Kanalizasyondan çıkarıyorlar, altına çeviriyorlar! 1 tondan tam 2 kilo altın çıkıyor: Dışkıyı altına çevirmenin yolunu buldular...
ABD Jeoloji Araştırması'ndan Kathleen Smith liderliğindeki bir ekip, başlangıçta insan atıklarından yabancı maddeleri çıkarmanın yollarını ararken, metallerin çıkarılmasının büyük bir potansiyele sahip olduğunu keşfetti. Çalışmalarının sonucunda, insan atıklarının neredeyse yarısının gübre olarak kullanıldığı ABD’de, bu gübrelerden zararlı metallerin temizlenmesinin önemli olduğunu belirlediler.
MİLYONLARCA DOLAR DEĞERİNDE BİYOLOJİK KATI METAL
Smith ve ekibinin araştırmaları, atık su arıtıcılarının hem gübre hem de yeniden kullanılabilir metaller elde edebileceğini gösterdi. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, 1 milyon nüfuslu bir şehrin her yıl yaklaşık 13 milyon dolar değerinde biyolojik katı metal üretebileceğini öne sürdü. Bu yöntem, çevredeki zararlı maddelerin uzak tutulmasını sağlarken, değerli metallerin geri kazanımını da mümkün kılıyor.
JAPONYA’NIN BAŞARISI: DIŞKIDAN ALTIN ÇIKARIMI
Japonya’da bir arıtma tesisi, dışkıdan ağır metaller çıkararak dikkat çekici bir başarı elde etti. Tesis, her bir ton dışkıdan yaklaşık 2 kilogram altın geri kazanıyor. Bu başarı, bölgedeki imalat işçilerinin farkında olmadan metaller yutmasından kaynaklanıyor olabilir.
BİYOLOJİK ATIKLARIN AVANTAJLARI
Smith ve ekibi, metallerin atıklardan çıkarılmasının, kurşun gibi zararlı maddelerin gübrelerle çevreye salınmasını önleyerek zehirli kanalizasyon miktarını azaltacağını belirtiyor. Ayrıca, bu atıklar tarımsal gübre olarak kullanılabilecek organik materyaller içeriyor ve biyogaz üretimi için potansiyel bir kaynak sunuyor.