Türkiye Altay Tankı için motor üretmeyi başardı mı? Gerçekler ortaya çıktı

Türkiye Altay Tankı için motor üretmeyi başardı mı? Gerçekler ortaya çıktı

Savunma sanayisinde önemli başarılar elde eden Türkiye, her geçen gün milli ve yerli üretime katkı vermeye devam ediyor. Son yıllarda kendi tanklarımız, İHA'larımız ve SİHA'larımızı üretirken gözler Altay Tankı'na çevrildi. Gündemde merak edilen soruların başında gelen 'Türkiye Altay Tankı için motor üretmeyi başardı mı?' sorusu sonunda yanıt buldu. Gerçekler ortaya çıktı. İşte detaylar haberimizde...

Son yıllarda Türkiye, savunma sanayisinde "yerli ve milli" üretim hedefleriyle dünya çapında dikkat çekiyor. Ancak, iş insanı ve fütürist Alphan Manas’ın yorumları, Altay tankı için yerli motor üretimi sürecinde yaşanan zorluklara ışık tutuyor. Tank motoru geliştirmek, dünyanın en zorlu mühendislik başarılarından biri olarak kabul edilirken, bu alanda sadece 7 ülke firmaları ile öne çıkıyor. ABD, İngiltere, Almanya, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin yanı sıra, Güney Koreli Doosan da bu yarışa katılarak kendine yer bulmuş durumda.

TÜRKİYE ALTAY TANKI İÇİN MOTOR ÜRETMEYİ BAŞARDI MI?

Manas’ın açıklamalarına göre, Türkiye'de Altay tankı için 1500 HP gücünde bir motor üretme görevi, 2018’de tarım motorları üretmiş olan Albayrak grubuna verildi. Ancak deneyim eksikliği nedeniyle proje başarısız oldu ve görev BMC'ye devredildi. 2021'de BMC, BATU motoru için prototip testlerine başladı. Ancak Manas, bu sürenin bir tank motoru geliştirmek için çok kısa olduğunu vurguluyor ve Türkiye’nin hala dış tedarike bağımlı olduğunu belirtiyor. Güney Kore’nin bile MTU 883 motorundan bağımsız bir motor geliştirmeye çalışırken uzun yıllar zorluk yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye’nin aynı başarıyı hızlıca elde etmesi pek gerçekçi görünmüyor.

yeni-proje-2024-10-27t143011-807.jpg

GERÇEKLER ORTAYA ÇIKTI!

Öte yandan, Manas’a göre Türkiye, dost ülkelerle ortak geliştirme yoluna gitmediği için zorluklarla karşı karşıya. "Yerli ve milli" söylemi etkili olsa da, birçok ülke tedarikçi ülke desteği ile savunma sanayisini güçlendiriyor. Türkiye'nin bu hedefini gerçekleştirmesi için, stratejik ortaklıklar kurmanın kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.

yeni-proje-2024-10-27t143001-378.jpg

Bu gelişmeler ışığında, Altay tankının "yerli ve milli" motor üretimi 2030’lara kadar tam anlamıyla gerçekleşmeyebilir. Savunma sanayisinde yerli üretim arayışları hız kesmeden devam etse de, dış tedarik ve stratejik ortaklıkların kaçınılmazlığı, savunma sanayi hedeflerinin daha gerçekçi bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN