WhatsApp ücretsiz ama nasıl para kazanıyor? Kimsenin bilmediği gerçek ortaya çıktı

WhatsApp ücretsiz ama nasıl para kazanıyor? Kimsenin bilmediği gerçek ortaya çıktı

WhatsApp ücretsiz, ama nasıl para kazanıyor? Ticari müşterilerden, reklamlardan ve yenilikçi iş modellerinden elde edilen gelirle mesajlaşma platformları milyarlarca dolar kazanıyor.

WhatsApp her gün milyonlarca kullanıcı tarafından ücretsiz bir şekilde kullanılıyor, ancak bu popüler mesajlaşma uygulaması nasıl para kazanıyor? BBC editörü Zoe Kleinman’ın analizine göre, arkasında Meta gibi dev bir şirket bulunan WhatsApp, gelirini bireysel kullanıcılardan değil, ticari müşterilerden sağlıyor.

WhatsApp, geçen yıldan beri şirketlere ücretsiz kanallar kurma imkanı sunarak, abone olmayı seçen kullanıcılara mesaj göndermelerine olanak tanıyor. Bazı ülkelerde bu sistem yeni olsa da Hindistan gibi pazarlarda WhatsApp üzerinden otobüs bileti almak bile mümkün. Meta'da mesajlaşma bölümünün başkan yardımcısı Nikila Srinivasan, vizyonlarının şirketlerin ve müşterilerin mesajlaşma üzerinden tüm işlerini halledebilmesi olduğunu belirtiyor.

yeni-proje-9.jpg

REKLAM VE TİCARİ MÜŞTERİLER ANA GELİR KAYNAĞI

WhatsApp, Facebook ve Instagram’daki reklamlardan direkt WhatsApp mesaj penceresi açılmasını sağlayan linkler satarak da büyük gelir elde ediyor. Bu teknoloji, Meta için milyarlarca dolar değerinde. Kleinman’a göre, mesajlaşma uygulamaları arasında en popüler iş modeli hâlâ reklam. Pek çok platform, kullanıcılarının davranışlarını takip ederek onlara uygun reklamlar gösteriyor.

yeni-proje-10.jpg

FARKLI MESAJLAŞMA UYGULAMALARININ İŞ MODELLERİ

Signal gibi uygulamalar, kar amacı gütmeyen bir yapıya sahip ve bağışlarla ayakta kalıyor. Diğer yandan, Telegram gibi şirketler yatırımcılar yerine bağış toplama modelini tercih ederken, Discord ve Snapchat gibi uygulamalar ücretli özellikler ve abonelik sistemlerinden gelir sağlıyor. Snapchat'in 11 milyon ücretli abonesi ve artırılmış gerçeklik gözlükleri gibi yan ürünleriyle de gelir elde ettiği biliniyor.

Mesajlaşma uygulamaları kullanıcıları hakkında daha fazla bilgi edinip bu verileri reklam satışlarında kullanıyor. Kullanıcılar ücretsiz hizmet alırken, aslında onların verileri platformların ana ürünlerinden biri haline geliyor. Kleinman’ın belirttiği gibi, “Kullanıcı sizseniz ve ödeme yapmıyorsanız, büyük ihtimalle ürün sizsinizdir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN