ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) açıklama! 6 ay sonra uzaydan ilk mesaj ulaştı! Voyager 1 bilimsel faaliyetlerine geri döndü...
NASA'nın yaptığı açıklamaya göre, Dünya'dan 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1, Nisan ayında yeniden anlaşılır sinyaller göndermeye başladı ve Mayıs ayında bilimsel veri toplama görevine yönlendirildi.
UZAY ARACI NORMAL OPERASYONLARINA DÖNDÜ
1977 yılında fırlatılan Voyager 1, altı aylık bir kesintinin ardından veri toplama faaliyetlerine yeniden başlamış oldu. Teknik arızaların uzay aracının uçuş veri alt sistemindeki bir çipten kaynaklandığı belirtildi. NASA, uzay aracının normal operasyonlarına dönmesine rağmen, arızaların henüz tamamen giderilemediğini açıkladı.
NASA'nın açıklamasında, görev personelinin Voyager 1'in üç bilgisayarındaki zamanlama yazılımını yeniden senkronize etmesi ve uzay aracının plazma dalgası enstrümanı için kayıt cihazının bakımını yapması gerektiği belirtildi.
İLETİŞİM ARIZASININ NEDENLERİ
NASA, Mart ayında yaptığı açıklamada, Kasım 2023'ten beri Dünya'ya anlaşılamayan sinyaller gönderen Voyager 1'in, 1 Mart'ta gönderilen bir komutu anladığını duyurmuştu. Sorunun, bilim ve mühendislik verilerini Dünya'ya göndermeden önce depolayan uçuş veri alt sistemindeki üç bilgisayardan birinde olduğu tahmin ediliyor.
GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞINDA ARAŞTIRMA YAPIYOR
Güneş sisteminin etki alanı dışında araştırmalar yapmak amacıyla 1977'de uzaya gönderilen Voyager 1, şu anda Dünya'dan 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Voyager 1 ile Dünya arasında sinyalin tek yönlü seyahati 22 saati aşıyor, bu nedenle NASA ile araç arasındaki mesajlaşma süreci iki günü bulabiliyor.
VOYAGER 2 İLE İLETİŞİM SORUNLARI
NASA, yanlış komut göndererek bağlantıyı kaybettiği Voyager 2 uzay aracından da sinyal almaya çalışıyor.