Özellikle vergi konularında herkesin duyduğu mukimlik belgesinin ne olduğu ve kelime anlamının ne işe yaradığıyla beraber nereden ve nasıl alındığı vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Mukimlik belgesi nedir? Mukimlik belgesi nasıl alınır? Mukimlik belgesi nerede kullanılır? İşte detaylar…
Vergi alanında duymaya alışık olduğumuz bazı kavramlar ve belgeler bulunuyor. Bundan dolayı herkes tarafından merak konusu ola mukimlik belgesi hakkındaki detayları bu yazımızda sizlere vereceğiz.
MUKİMLİK BELGESİ NEDİR?
Kelime anlamıyla mukim, bir yerde oturan ya da yerleşen anlamındadır. Yani arapça kökenli olan bir kelime dilimize dahil olarak kamu kurumlarında kullanılıyor. Mukimlik belgesinin çıkışı da buradan gelmektedir. Yani bir şekilde yerleşim belgesi anlamı taşıyor. Bu belgeye ikamet belgesi dememiz de mümkündür. bir nevi ikamet belgesi olan bu belge adres için değil de vergi için kullanılmaktadır. Bundan dolayı ismi bu şekilde kaydedilmiştir. Mukimlik belgesi çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına bağlı olarak işlev görüyor. Ve taraf diğer ülkede gelir elde eden kişi için o ülkede de vergi mükellefi olduğunu gösteren bir belge anlamına geliyor. Resmi olarak mukimlik belgesinin ne olduğu ise şu şekilde:
“Mukimlik belgesi, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasına taraf diğer ülkede gelir elde eden bir kişinin, anlaşmada yer alan vergi avantajlarından yararlanmak istemesi halinde, ödemeyi yapacak diğer ülkedeki kişiye ibraz etmesi gereken ve kendi ülkesinde yerleşik (mukim) ve vergi mükellefi olduğunu gösteren bir belgedir.” Şeklindedir.
Bu belgeyi alan kişi çifte vergilendirmeyi önlemiş olacak ve vergi anlaşmalarından ve avantajlarından da yararlanmış olacak.
MUKİMLİK BELGESİ NASIL VE NEREDEN ALINIYOR?
Büyük mükellefler için Vergi Dairesi Başkanlığı yeterli olacaktır. Ek olarak Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Trabzon Vergi dairesi başkanlıkları da bu konuda bir çalışma yapmaktadır. Bu belgeleri düzenlemeye yetkisi olan makamlar ise:
• Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı, kendi mükellefleri,
• Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Trabzon Vergi Dairesi Başkanlıkları,
Türkiye’de tam mükellef olan gerçek ve tüzel kişilerin mukimlik belgesi temini için yukarıda belirtilen mukimlik belgesini düzenlemeye yetkili makamlara aşağıdaki belgelerle birlikte başvurmaları gerekmektedir. Bu belgeler ise:
• Dilekçe (ek 1)
• Tam mükellef kişiler için ayrı dilekçe (ek 2)
• Örnek dilekçe (ek 3)
• Ek 4’te yer alan yabancılar için talep soru formu
• Yunanistan yetkili makamlarına verilmek üzere mukimlik belgesi talep eden gerçek veya tüzel kişilerin,
• EK-5’te yer alan Yunanca formun ilgili bölümlerini kendileri doldurmak suretiyle Türk yetkili makamlarınca düzenlenecek mukimlik belgesi ile birlikte Yunanistan yetkili makamlarına ibraz etmeleri gerekmektedir.
• Avusturya yetkili makamlarına verilmek üzere mukimlik belgesi talep eden gerçek veya tüzel kişilerin ise;
Gerçek kişiler (ZS-QU1) formunu ve tüzel kişiler (ZS-QU2) formunu
• Bu kişiler bu formların, “Gelir Elde Eden Kişiye İlişkin Bilgiler”, “Gelir Elde Eden Kişinin Beyanı” ve “Vergiye Tabi Olmayan Avusturya Gelirine İlişkin Bilgi” başlıklı 1, 2 ve 3. bölümlerini doldurarak Türk yetkili makamlarınca düzenlenecek mukimlik belgesi ile birlikte Avusturya yetkili makamlarına göndermeleri gerekmektedir.
Bu belgeleri resmi site üzerinden de alabilirsiniz.
Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması kapsamında alınacak olan bu belge için özel hükümlerden faydalanmak amacıyla yeni bir belge almak gereklidir. Gerçek ya da tüzel kişi olmanızın gerektirdiği belgelerle yukarıdaki mukimlik belgesi düzenlemeye yetkili makamlara başvuru yapmanız gerekli olacaktır. Şayet mukimlik belgesi almazsanız bir şekilde KDV sebebi ile ceza alabilirsiniz.
MUKİMLİK BELGESİ NE KADAR SÜREYLE GEÇERLİ?
Mukimlik belgesi bir defa alındıktan sonra sürekli olan bir belge değildir. Belirlenen sürenin aşılmasıyla tekrardan bu belgeyi almak için başvuruda bulunulur. Bir takvim yılına ilişkin mukimlik belgesinin, ilerleyen yılın dördüncü ayına kadar geçerli ve söz olan belgenin her sene yenilenmesi gereklidir.