Yargıtay, Türk hukuk tarihine geçecek ilginç kararlara imza atmaya devam ediyor. Terlik ve leğenden sonra artık hortum da silah sayıldı. Tartıştığı bir kişiyi hortumla yaralayan sanığın kullandığı ‘hortum’ silah kabul edildi, istenen cezanın artırılması hükmedildi.
Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde, tartıştığı bir kişiye önce hortumla daha sonra da ucu kavisli odun kesme aleti tahrayla vurmaya çalışan ancak vuramayan kişi hakkında dava açıldı. Kapatılan Sultanhisar Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanan sanık hakkında tahrayla vurmaya çalışmak şeklindeki teşebbüs aşamasında kalan eylemi nedeniyle ‘yaralamaya teşebbüs’ suçundan ceza verildi.
KARAR BOZULDU
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyaya bakan Yargıtay 4’üncü Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle bozdu. Dairenin kararında, olayda tartıştığı kişiye hortumla vuran kişinin eylemini tamamladığı, eylemde kullanılan ‘hortum’un da silah sayıldığı vurgulandı. Kararda, silah sayılan hortumla vurmak suretiyle ‘silahla yaralama’ eylemi tamamlandığı halde tamamlanmış eylemden hüküm kurulması yerine, ‘tahra ile vurmaya çalışmak’ şeklindeki teşebbüs aşamasında kalan eylemden ceza verilerek, eksik cezaya hükmolunmasının bozmayı gerektirdiği belirtildi. Sanığın Türk Ceza Kanununun ‘kasten yaralamayı’ düzenleyen 86. maddesinin, yaralamanın silahla işlenmesi halinde cezanını artırılacağına ilişkin 3. fıkrasının (e) bendi uyarınca cezalandırılması gerektiğine hükmedildi.
Daha önce de Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, tartıştığı görümcesinin gözüne terlikle vuran bir kadının davasında, ‘terlik’i silah saymış ve sanığın silahla yaralama suçundan cezalandırılmasını istemişti.
GEREKÇE TCK’NIN 6’NCI MADDESİ
Antalya’da kavga ettiği kişiyi leğenle yaralayan bir kişi hakkında kamu davası açılmış, mağdurun şikayetinden vazgeçmesi üzerine, eylemi ‘şikayete bağlı basit yaralama’ sayan yerel mahkeme kamu davasının düşürülmesine hükmetmişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyaya bakan Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle bozmuştu. Kararda, olayda kullanılan leğenin, TCK’nın 6’ncı maddesine göre, silah sayılması gerektiğine işaret edilmişti. Yargıtay, bu nedenle sanığa ‘silahla kasten yaralama’ suçundan ceza verilmesi gerektiğine karar vermişti.