Çin’den geldi Türkiye’de kebap oldu! ‘Sarı Altın’ diye biliniyor, tezgahlarda kapış kapış gidiyor

Çin’den geldi Türkiye’de kebap oldu! ‘Sarı Altın’ diye biliniyor, tezgahlarda kapış kapış gidiyor

Baharın gelişi ile birlikte meyve ve sebzelerde tezgahlardaki yerini almaya başladı. Dünyanın öbür ucundan meyve diye Türkiye'ye getirildi Osmanlı mutfağında kebaba dönüştü. Herkes farklı isimle biliyor tezgahlarda yok satıyor.

Havalar ısınmaya devam ederken taze sebze ve meyvelerde tezgahlarda yer edinmeye başladı. Türkiye'de pek çok farklı isimle bilinen bu lezzet Osmanlı döneminde Çin'den getirilerek Türk mutfağına giriş yaptı. Malta eriği, yeni dünya olarak anılan bu lezzet Osmanlı döneminde kebap yapılarak tüketildi.

GAZİANTEP'İN YÖRESEL LEZZETİ

Meyveden kebap mı olur diyenleri duyar gibiyiz. Gastronomi cenneti Gaziantep mutfağına ait inanılmaz bir lezzet olan yeni dünya kebabı herkesi şaşkına çeviriyor. Tarihi oldukça eskiye dayanan yeni dünya kebabı Orta Asya'dan getirilen ürünlerin Türk mutfağına uyarlanması ile ortaya çıkmıştır. Güney Çin'den getirilen malta eriği Türkiye'de kebap oldu.

yeni-dunya-kebabi.jpg

Ama vatanı Çin olan Yeni Dünya bitkisi 1700'lü yıllarda Avrupa'ya 1800'lü yıllarda ise Cezayir ve Lübnan üzerinden Türkiye'ye getirildi. Bu lezzet yaz aylarında sofraları süsleyen ferahlatıcı bir lezzet olarak biliniyor.

DİYET LİSTELERİNİN BAŞ KAHRAMANI

Diyet yapanlar için ideal bir meyve olma özelliği taşıyan yeni dünya Kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlayacak lifleri de içerisinde bulunduruyor. Hem düşük kalorili olması hem de uzun süre tok tutma özelliğine sahip olan yeni dünya kilo verme sürecinde oldukça etkilidir.

yeni-dunya-kebabi-1.jpg

SİNDİRİM SİSTEMİNİN DOSTLUĞU

İçerisinde bulunan lifli yapısı ile birlikte bağırsak faaliyetlerini düzenleyen yeni dünya mide hastalıklarında da yararlıdır. Çekirdeğinin idrar artırıcı özelliği bulunurken böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine de katkı sağlıyor.

VİTAMİN DEPOSU

Bahar aylarında koyu sarı renkleriyle bilinen bu meyveye sarı altında deniyor sulu ve iri çekirdekli olma özelliği ile içerisinde A vitamini de barındırıyor. Faydaları saymakla bitmeyen yeni dünyanın içerisinde B,C vitaminleri ile birlikte fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeleri açısından da oldukça zengindir

yeni-dunya.jpg

HERKES FARKLI İSİMLERLE BİLİYOR

Bazı yörelerde sarıkız adıyla bilinen malta eriği başka yerlerde ise yeni dünya olarak tanınıyor. Dünya üzerinde 500'den fazla çeşidi olduğu bilinen malta eriği Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Kanada'da doğal olarak yetişen Prunus Americana, Japon malta eriği olan Prunus Salicina ve Avrupa malta eriği Prunus Domestica gibi malta eriği çeşitleri ile bilinmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN