Araştırmacılar, bitkilerin yenildiğini 'duyabildiğini' tespit etti. Salata yerken biraz daha düşünceli olmalıyız, çünkü bilim adamları bitkilerin aslında kendilerinin yenilme seslerini duyduklarını ve savunmacı bir şekilde tepki verdiğini tespit etti.
Missouri Üniversitesi'ndeki (MU) araştırmacılar, bitkilerin yemek yeme sesi gibi yakındaki sesleri tanımlayabildiklerini ve ardından çevrelerindeki tehditlere tepki gösterebildiklerini buldular.
BİTKİLER SALDIRILARA TEPKİ VERİYOR
Missouri Üniversitesi'ndeki Ziraat, Gıda ve Doğal Kaynaklar Fakültesi Bitki Bilimleri Bölümü'nde kıdemli araştırmacı doğa bilimcisi olan Heidi Appel, "Önceki araştırmalar, bitkilerin müzik de dahil olmak üzere akustik enerjiye nasıl tepki verdiğini ortaya koymuştu" dedi.
"Ancak bizim çalışmamız, bitkilerin ekolojik olarak ilgili bir titreşime nasıl tepki verdiğinin ilk örneğiydi. 'Besleme titreşimlerinin' bitki hücrelerinin metabolizmasındaki değişiklikleri işaret ettiğini ve tırtıl saldırılarını püskürtebilecek daha fazla savunma kimyasalları oluşturduğunu bulduk."
Heidi Appel, MU Biyolojik Bilimler Bölümü'nde profesör olan Rex Cocroft ile işbirliği yaptı. İkilinin çalışmalarında tırtıllar, lahana ve hardalla akraba küçük çiçekli bir bitki olan Arabidopsis'in üzerine yerleştirildi. Cocroft, bir lazer ve bitkinin yaprağı üzerinde küçük bir yansıtıcı koydu, yaprakları çiğneyen tırtıla tepki olarak yaprağın hareketini ölçebildi.
TIRTIL SESİNİ DUYAN BİTKİLER KORUMAYA GEÇTİ
Cocroft ve Appel daha sonra bir grup bitkiye tırtıl besleme titreşimlerinin kayıtlarını sesli olarak oynatarak dinletti. Diğer bitki grubuna ise kayıtları dinletmedi.
Tırtıllar daha sonra her iki bitki grubuyla beslendiğinde, araştırmacılar daha önce beslenme titreşimlerine maruz kalan bitkilerin daha fazla hardal yağı ürettiğini keşfettiler; bu, birçok tırtıl için çekici olmayan bir kimyasaldır. Bitkiler bu yağı yayarak tılları üzerlerinden uzaklaştırdı.
Cocroft, yaptığı açıklamada "Dikkat çekici olan şeyin hafif bir rüzgar tarafından yapılan veya bazı akustik özellikleri paylaşan farklı böcek sesleri de dahil olmak üzere farklı titreşimlere maruz kalan bitkilerin kimyasal savunmalarını artırmamasıdır" dedi.
"Bu, bitkilerin beslenme titreşimlerini diğer yaygın çevresel titreşim kaynaklarından ayırt edebildiğini gösteriyor."
Appel ve Cocroft, gelecekteki araştırmaların bitkiler tarafından titreşimlerin nasıl algılandığına, karmaşık titreşim sinyalinin hangi özelliklerinin önemli olduğuna ve mekanik titreşimlerin haşerelere karşı koruyucu tepkiler oluşturmak için diğer bitki bilgisi biçimleriyle nasıl etkileşime girdiğine odaklanacağını söylüyor.
Cocroft, "Bitkilerin böcek saldırısını tespit etmek için birçok yolu vardır, ancak besleme titreşimleri muhtemelen bitkinin uzak kısımlarının saldırıyı algılaması ve savunmalarını artırmaya başlaması için en hızlı yoldur" dedi.
Appel, "Tırtıllar bu kimyasal savunmaya sürünerek uzaklaşarak tepki verir, bu nedenle bitki savunmasını geliştirmek için titreşimleri kullanmak tarım için yararlı olabilir" dedi. Appel ayrıca "Bu araştırma aynı zamanda bitki davranışı penceresini biraz daha genişleterek, tepkiler farklı görünse de bitkilerin dış etkilere hayvanların verdiği tepkilerin çoğuna sahip olduğunu gösteriyor." dedi.
BİTKİLER DE KONUŞABİLİR
Almanya'nın Bonn kentindeki araştırmacılar, bitkilerin "saldırı" altındayken gaz çıkardığını buldu. Araştırmayı yapan Dr Frank Kühnemann, "Bir bitki ne kadar çok strese maruz kalırsa, sinyal o kadar yüksek olur" dedi.
Bitkiler aslında acı içinde çığlık atmazlar. Ancak yaydıkları gaz olan etilen lazerlerle bombardımana tutulduğunda farklı sesler duyulur.
Araştırma, hangi meyve ve sebze parçalarının daha uzun süre taze kalacağını belirlemeye yardımcı olabileceğini de ortaya çıkardı.
Sigara içenler mutlaka tüketmeli: Vücudunuzdaki nikotinden kurtulun ve yenilenin...