmazsa yüzde 7,5 seviyesinde bir enflasyon ile sezonu kapatmış oluyoruz. Seneye enflasyon oranımız yüzde 6,5, 2018’de ise yüzde 5 seviyesine gerilemiş oluyor” diye konuştu. Yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerine dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu: “Her şeyden tasarruf olur ama yatırımdan kısıtlama olmaz. Yatırım ülkeyi geleceğe hazırlamaktır. Yatırımın kalitesi de önemli. Altyapı yatırımlarına, istihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak ayıracağız. İlk yatırımları 2017'de 2016'ya göre artırmış olacağız. Bunların bir kısmını bütçeyle yapacağız ama büyük bir kısmında da alternatif finans yöntemlerini kullanacağız.”

BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 1,6

Başbakan Yıldırım, 2017 yılına ilişkin bütçeyi yaptıklarını 17 Ekim'de Meclis'e sunacaklarını belirterek, “2017 yılında bütçe açığını yüzde 2'nin altında tamamlamış olacağız. Turizm gelirlerimiz yüzde 40 azaldı, sonra biraz toparladı. Tarımda da maalesef kurak bir yıl geçirdik. Bütün bu olumsuzlara rağmen, bütçe açığını yüzde 1,6 düzeyinde tutmayı başardık. 2017'de bilerek 1,9'u hedefliyoruz. 2018'de tekrar azalacak” ifadelerini kullandı.      

İHRACATÇIYA İLAVE DESTEK

“Satarken azimli, alırken nazlı olacağız” diyen Yıldırım, “Diyelim 1 milyon dolarlık ihracat yapıyorsun, geldin dedin ki, ‘Bu sene ben 200 bin dolar daha fazla ihracat yapacağım’, yapacağın bu 200 bin dolar için sana ilave destek vereceğiz, artıracağın miktar için destek verilecek. Eximbank'ın destek bütçesini artırıyoruz, 3 katına çıkarıyoruz. Böylece cari açığı azaltma yönünde kararlı bir programımız olacak” açıklamasında bulundu.

İŞ YERİ AÇMAK KOLAYLAŞACAK

Esnafların iş yeri açmalarında büyük sorun olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti: "Belediyeler ayrı hatırını soruyor, bakanlıklar ayrı hatırını soruyor. Kapı kapı dolaşıyor. Bir sürü de para harcıyor dükkan açmak için. Bunları şimdi basitleştiriyoruz." 

OKULLAR TAM GÜN OLACAK

Eğitim alanında yapılacak çalışmalara ilişkin bilgiler veren Yıldırım, uzun vadeli büyümenin esasının insana yatırım olduğunu dile getirdi. Yıldırım, şöyle devam etti: "Bunun için de 2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz. Yani tekli öğretim olacak. Öğrencilere 'kötü haber.' Yarım gün okuyacaklardı, tam gün okuyacaklar ama daha çok şey öğrenecekler. İkili öğretim 2019 sonuna kadar tarihe karışmış olacak. Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitimi zorunlu hale getireceğiz.  Yabancı dil bilme oranımız kıyasladığımız civar ülkelere göre maalesef istediğimiz düzeyde değil. Onun için 4+4+4 sisteminin ilk 4'ten sonraki 5. yılında yabancı dil eğitimi mecburi hale gelecek. Çıraklık eğitimi de zorunlu eğitim kapsamına alınacak."

ÖZELLEŞTİRMEDEN 15 MİLYAR LİRA

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yıl sonuna kadar 15 milyar, gelecek yıl ise 13 milyar lira özelleştirme geliri hedeflediklerini söyledi. Ağbal, 22 ilde kapsamlı bir yatırım hamlesi başlatıldığını belirterek, "Dolayısıyla 2017 yılında yatırım harcamalarını, başta bu nedenle artırıyoruz. Diğer taraftan 2017 yılında bütçemizin hem gelir hem de harcama tarafında önemli kararlar alıyoruz ve bütçe açığını bu sayede yüzde 2'nin altında tutmayı sürdüreceğiz" dedi.  Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da 2017'de bütçe açığının yüzde 1,9'a çıkmasının temel nedeninin yatırımlardaki önemli artış olduğunu kaydetti.

‘ARABULUCULUK SİSTEMİ’ YOLDA

İş uyumsuzlukları veya uyuşmazlıklarıyla ilgili her konunun mahkemeye gittiğine ve bunun yıllar sürdüğüne işaret eden Yıldırım, hem şikayetçinin hem davalının mağdur olduğunu, çalışma hayatının olumsuz etkilendiğini belirtti. Yeni bir ‘Arabuluculuk Sistemi’ getireceklerini bildiren Yıldırım, "Daha küçük hak ihlalleri olduğu düşünülen konularda arabuluculuk mekanizmasını getireceğiz ve böylece mahkemelerde sürünmeden, oturup anlaşacaklar, işlerine devam edecekler" diye konuştu. Başbakan Yıldırım, yargılama sürelerinin kısaltılmasının asıl hedeflerinden biri olduğunu da sözlerine ekledi.

EN KÖTÜSÜNÜ DÜŞÜNDÜK

Başbakan Yıldırım, başka bir soru üzerine, OVP tahminlerinin kötümser, karamsar tahminler olduğunun altını çizerek, "Olabilecek en olumsuz tahminleri buraya yansıttık ama günü geldiğinde daha iyi oranlarla da karşılaşacağımızı söyleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu. Yeni OVP kapsamındaki dış ticaret hedefleri hakkında da bilgi veren Yıldırım, 2017 yılında ihracatın 153 milyar dolar, ithalatın 214 milyar dolar olarak gerçekleşmesini beklediklerini dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN