Tunus Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'le ilişkilerin normalleştirileceği iddialarına sert tepki geldi. İsrail'in hukuk kurallarını çiğnediği hatırlatılan açıklamada, "Filistin halkına desteğimiz tam" denildi.
İsrail ile ilişkilerinin normalleşeceği iddialarına Tunus yönetiminden yazılı açıklamayla cevap geldi. Tunus Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Tel Aviv yönetiminin uluslararası hukuk kurallarını çiğnemeyi sürdürdüğüne vurgu yapılarak, "İsrail ile ilişki kurma meselesiyle ilgilenmiyoruz" denildi.
Fas Kralı 6. Muhammed'in bu ayın başında İsrail ile diplomatik ilişki kurulacağını açıklamasının ardından, Tunus'un da Tel Aviv yönetimiyle ilişkileri normalleştirme adımı atacağı iddia edilmişti.
Bu konuda ortaya atılan iddiaların gerçek olmadığına ve Filistin'in haklı davasını destekleyen Tunus'un ilkesel duruşuyla tezat oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, Filistin halkının meşru haklarına zarar verecek hiçbir girişime ortak olunmayacağı vurgulandı. Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in "başta
bağımsız Filistin devletinin kurulması ve kendi kaderini tayin hakkı olmak üzere Filistinlilerin haklarının zaman aşımına uğramayacağı ve devredilemeyeceği" yönündeki tutumunun sabit ve değişmez olduğu aktarılan açıklamada Tunus'un, Filistin halkının haklarıyla ilgili uluslararası kararlar uygulanmadan bölgede kalıcı ve adil barışın gerçekleşmeyeceğine inandığı kaydedildi.
6 ÜLKE İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRMEK İÇİN ADIM ATMIŞTI
10 Aralık'ta bir açıklama yapan Fas Kralı 6. Muhammed, İsrail ile ilişkilerin en kısa zamanda başlayacağını duyurmuştu. Aynı gün Trump yaptığı açıklamayla Fas ve İsrail'in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya vardığını ve Batı Sahra'da Fas'ın hakimiyetini tanıdıklarına dair bir bildirge imzaladığını açıklamıştı.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, 15 Eylül'de Beyaz Saray'da düzenlenen törenle İsrail'le ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı. Bu iki ülke, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan üçüncü ve dördüncü Arap ülkeleri olmuştu. Daha sonra Sudan ve Fas da bu normalleşme sürecine katılmıştı.