Tümör boyası beyin kanserinin çözümü mü?

Tümör boyası beyin kanserinin çözümü mü?

ABD’de yeni geliştirilen bir yöntem, beyin kanseri ameliyatlarında tümörün net olarak saptanmasını ve sağlıklı hücrelerin de zarar görmemesini sağlayacak.

Cerrahlar, kanser hastalarındaki tümörleri ameliyatla almak için gözlerini ve ellerini kullanıyor. Beyin ameliyatlarında ise durum daha hassas. MR taraması tümörün yerini gösterirken ameliyat sırasında kanserli dokuyu sağlıklı beyin dokusundan ayırt etmek için cerrahların parmakları devreye giriyor.
 
Beyin kontrol edilirken bazen bir parça tümör fark edilemiyor ya da daha vahimi, sağlıklı hücrelere de zarar verilebiliyor. Bu sorun üzerine odaklanan, özellikle çocuklardaki beyin tümörleri üzerinde çalışan Fred Hutchinson Cancer Resarch Center’dan Dr. Jim Olson ve ekibi “Tümör Boyası” adını verdiği yöntem üzerinde çalışıyor.
 
50 yıllık bir hayal 
 
Seattle Children’s Hospital’da beyin tümöründen muzdarip çocukları tedavi eden Dr. Olsen’ın geliştirdiği boya molekülü iki bölümden oluşuyor. Biri akrep zehirinden elde edilen klorotoksin adı verilen protein, diğeri de üzerine ışık tutulduğunda floresan ışığı yayan boya kısmı. Klorotoksin tümör hücrelerinin yüzeyindeki klorür kanallarına bağlanıyor ve boya kısmına da ışık tutulduğunda parlama meydana geliyor. Dolayısıyla bu boya kanser hastasının kanına enjekte edildiğinde kendini beyindeki tümöre bağlıyor ve kanserli hücreler ameliyat sırasında ışıldıyor.
 
“Tümör Boyası sayesinde artık cerrahlar tıpkı bir dizi düzeltmek ya da apandisit almak gibi tam nokta atışı yapabilecekleri bir ameliyat gerçekleştirebilecekler. Beyni eskisi açıp tekrar toplamak zorunda kalmayacaklar” diye açıklayan Dr. Olsen, böylece tedaviye bağlı sekonder rahatsızlıkların da önüne geçebileceklerini vurguluyor. Bu ameliyatları Los Angeles’taki Cedars Sinai Medical Center’da yapan cerrahlardan biri olan Dr. Chirag Patil, bu kavramın 50 yıldır beyin cerrahlarının hayali olduğunu anlatıyor. 
 
Ameliyat hala ilkel bir yöntem 
 
“Tümör boyası tasarlandığı gibi görevini yapsa bile beyin kanserine uzun soluklu bir çözüm olmayacaktır” diyor Cedars Sinai’nin Nöroşirurji Direktörü Dr. Keith Black: “Ameliyat hala ilkel bir yöntem. En iyi koşullardaki hastalar için bile travmatik bir deneyim. Nihai olarak ameliyata gerek kalmadan çözmek istiyoruz.” Bu çalışmanın bir adım ötesi de tümör boyası tarzında bir bileşimin kanseri tedavi edecek ilaçla birlikte kullanılması ve direkt olarak olarak kanserli dokunun hedef alınması.
 
SEZGİ GENÇAY

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN