Telefon parçalarının ithalatına gözetim geldi

Telefon parçalarının ithalatına gözetim geldi

Türkiye'de bazı telefon aksam ve parçalarının ithalatına gözetim uygulanmasına karar verildi. Bu düzenleme, ithal edilecek belirli telefon bileşenlerinin denetim altına alınmasını sağlayacak. Yeni düzenlemeler, 1 Haziran'da resmi olarak yürürlüğe girecek.

Türkiye'de akıllı telefon parçalarının ithalatını düzenleyen yeni kurallar Resmi Gazete'de yayımlanarak duyuruldu. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yakın zamanda yürürlüğe girecek olan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile telefon aksam ve parçalarının ülkeye girişi sıkı bir denetime tabi tutulacak.

GÖZETİM BEDELLERİ BELİRLENDİ

Yayımlanan tebliğe göre, antenler ve anten yansıtıcıları gibi belirli telefon parçaları için adet başına belirlenen gözetim ücretleri netleştirildi. Buna göre; telefon cihazlarına ait antenler ve bunların aksam-parçaları için 5 dolar, en az bir komponent içeren kartlar (ana kartlar dahil) için 100 dolar ve telefon cihazlarına ait diğer aksam ve parçalar için ise yine 5 dolar gözetim bedeli uygulanacak. Ayrıca, diğer tanımlanamayan eşyalar için de 35 dolar gözetim bedeli belirlendi.

Akıllı telefon üretiminde kullanılacak tamamen demonte haldeki aksam ve parçalar, bu tebliğin kapsamı dışında tutularak, ithalatında herhangi bir gözetim uygulaması yapılmayacak. Yeni düzenlemelerle ithal edilecek olan belirtilen eşyaların, İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek özel bir gözetim belgesi alması gerekecek.

1 HAZİRAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Ticaret Bakanlığı ayrıca, Avrupa Birliği ile uyum sağlamak amacıyla bir dizi gümrük ve tarife düzenlemesi de gerçekleştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük Genel Tebliği ile Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan bazı eşya sınıflandırma kararlarının Türkiye mevzuatına entegre edilmesi amaçlanıyor.

Yeni düzenlemeler, 1 Haziran'da resmi olarak yürürlüğe girecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN