Türkiye’nin önde gelen liselerinden mezun olan öğrenciler yurtdışını tercih ediyor. 2024’te İstanbul Erkek Lisesi mezunlarının yüzde 89,74’ü yurtdışına giderken, Galatasaray Lisesi mezunlarında bu oran dört yılda yedi kat artış gösterdi. TÜİK verileri de beyin göçündeki artışı doğruluyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021-2023 yıllarına dair “Yükseköğretim Beyin Göçü” verileri ve Euronews’in Türkiye’nin önde gelen liselerindeki mezunların tercihleri üzerine yaptığı araştırma, beyin göçü konusunda çarpıcı bir tablo ortaya koydu. Türkiye’nin en iyi liselerinden mezun olan öğrencilerin büyük bir bölümü eğitimlerine yurtdışında devam etmeyi tercih ediyor.
EN İYİ LİSELERDEN YURTDIŞINA BÜYÜK GÖÇ
Araştırmada, Türkiye’nin eğitimde zirvede yer alan Galatasaray Lisesi ve İstanbul Erkek Lisesi mezunlarının mezuniyet sonrası tercihleri incelendi. Özellikle 2024 yılına ait veriler, iki okuldan mezun olan öğrencilerin önemli bir kısmının yurtdışına gittiğini gösterdi. İstanbul Erkek Lisesi’nde bu oran yüzde 89,74’e kadar yükselirken, Galatasaray Lisesi’nde de yurt dışına giden öğrencilerin oranı son yıllarda düzenli bir artış gösterdi.
GALATASARAY LİSESİ: YURTDIŞI TERCİHİNDE YÜKSELEN EĞİLİM
Galatasaray Lisesi’nde 2020 yılında yalnızca 4 öğrenci yurtdışını tercih ederken, 2023 yılında bu sayı 29’a çıktı. 2020’de yüzde 2,94 olan yurtdışına giden mezun oranı, 2023’te yüzde 23,97’ye ulaştı. Veriler, yurtdışına giden öğrencilerin oranında 7 katlık bir artışı ortaya koyuyor.
İSTANBUL ERKEK LİSESİ: ABİTUR SİSTEMİ VE YURT DIŞI AĞIRLIĞI
Almanca eğitim veren İstanbul Erkek Lisesi ise Abitur sisteminin sağladığı avantajla dikkat çekiyor. Okulun 2024 yılında mezun olan 156 öğrencisinden yalnızca 9’u Türkiye’de kaldı. Almanya ve İsviçre’ye giden öğrencilerle birlikte, yurtdışına giden mezun oranı yüzde 89,74’e ulaşarak rekor kırdı. Bu oran, neredeyse her 10 öğrenciden 9’unun yurtdışını tercih ettiğini gösteriyor.
TÜİK VERİLERİ: BEYİN GÖÇÜ TIRMANIŞTA
TÜİK’in 2021-2023 yıllarına ilişkin verileri, lisans eğitimini Türkiye’de tamamlayanların yurtdışına göç oranlarında da belirgin bir artışa işaret ediyor. 2015 yılında yüzde 1,6 olan yurtdışına uzun süreli ikamet eden mezun oranı, 2023’te erkeklerde yüzde 2,4, kadınlarda yüzde 1,6’ya yükseldi. Özellikle mühendislik, bilişim, moleküler biyoloji ve genetik gibi alanlarda bu oranların çok daha yüksek olduğu görülüyor.
BEYİN GÖÇÜNDE ÖNE ÇIKAN ALANLAR VE ÜLKELER
2023 verilerine göre, moleküler biyoloji ve genetik bölümlerinden mezun olanların yüzde 17,9’u, biyomühendislik mezunlarının yüzde 10,2’si ve bilgisayar mühendisliği mezunlarının yüzde 8,4’ü yurtdışına gitti. Bu mezunların en çok tercih ettiği ülkeler sırasıyla ABD (%21,4), Almanya (%17,5), Birleşik Krallık (%11,2), Hollanda (%6,9) ve Kanada (%4,9) oldu.
EĞİTİM VE KARİYER HEDEFİ YURTDIŞINDA
Yurtdışına göç eden mezunlar arasında, mühendislik ve teknoloji odaklı alanların yanı sıra işletme gibi bölümler de ön planda. İşletme mezunları ABD ve Kanada’da birinci, İngiltere’de ikinci, Almanya’da ise üçüncü sırada yer aldı. Bu durum, sadece bilimsel ve teknolojik alanlarda değil, iş dünyasında da yurtdışının cazibesinin arttığını gösteriyor.